ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: Το οικογενειακό ιστορικό και η... αναφορά στην Αντζελίνα Τζολί

Δίκη Πισπιρίγκου: Το οικογενειακό ιστορικό και η... αναφορά στην Αντζελίνα Τζολί
EUROKINISSI

Στην πιθανότητα ύπαρξης κάποιου γονιδιακού προβλήματος στην οικογένεια Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου, το οποίο ίσως οδήγησε στους θανάτους των τριών παιδιών τους αναφέρθηκε στην κατάθεσή του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής σε πανεπιστήμιο της Βόρειας Μακεδονίας, Τοντόρ Αρσόφ.

Ο καθηγητής παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να εξεταστεί με την ιδιότητα του μάρτυρα ειδικών γνώσεων κατέθεσε σήμερα στη δίκη με την ιδιότητα του μάρτυρα υπεράσπισης.

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια διερμηνέα της αγγλικής γλώσσας, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «είναι μία υπόθεση πολλαπλών θανάτων παιδιών σε μία οικογένεια. Τρία κορίτσια. Καταλάβαμε ότι υπήρχε σημαντικό οικογενειακό ιστορικό όχι μόνο στα κορίτσια αλλά και στη μητέρα που έχει θέμα καρδιολογικής φύσεως. Και από την πλευρά του πατέρα υπάρχει ένας ξαφνικός καρδιολογικός θάνατος στα 50 έτη» τόνισε ο μάρτυρας.

Όσον αφορά στη μικρή Τζωρτζίνα, ο μάρτυρας ανέφερε ότι «ήταν ένα πολύ άρρωστο κορίτσι, που είχε πάει στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού. Είχε αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια, υπήρχαν σημάδια για σημαντική λοίμωξη και όσο ήταν στο νοσοκομείο έπαθε και καρδιακό επεισόδιο».

«Μεγάλη πιθανότητα οι θάνατοι των κοριτσιών να οφείλονται σε γενετικό λόγο»

Ο μάρτυρας μάλιστα υποστήριξε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι θάνατοι των παιδιών να οφείλονται σε γενετικό λόγο.

«Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με καρδιακό θάνατο. Είναι πιθανό να υπάρχει ένα γενετικό υπόβαθρο. Πρέπει να γίνει γενετικός έλεγχος για να δούμε τι έχει συμβεί σε αυτή την οικογένεια. Το συμπέρασμα είναι ότι έχουμε μία οικογένεια με επαναλαμβανόμενο θέμα με παιδιά και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει ζήτημα γενετικό. Οι γενετικές εξετάσεις πρέπει να γίνουν πιο αναλυτικές για να δούμε από που προέρχεται» τόνισε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Ποιο είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξατε;

Μάρτυρας: Υπάρχει υψηλή πιθανότητα ο θάνατος των παιδιών να προέρχεται από γενετικό λόγο και συνιστούμε περαιτέρω εξετάσεις για να βρούμε την αλήθεια για το τι έγινε!

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου ο μάρτυρας χαρακτήρισε αξιόπιστο το πόρισμα γενετικής εξέτασης που έγινε με αφορμή τον θάνατο του παιδιού, ωστόσο επέμεινε ότι χρειάζονται και άλλες εξετάσεις για να υπάρξει σαφή ερμηνεία κάνοντας λόγο «για φάση γενετικής επανάστασης που ακόμη και οι γιατροί είναι δύσκολο να καταλάβουν τι μπορεί να κάνουν στο μέλλον».

«Δεν αρκεί να κοιτάξεις μόνο το DNA αλλά ολόκληρη τη γενετική εικόνα» ανέφερε χαρακτηριστικά και έθεσε, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την επιληψία και τα αυτοάνοσα. Ο καθηγητής, μάλιστα, μιλώντας για τον γονιδιακό έλεγχο έφερε ως παράδειγμα και την περίπτωση της χολιγουντιανής ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί.

«Άμα δεν κάνεις συγκεκριμένη, στοχευμένη ανάλυση δεν μπορείς να εντοπίσεις συγκεκριμένα γονίδια που ευθύνονται για συγκεκριμένες ασθένειες» τόνισε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.

Σειρά ερωτήσεων υπέβαλε στον καθηγητή και ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας.

Κούγιας: Μπορεί ο γενετικός έλεγχος μόνο στην καρδιά 9 μήνες πριν πεθάνει το παιδί να δείχνει την εικόνα καρδιακών προβλημάτων;

Μάρτυρας: Έχει σημασία ο λόγος που έγινε η εξέταση. Εννιά μήνες πριν έγινε ως διάγνωση για την προέλευση της πάθησης. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει καρδιολογική πάθηση. Μετά το θάνατο η γενετική ανάλυση θα ήταν διαφορετική για να εντοπιστούν τα αιτία θανάτου.

Ένταση Κούγια με την πρόεδρο

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης υπήρξε ένταση ανάμεσα στον Αλέξη Κούγια και στην πρόεδρο του Δικαστηρίου. Ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε να λάβει τον λόγο και διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη στάση της προέδρου απέναντι στην κατηγορούμενη στις προηγούμενες συνεδριάσεις της δίκης κατά τις οποίες δεν ήταν παρών.

Κούγιας: Διαμαρτύρομαι εντονότατα για τη συμπεριφορά της προέδρου εις βάρος της κατηγορουμένης, ζητώντας της να απολογηθεί αφού προηγουμένως όρισε τρεις συναδέλφους. Το δικαστήριο την αντιμετωπίζει λες και δεν έχει την ιδιότητα της κατηγορουμένης, αντιμετωπίζοντας την ποινή της ισοβίου καθείρξεως, λες και έχει μία δίκη στο ειρηνοδικείο και τυπικά πρέπει να υπάρχει δικηγόρος. Τρεις συνήγοροι διορίστηκαν. Πλην της μίας δεν την επισκέφθηκαν καν στον Κορυδαλλό, δεν ζήτησαν καν αντίγραφα της δικογραφίας και δεν ενημερώθηκαν για την υπόθεση. Ζητήσατε από την κατηγορουμένη να απολογηθεί χωρίς να έχετε ρωτήσει εάν έχει συνεννοηθεί με τους δικηγόρους.

Το χειρότερο που κάνατε, κάτι πρωτοφανές, αρχίσατε να παίρνατε τηλέφωνο την οδοντίατρο που εξέτασε για να δείτε εάν εξέτασε τη συνάδελφο μου και στη γραμματεία στην Ξάνθη, δεν είμαστε υπάλληλοί σας, αυτή η συμπεριφορά είναι ακραία, αντιδεοντολογική, σας ενδιαφέρει μόνο να τελειώσετε γρήγορα τη δίκη, είναι ντροπή αυτά τα πράγματα!

Πρόεδρος: Είπατε ανακρίβειες!

Κούγιας: Δεν λέω ανακρίβειες, έχω αυτοσεβασμό.

Πρόεδρος: Η πρώτη ανακρίβεια είναι ότι διορίσαμε εμείς τις συγκεκριμένες τρεις. Δεν ισχύει, πάει αλφαβητικά. Επίσης, εμείς δεν είπαμε στη συνήγορο να απολογηθεί χθες. Κάναμε δεκτό το αίτημα της συνηγόρου να της δώσουμε παραπάνω προθεσμία για σήμερα. Η δικογραφία τέθηκε στη διάθεση των δικηγόρων την Παρασκευή το μεσημέρι και η κυρία γραμματέας είπε να μείνει όσο χρειαστεί για να λάβουν αντίγραφα.

Κούγιας: Εσείς δεν πληροφορηθήκατε πως δεν πήραν αντίγραφα; Ότι πήραν μόνο το κατηγορητήριο και την απολογία.

Προέδρος: Όχι, θα επέμβω εγώ στα υπερασπιστικά καθήκοντα;

Κούγιας: Θέλω να πω και κάτι για τον συνάδελφό μου στην υποστήριξη της κατηγορίας. Το να λέτε για μένα ότι κερδίζω χρόνο, δεν είναι ωραίο για μένα να δημιουργείτε αυτήν την εντύπωση.

Δ. Γεωργακόπουλος (συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας): Το μόνο στο οποίο τοποθετήθηκα εγώ χθες είναι ότι χάνονται δικάσιμοι. Αντιλαμβάνομαι πως εσείς δικηγορείτε περισσότερο από ότι εγώ ζω.

Η δίκη συνεχίζεται στις 8 Νοεμβρίου 2023, ενώ το δικαστήριο έδωσε δικάσιμο και στις 10 Νοεμβρίου 2023 ημερομηνία κατά την οποία έχει προσδιοριστεί η δεύτερη υπόθεση κατά της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ