ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνική αποστολή της Πυροσβεστικής σε άσκηση σεισμού στην Αρμενία

Ελληνική αποστολή της Πυροσβεστικής σε άσκηση σεισμού στην Αρμενία
Πυροσβεστική

Η Ελληνική αποστολή GR/MUSAR συμμετείχε σε άσκηση σεισμού στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Γερεβάν της Αρμενίας, το χρονικό διάστημα από 09 έως 13 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος HOPE.

Το HOPE είναι ένα Ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στο οποίο αποφασίσθηκε να συμμετάσχει η χώρα μας με σκοπό την βελτίωση της απόκρισης και την ενδυνάμωση της διασυνοριακής συνεργασίας σε συμβάντα καταστροφών στην περιοχή του Καυκάσου.

Στόχοι της άσκησης ήταν η εξοικείωση της χώρας υποδοχής στις διαδικασίες αιτήματος για διεθνή συνδρομή και συντονισμό με διεθνείς δυνάμεις, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και οι βέλτιστες πρακτικές στην ικανότητα αντίδρασης και απόκρισης των εμπλεκομένων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφικών, όπως ο σεισμός.

Το πρόγραμμα περιελάβανε εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού από τις συμμετέχουσες χώρες στο πεδίο, με εξειδικευμένους εκπαιδευτές σε θέματα σχετικά με την Έρευνα και Διάσωση.

Συμμετείχαν περισσότεροι από 300 διασώστες αλλά και άλλοι ειδικοί στην αντιμετώπιση καταστροφών, από την Ελλάδα, την Αρμενία, τη Γεωργία, την Κύπρο, τη Γαλλία, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η Ελληνική αποστολή, αριθμούσε 41 στελέχη και συγκεκριμένα, 28 πυροσβέστες από τις Ε.Μ.Α.Κ. που αποτελούνταν από ομάδα διοίκησης, εμπειρογνώμονες, διασώστες, τεχνικό προσωπικό και δύο σκύλους έρευνας και διάσωσης, τέσσερις πυροσβέστες από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και συγκεκριμένα, δύο εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού με ειδικότητα πολιτικού μηχανικού και ένας εμπειρογνώμονας σε πληροφοριακά συστήματα και επικοινωνίες και ένας ως διασώστης – ορειβάτης καθώς και ένας ιατρός και δύο διασώστες ως παραϊατρικό προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β. Επιπρόσθετα ένας πυροσβέστης ως αξιολογητής (Evaluator) και ένας πυροσβέστης ως συντονιστής της άσκησης (Exercise Director). Την αποστολή συνόδευσε και ένα στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής, ήταν ο Κλαδάρχης Επιχειρήσεων του Α.Π.Σ. Υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας.

Σύμφωνα με τους αξιολογητές της άσκησης, η επίδοση της Ελληνικής αποστολής GR/MUSAR βαθμολογήθηκε με άριστα, καταδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και εμπειρίας της χώρας μας στην έρευνα και διάσωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ