ΕΛΛΑΔΑ

Πρύτανης του ΑΠΘ: «Οι κοριοί δε μεταδίδουν ασθένειες»

Πρύτανης του ΑΠΘ: «Οι κοριοί δε μεταδίδουν ασθένειες»
AP Photo/Carolyn Kaster

Για την κατάσταση με τους κοριούς στη Γαλλία, οι οποίοι βρίσκονται σε έξαρση, προκαλώντας προβληματισμό αλλά και ανησυχία για τη δημόσια υγεία, μίλησε στην ΕΡΤ ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθηγητής εντομολογίας, Δημήτρης Κωβαίος.

Ο καθηγητής ανέλυσε όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τους κοριούς οι οποίοι έχουν εμφανιστεί και σε ξενοδοχεία της Αττικής, διευκρινίζοντας πως δεν μεταδίδουν ασθένειες.

«Αν βρεθεί κανείς σε ξενοδοχείο μπορεί να εξετάσει το στρώμα του κρεβατιού και τα όποια έπιπλα υπάρχουν στο χώρο, οι κοριοί βγαίνουν μόνο τις νυχτερινές ώρες, είναι ορατοί με γυμνό μάτι. Είναι οργανισμοί που συνυπάρχουν με τον άνθρωπο. Πρέπει να είναι γνωστό σε όλους ότι δεν μεταδίδουν ασθένειες.

Στη Γαλλία υπάρχει μαζική ανησυχία των κατοίκων, τρέχουν σε απεντομωτικές εταιρείες. Από το 2017 έως το 2022 έγινε μία έρευνα στη Γαλλία που έδειξε ότι στο 11% των σπιτιών υπάρχουν κοριοί. Η Γαλλία είναι μια χώρα με έντονη μετακίνηση κατοίκων – πιο πολύ από ότι η Ελλάδα- και είναι η κύρια αιτία που έχουμε μεγαλύτερους πληθυσμούς κοριών στις πόλεις. Εάν ένα δωμάτιο είναι καθαρό στο σπίτι μας, ουσιαστικά δεν κινδυνεύει από κοριούς», όπως είπε μεταξύ άλλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ