ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2016: Λήγει η προθεσμία για την υποβολή των μηχανογραφικών

Πανελλήνιες 2016: Λήγει η προθεσμία για την υποβολή των μηχανογραφικών
Πανελλήνιες εξετάσεις (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Μέχρι την Παρασκευή 8 Ιουλίου έχουν προθεσμία να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων.

Η διαδικασία για την υποβολή των Μηχανογραφικών έχει ξεκινήσει από τις 15 Ιουνίου και οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (προσωρινή αποθήκευση), ενώ μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (οριστικοποίηση) και να το υποβάλλουν έως και την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Για την υποβολή του μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν αποκτήσει τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας προκειμένου να μπορέσουν να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας.

Μετά την οριστικοποίηση το μηχανογραφικό καταχωρείται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και έκτοτε δεν είναι δυνατή καμία τροποποίηση χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Καλό θα είναι οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Γενικές πληροφορίες για το Μηχανογραφικό

Α. Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:
- όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του 2016, είτε με το Νέο είτε με το Παλαιό σύστημα και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο.
- όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2014 ή 2015, διεκδικώντας το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση.
-Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Β. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους.
Γ. Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

"Ασανσέρ" οι βάσεις

Άνω – κάτω οι φετινές βάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως προκύπτει από τα τελικά στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Σχολές όπως οι Πολυτεχνικές, οι Φυσικιομαθηματικές και οι Οικονομικές καθώς και τμήματα Πληροφορικής αναμένεται να έχουν μεγάλη πτώση, σε αντίθεση με τις σχολές του τρίτου επιστημονικού πεδίου.

Αιτία της μεγάλης πτώσης αποτελεί το γεγονός ότι ελάχιστοι από τους υποψήφιους αρίστευσαν στις φετινές εξετάσεις ενώ εκείνου που έχουν από 0 έως 7.000 μόρια αποτελούν την πλειοψηφία.

Χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιος μπαίνει σε ΑΕΙ με μόλις 9000 μόρια την ώρα που προκειμένου να εισαχθεί κανείς σε κεντρικές Ιατρικές σχολές απαιτούνται 19000 μόρια.

Περιζήτητες θα είναι οι σχολές που υπόσχονται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, όπως η αστυνομία, η πυροσβεστική και οι ένοπλες δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης:

Η Ολυμπία Λιάτσου στο CNN Greece για το αναμενόμενο φετινό Βατερλώ των βάσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ