ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε στα ψηφοδέλτια

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε στα ψηφοδέλτια
INTIME NEWS / ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΜΣΗΣ

Σε πονοκέφαλο εχει εξελιχθεί η υπόθεση των σταυρών προτίμησης υποψηφίων καθώς ο αριθμός τους εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια. Σε κάθε περίπτωση καλό έιναι να γνωρίζουμε πως στην περίπτωση που κάποιος βάλει περισσότερους σταυρούς από το επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

Αναλυτικά:

  • Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 1, 2 ή 3 υποψηφίων σε δήμους που εκλέγουν έως και 19 μέλη, δηλαδή σε δήμους που έχουν μέχρι 10.000 κατοίκους.
    Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 25, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 4 υποψηφίων κατά ανώτατο όριο.
  • Στις Περιφερειακές εκλογές ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:
  1. προς 1 υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο σε περιφέρειες όπου εκλέγεται 1 σύμβουλος,
  2. προς 1 ή 2 στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από 2 έως και 7 σύμβουλοι
  3. μέχρι και τρεις σε περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 μέλη
  4. έως και 4 υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Σε ό,τι αφορά το πού ψηφίζετε, η διαδικασία είναι γνωστή από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου: μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2023».

Οι ψηφοφόροι συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία και να μάθουν με λίγα κλικ σε ποια περιοχή και σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα:

  • Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και τη μητέρα σας. Ακόμα προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας.
  • Εναλλακτικά - εφόσον το θυμάστε - συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.
  • Στην συνέχεια πατάτε αναζήτηση και βλέπετε τον κωδικό εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό σας διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό σας αριθμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ