ΕΛΛΑΔΑ

Ζ -ΜΑΚ: Απο τους απεγκλωβισμούς κατοίκων στην Θεσσαλία… σε μεγάλη αποβατική ενέργεια στη Χίο

Ζ -ΜΑΚ: Απο τους απεγκλωβισμούς κατοίκων στην Θεσσαλία… σε μεγάλη αποβατική ενέργεια στη Χίο
ΓΕΕΘΑ

Ο φετινός «Παρμενίων» έχει ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία, διότι διεξάγεται εν μέσω πρωτοφανών καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, που πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να είναι δίπλα στους πληγέντες, αλλά και να διατηρούν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα για την υπεράσπιση της πατρίδας μας όποτε κι αν απαιτηθεί.

Η φράση «μας έσωσε ο στρατός» που κατά κόρον ακούστηκε μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες κατά τα επιτόπια ρεπορτάζ στις πληγείσες περιοχές, όχι μόνο δεν αποτελεί υπερβολή, αλλά αποτυπώνει την απόλυτη πραγματικότητα.

Οι εικόνες απεγκλωβισμού και διάσωσης πλημμυροπαθών από τα επίλεκτα τμήματα της Ζ΄ ΜΑΚ και των Πεζοναυτών της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, της αφρόκρεμας δηλαδή των Ενόπλων Δυνάμεων, κατακλύζουν καθημερινά τα μέσα ενημέρωσης και μαρτυρούν τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισαν για να αποφευχθούν απώλειες ζωών.

Η ειδική και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των «φαντασμάτων του Αιγαίου» αλλά και των Πεζοναυτών, τους επέτρεψε να φτάσουν και να επιχειρήσουν εκεί όπου όλοι οι υπόλοιποι αδυνατούσαν να ανταποκριθούν. Και για όσους βιαστούν να πουν ότι η εκπαίδευση αυτών των ελίτ τμημάτων θα έπρεπε να αξιοποιείται στην καθεαυτή αποστολή τους, που είναι η διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και να μην σπαταλάται σε άλλα έργα, εύκολα τους διαψεύδει το ίδιο το προσωπικό αυτών των Μονάδων.

Για όσους λοιπόν πίστευαν, ότι η εμπλοκή των κομάντο της Ζ΄ ΜΑΚ και των Πεζοναυτών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις πλημμύρες, θα τους έκανε να απέχουν από τα επιχειρησιακά τους καθήκοντα, έρχεται η πραγματικότητα για μία ακόμη φορά να επιβεβαιώσει τον λόγο για τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούνται όλως δικαίως ένας από τους πιο αγαπητούς θεσμούς στην Ελληνική κοινωνία.

Μετά λοιπόν από έναν ολόκληρο μήνα μέσα στα λασπόνερα, και εκεί που άλλοι ενδεχομένως να είχαν ανάγκη για μία ανάπαυλα, τα στελέχη αυτών των Μονάδων συμμετείχαν κανονικά στην μεγάλη διακλαδική Άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ - 23».

Απόβαση στη Χίο με... 7 Μποφόρ στο Αιγαίο

Μάλιστα στην σημερινή αποβατική ενέργεια στην Βολισσό της Χίου, μέσα στα αρματαγωγά του Στόλου που συμμετέχουν, βρίσκονται σίγουρα αρκετοί από αυτούς που έσωζαν ζωές το προηγούμενο διάστημα στην Θεσσαλία.

Στο πλαίσιο της Άσκησης «Παρμενίων-23» νωρίτερα το πρωί έγινε στη Χίο το αεραποβατικό σενάριο ενίσχυσης έναντι εχθρικής επίθεσης και προσπάθειας δημιουργίας αεροπρογεφυρώματος, με εμπλοκή χερσαίων, ναυτικών και εναέριων δυνάμεων.

Με βάση το σενάριο ο εχθρός έχει καταλάβει μέρος του νησιού και η τοπική διοίκηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την εισβολή. Ζητείται ενίσχυση δυνάμεων και αφού η περιοχή ασφαλιστεί απο φίλιες δυνάμεις (Μονάδες Επιφανείας του Στόλου, επιθετικά ελικόπτερα αλλά και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας), οι Πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και οχήματα υποστήριξης, αποβιβάζονται απο δύο Αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού ακτή του νησιού με στόχο την ανακατάληψη του συνόλου των εδαφών που έχουν καταληφθεί απο τον εχθρό.

Το «παρών» έδωσαν ο διοικητής ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου καθώς και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος Κατάρας.

Δείτε το βίντεο απο την ενεργοποίηση του τάγματος κινητής εφεδρείας:

Με την συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο έγινε για πρώτη φορά με απόλυτη επιτυχία η μερική ενεργοποίηση ενός Τάγματος Κινητής Εφεδρείας (ΤΚΕ) στην περιοχή της Αττικής, για την εξάσκηση στην εφαρμογή των διαδικασιών και ενημέρωσης των επιστράτων, για τις αρμοδιότητες και την αποστολή τους στον τομέα της Πολιτικής Άμυνας.

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε επιτυχώς το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης της χώρας στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, για την περίπτωση αεροπορικής επίθεσης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών περιστατικών.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά συμμετείχαν καθολικά στην άσκηση με κωδωνοκρουσίες οι Εκκλησίες των Μητροπολιτικών και των μεγάλων ενοριών.

Οι δραστηριότητες υλοποιήθηκαν υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Άμυνας, του ΓΕΕΘΑ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΓΕΕΘΑ: «είναι ιδιαιτέρως επωφελείς για την περαιτέρω αναβάθμιση της Πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας και της Πολιτικής Άμυνας της Χώρας».

Η Άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-23» η οποία σχεδιάσθηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται σε 24ωρη βάση και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ