ΕΛΛΑΔΑ

IDF: Νέο μήνυμα άμεσης εκκένωσης στη βόρεια Γάζα: «Το παράθυρο πριν τη χερσαία επιχείρηση κλείνει»

IDF: Νέο μήνυμα άμεσης εκκένωσης στη βόρεια Γάζα: «Το παράθυρο πριν τη χερσαία επιχείρηση κλείνει»
AP Photo/Ohad Zwigenberg

Νέο αυστηρό μήνυμα για άμεση εκκένωση της βόρειας Γάζας στέλνει το Ισραήλ καθώς τονίζει ότι το «παράθυρο» πριν από την επικείμενη επιχείρηση, κλείνει. Ο ισραηλινός στρατός απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους κατοίκους της Λωρίδα της Γάζας να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της περιοχής πριν από μια επικείμενη επιχείρηση.

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χάγκαρι, δήλωσε σχετικά: «Η απομάκρυνση των κατοίκων της Γάζας από την περιοχή είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ανθρωπότητα. Για την άμεση ασφάλειά σας, καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν προσωρινά προς τα νότια».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η επιστροφή στη βόρεια Γάζα θα είναι δυνατή μόλις τερματιστούν οι έντονες εχθροπραξίες».

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Χαμάς θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους, τοποθετώντας τις δυνάμεις της σε σχολεία, τζαμιά και νοσοκομεία. «Η επικείμενη επιχείρηση των IDF θα εξουδετερώσει την απειλή της Χαμάς με ακρίβεια και ένταση».

Είπε επίσης στους πολίτες ότι «το παράθυρο για να δράσετε κλείνει, μετακινηθείτε νότια για τη δική σας ασφάλεια. Αυτό δεν είναι ένα απλό προληπτικό μέτρο, είναι μια επείγουσα έκκληση για την ασφάλεια των πολιτών στη Γάζα».\

Γκάλαντ: «Περάσαμε σε νέα φάση του πολέμου»

Σε νέα φάση εισήλθε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπως επιβεβαίωσε με σημερινές του δηλώσεις σε σύσκεψη με ανώτερα στελέχη του στρατού και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Για τρεις συνεχόμενες νύχτες το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα τόσο με αεροσκάφη όσο και με πυροβολικό, με αυξανόμενη ένταση και με ολοένα και περισσότερες δυνάμεις να εισβάλουν στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η γη στη Γάζα σείστηκε», τόνισε ο Γκάλαντ σε δήλωση από το γραφείο του. «Επιτεθήκαμε πάνω και κάτω από το έδαφος, επιτεθήκαμε σε τρομοκράτες όλων των βαθμίδων, σε όλα τα μέρη. Οι εντολές προς τις δυνάμεις είναι σαφείς: Η επιχείρηση θα συνεχιστεί έως ότου δοθεί νέα διαταγή».

Και προσθέτει: «Σε ό,τι αφορά άλλους τομείς, ετοιμαζόμαστε να υπερασπιστούμε τους Ισραηλινούς πολίτες, για να προστατεύσουμε την ασφάλειά τους. Το κάνουμε αυτό στο βορρά, στο κέντρο και παντού».

Ολική καταστροφή από τις ισραηλινές επιθέσεις

Το σφυροκόπημα των ισραηλινών δυνάμεων στους στόχους που έχουν θέσει στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται σήμερα με σαφώς πιο ήπιους ρυθμούς, συγκριτικά με χθες το βράδυ, αλλά οι δύο πλευρές εξακολουθούν να βρίσκονται σε θέση μάχης.

Τα πλήγματα ξεκίνησαν αργά το απόγευμα και έφτασαν σε πρωτοφανή σφοδρότητα, τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς, πριν από τρεις εβδομάδες, όπως μεταδίδει η δημόσια ισραηλινή τηλεόραση Kan.

Επίσημος απολογισμός θυμάτων δεν έχει δοθεί από το υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής, ωστόσο ιατρικές πηγές στην περιοχή είπαν σε δημοσιογράφο του AFP πως φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ μεγάλος, μετά την κλιμάκωση των βομβαρδισμών του στρατού του Ισραήλ χθες βράδυ.

Σποραδικές εκρήξεις ακούγονταν το πρωί καθώς συνεχίζονταν τα πλήγματα από αεροσκάφη, το πυροβολικό και από τη θάλασσα. Η ένταση των πληγμάτων έχει πάντως μειωθεί σε σύγκριση με τη νύχτα, σημείωσε ανταποκριτής μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

Τριπλή επίθεση από αέρος στην πόλη Μπερ Σεβά

Αεροπορικός συναγερμός σήμανε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου (28/10) από εκρήξεις που σημειώθηκαν στην πόλη Μπερ Σεβά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, κάτοικοι της πόλης έτρεξαν να κρυφτούν στα καταφύγια με τον τρόμο να είναι ορατός παντού. Οι δρόμοι άδειασαν μέσα σε λίγα λεπτά από την τριπλή επίθεση από αέρος στο κέντρο της πόλης, στα δυτικά αλλά και στα νότια, από όπου ακούστηκαν οι εκρήξεις -πιθανότατα εξουδετέρωσης- από το «Iron Dome».

Χαμάς: 7.703 άνθρωποι νεκροί από την αρχή του πολέμου

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα (28/10) πως 7.703 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον 3.500 παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Ο προηγούμενος απολογισμός, που ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή, έκανε λόγο για 7.326 νεκρούς.

Σίσι για Γάζα: «Ωρολογιακή βόμβα» η περιοχή

Να σεβαστούν την κυριαρχία της Αιγύπτου και τη θέση της στην περιοχή, κάλεσε ο πρόεδρος της χώρας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, μετά τα χθεσινά περιστατικά με την πτώση drone σε δύο αιγυπτιακές πόλεις στην Ερυθρά Θάλασσα, προειδοποιώντας παράλληλα πως σε περίπτωση επέκτασης της σύγκρουσης στη Γάζα, η ευρύτερη περιοχή κινδυνεύει να μετατραπεί σε «ωρολογιακή βόμβα».

«Ανεξάρτητα από πού προέρχονται (σσ. οι επιθέσεις) η περιοχή θα μετατραπεί σε ενεργή ωρολογιακή βόμβα που θα επηρεάσει όλους μας», δήλωσε ο Σίσι, μιλώντας σε συνέδριο.

Ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε πως τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία έπεσαν στις αιγυπτιακές πόλεις Τάμπα και Νουβέιμπα κοντά στα ισραηλινά σύνορα, τραυματίζοντας έξι άτομα, προέρχονταν από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Αιγύπτιοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, καθώς ο στρατός είναι ικανός να προστατεύσει τη χώρα, είπε ο Σίσι σε βιομηχανική έκθεση στο Κάιρο.

Επίσης, τόνισε πως η Αίγυπτος θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς και ότι δεν θέλει η σύγκρουση να επεκταθεί περιφερειακά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ