ΕΛΛΑΔΑ

OAKA: Ερωτήματα για το «λουκέτο» και τη στατικότητα - Αυτοψία με βίντεο drone

OAKA: Ερωτήματα για το «λουκέτο» και τη στατικότητα - Αυτοψία με βίντεο drone
EUROKINISSI

Ερωτήματα προκύπτουν όσον αφορά την ασφάλεια στον χώρο του ΟΑΚΑ, ως προς το Κεντρικό Στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο, μετά την ανακοίνωση την Παρασκευή (29/09) περί αναστολής κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας επειδή οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Όπως έγινε γνωστό, την απόφαση να κλείσει το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αλλά και το ποδηλατοδρόμιο έλαβε η κυβέρνηση έπειτα από μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ που αποκάλυψε τεράστιο πρόβλημα στη στατικότητα των δύο στεγάστρων «Καλατράβα».

Ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου (30/09) βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού αλλά και εγκαταστάσεων, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε και η εκκένωση των δύο σταδίων, όπου εκεί υπήρχαν πάνω από 1.000 αθλητές του μπριτζ που συμμετείχαν σε πανελλήνιους αγώνες και απομακρύνθηκαν άμεσα.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε μιλώντας στο Mega, ότι η κυβέρνηση έμαθε μόλις χθες για το πρόβλημα στατικότητας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν υπήρχε περίπτωση να γινόταν οποιαδήποτε εκδήλωση στο ΟΑΚΑ εν γνώσει κάποιου ότι υπήρχε μελέτη που έθετε θέμα ασφάλειας».

Αυτοψία με βίντεο drone

Στο μεταξύ, το κανάλι «Up Stories» στο YouTube δημοσίευσε βίντεο με drone όπου αναφέρει ότι «σίγουρα γνωμάτευση για ένα τόσο πολυδιάστατο και κολοσσιαίο έργο όπως η στέγη Καλατράβα με πολλές τεχνικές δυσκολίες δεν μπορεί να γίνει με μια πρόχειρη πτήση».

Βρούτσης: «Μόνο στο στέγαστρο Καλατράβα το πρόβλημα στατικότητας»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης, αναφέρθηκε στο κλείσιμο του ΟΑΚΑ, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο Ολυμπιακό Στάδιο παρά μόνο στο στέγαστρο».

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Βρούτσης είπε: «Μετά από την απόφαση του πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2021 για αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ανατέθηκαν σχετικές μελέτες και τώρα ήρθε στα χέρια μου το πόρισμα της μελέτης από την κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε μετά από διαδικασία 6 μηνών. Η μελέτη ήρθε στα χέρια μου προχθές και οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ».

«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και αυτό οδηγεί σε ανασφάλεια για την στατικότητα των στεγάστρων και μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση», είπε ο Γιαννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν «να διασφαλίσουμε την αυτονόητη προτεραιότητα της ασφάλειας των αθλητών, προπονητών και φιλάθλων του ΟΑΚΑ, που είναι η "καρδιά του αθλητισμού" της χώρας μας. […] Προ ετών παρατηρήθηκε μια ταλάντωση στις κερκίδες στην διάρκεια ενός αγώνα και τότε υπήρξε μελέτη που έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο. Πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο στέγαστρο».

Ερωτηθείς για την τακτική των προηγούμενων ετών, ο κ. Βρούτσης απάντησε: «Επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο Γιάννης Ανδριανός δέσμευσε 8 εκατομμύρια ευρώ για την μελέτη στατικότητας των στεγάστρων "Καλατράβα", όμως άλλαξε η κυβέρνηση και δεν υπήρξε εξέλιξη και δεν γνωρίζω το γιατί. Μόλις ανέλαβα την θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, υπέγραψα απόφαση ώστε κανέναν αθλητικό κέντρο να μην μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν έχει μελέτες στατικότητας και πυρασφάλειας».

Όπως είπε, στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, «αυτή την περίοδο γίνονταν στο ΟΑΚΑ αγώνες τάεκβοντο και μπριτζ, οι οποίοι κατόπιν συνεννόησης διεξάγονται από σήμερα στο ΣΕΦ».

Αναφορικά με τον Παναθηναϊκό, ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε: «Μας προβληματίζει το θέμα του Παναθηναϊκού, είναι εμβληματική ομάδα και ειδοποιήσαμε ότι θα είμαστε δίπλα του, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Εισιτήρια δεν κόπηκαν, όπως λέει ο Παναθηναϊκός, ο αγώνας είναι στο τέλος Οκτωβρίου. Ο Παναθηναϊκός είναι μέρος του προβλήματος, γιατί φιλοξενούνται στο ΟΑΚΑ πολλά σωματεία και σύλλογοι».

«Μαζί με το ΤΕΕ θα προχωρήσουμε σε επαναξιολόγηση της μελέτης και σύντομα θα έχουμε νεότερα, ώστε στον συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθεί και πάλι με ασφάλεια το ΟΑΚΑ», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Γαλακτόπουλος: «Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν»

Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο οποίος όπως ανέφερε ανέλαβε Pρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2011-2012 και ήταν Πρόεδρος του ΟΑΚΑ για περίπου 4,5 χρόνια, μίλησε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα στέγαστρα.

«Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα», ανέφερε αρχικά στον ΑΝΤ1.

«Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν. Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες «έκοβαν». Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος», είπε μεταξύ άλλων.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός μεταξύ άλλων σχολιάζει πως «θα είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη μελέτης για το στέγαστρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ολυμπιακού Σταδίου, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από κατασκευής του δεν ανταποκρίνεται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί από τον Καλατράβα, εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο είδος αυτών των κατασκευών και από την Cimolai, την κορυφαία εταιρία στον κόσμο σε σιδηρές κατασκευές, η οποία έχει κατασκευάσει τα σκέπαστρα των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων, ενώ στο έργο συμμετείχαν σπουδαιότατοι Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί.

Υ.Γ. Θα είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές…

Υ.Γ.1 Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχθηκε, ο Καλατράβα και η εταιρία Cimolai;

Υ.Γ.2 Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι η αρχική στατική μελέτη προέβλεπε πολύ βαριά τζάμια στην οροφή του στεγάστρου και τελικά αντ’ αυτών τοποθετήθηκαν πλεξιγκλάς/lexan, γιατί δεν προλάβαιναν το χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές να αντέχει το βάρος των τζαμιών, το οποίο είναι πολλαπλάσιο των lexan. Το γνωρίζουν αυτό αυτοί που έκαναν τη μελέτη στατικού ελέγχου; Περιμένουμε απαντήσεις/διευκρινίσεις».

Η ανακοίνωση του ΟΑΚΑ

Σημειώνεται ότι ανακοίνωση εξέδωσε χθες η διοίκηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) με την οποία και ενημερώνει ότι κατόπιν μελέτης για την στατικότητα των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα προέκυψε πρόβλημα και ως εκ τούτου αναστέλλεται από σήμερα (29/9) κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο ''Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών'', παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης. Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ