ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν τα ραντεβού για το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της COVID-19

Ξεκινούν τα ραντεβού για το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της COVID-19
AP Photo

Ανοίγει σήμερα η σχετική πλατφόρμα για την έναρξη του επικαιροποιημένου εμβολιασμού κατά της COVID 19 σε 352 εμβολιαστικά κέντρα της χώρας.

Οι ομάδες εμβολιασμού χωρίζονται σε τρεις.

Στην πρώτη για τις ηλικίες από 12 ετών και άνω, οι εμβολιασμοί μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και από σήμερα

Στις ηλικίες, 5 έως 11 ετών οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από 23 Οκτωβρίου, ωστόσο τα ραντεβού μπορούν από σήμερα να προγραμματιστούν.

Στις ηλικίες από 6 μηνών έως 4 ετών οι εμβολιασμοί επίσης θα ξεκινήσουν από τις 23 Οκτωβρίου και τα ραντεβού ήδη μπορούν να προγραμματιστούν.

Έχουν έρθει στην Ελλάδα 1,6 εκατ. εμβόλια και η χώρα μας έχει επάρκεια εμβολίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι μονοδύναμο εμβόλιο στο οποίο δεν περιλαμβάνεται ο παλιός αρχικός ιός, προκαλεί σημαντική ανοσιακή ανταπόκριση, ενώ τα εξουδετερωτικά αντισώματα έχουν διασταυρούμενη ανοσία. Το εμβόλιο αυτό έλαβε έγκριση αρχές Σεπτεμβρίου 2023.

Η πρόεδρος της Εθνικής επιτροπής εμβολιασμών καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισαν ότι «δεν συστήνουμε γενικά κάντε το εμβόλιο, αλλά μόνο οι ευάλωτες ομάδες, όπως: από 6-59 ετών άτομα με συνοδά νοσήματα, οι άνω των 60 ετών και οι ανοσοκατασταλμένοι»! Εάν επομένως οι παραπάνω ομάδες εμβολιαστούν τότε θα έχουμε μείωση στις νοσηλείες σε ΜΕΘ κατά 30%, όπως υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το 45% των περιστατικών με κορωνοιό αφορά στην παραλλαγή ΧΒΒ.1.5. Επίσης, οι συστάσεις των επιστημόνων, είναι ο εμβολιασμός με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο, να πραγματοποιείται, τρεις μήνες μετά τη νόσηση, ή τον τελευταίο εμβολιασμό.

Η καθηγήτρια Μ. Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε και στη φυσιολογική κόπωση του πληθυσμού αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, τονίζοντας ωστόσο ότι οι ευάλωτες ομάδες, πρέπει να εμβολιαστούν. Θύμησε δε στους δημοσιογράφους, ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19, έσωσε 20 εκατ. ζωές παγκοσμίως και πώς σήμερα βιώνουμε τους τελευταίους μήνες του 4ου χρόνου με COVID.

Και η κυρία Αγαπηδάκη από την πλευρά της, επεσήμανε πώς θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τον πληθυσμό να εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής, ανέφερε ότι το 2020, οι υγειονομικοί που είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, άγγιζαν το 40%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ