ΕΛΛΑΔΑ

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημα των Αρχαιολόγων για το κτήριο της Ερμού - Η απάντηση της προέδρου

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημα των Αρχαιολόγων για το κτήριο της Ερμού - Η απάντηση της προέδρου
Φωτογραφία αρχείου του κτηρίου του ΣΕΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων να ανακληθεί η απόφαση του ΥΠΠΟ, να επιστρέψει το κτήριο, όπου στεγαζόταν ο Σύλλογος στο υπουργείο. 

Το υπουργείο, ζητά την αυτόβουλη συμμόρφωση του ΣΕΑ στη δικαστική απόφαση καθώς, όπως σημειώνει «συνιστά ενέργεια υποχρεωτική εκ του Συντάγματος».

Η πρώτη αντίδραση της προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου του Συλλόγου, Δέσποινας Κουτσούμπα, η οποία καταγγέλλει πως η απόφαση αυτή δεν έχει κοινοποιηθεί στον ΣΕΑ και πως η αίτηση ακύρωσης κρίνεται στις 20 Μάρτη.

Αναλυτικά η ανάρτηση της κας Κουτσούμπα:

«Στις 6 μμ το ΔΣ του ΣΕΑ έχουμε συνάντηση με την Υπουργό.

Στην ατζέντα της συνάντησης είναι και το θέμα του κτιρίου της Ερμού 134-136.Το ΥΠΠΟ πρωί πρωί σήμερα έβγαλε αυτή την ανακοίνωση.

«Φαντάζομαι εννοεί ότι αύριο που έχω την ομιλία για το Παυλοπέτρι (εννοείται ότι θα πραγματοποιηθεί, σας περιμένουμε) στο κτήριο της Ερμού, αυτό είναι παραβίαση του Συντάγματος άραγε;

ΥΓ1. Στο μεταξύ την απόφαση αυτή εμείς δεν την έχουμε ακόμη στα χέρια μας, η Υπουργός προφανώς την έχει

ΥΓ2. Η υπόθεση του κτιρίου μας σχετίζεται με το real estate σε όλο το κέντρο της Αθήνας, όπως και πολλές άλλες υποθέσεις του ΥΠΠΟ (Βασ. Όλγας, υπογεια επέκταση ΕΑΜ) και τα συμφέροντα που υπάρχουν πίσω από αυτό. Γι αυτό εξαρχής είπαμε ότι θα προσφύγουμε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί όσο κι αν όλα τα νομικά δεδομένα είναι υπέρ μας, υπάρχει μια μαγική δύναμη σε κάποιες υποθέσεις για να βγαίνουν οι αποφάσεις ανάποδες από αυτό που περιμένει ο καλοπροαίρετος και αντικειμενικός νομικός

ΥΓ3. Η αίτηση ακύρωσης κρίνεται στις 20 Μάρτη, αλλά ούτε ως τότε δεν αντέχει το ΥΠΠΟ να παραμείνουμε στο κτίριο μας, ως φαίνεται. Πολλή βιασύνη για "μελέτες και αποκατάσταση" σε ένα κτίριο που είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το κτίριο της Μπουμπουλίνας, για να πούμε μια σύγκριση. Για εστιατόριο ή για ξενοδοχείο θα είναι οι μελέτες άραγε;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ