ΕΛΛΑΔΑ

Καθηγητής Νίκος Πολύζος στο CNN Greece: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από 20 περιφερειακά νοσοκομεία

Καθηγητής Νίκος Πολύζος στο CNN Greece: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από 20 περιφερειακά νοσοκομεία

Την πρόταση, ο ΕΟΠΥΥ και το ΕΣΥ να ανεξαρτητοποιηθούν διοικητικά, καθώς και την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει 20 μεγάλα περιφερειακά πανεπιστημιακά νοσοκομεία που θα διαθέτουν όλες τις ειδικότητες και θα συνδεθούν με τα κεντρικά νοσηλευτήρια της περιοχής, καταθέτει σε συνέντευξή του στο CNN GREECE, ο καθηγητής Οργάνωσης και Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης, κ. Νίκος Πολύζος.

Ο καθηγητής, με πλούσια εμπειρία στο θέμα της οργάνωσης και των υπηρεσιών υγείας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, τοποθετείται στα μείζονα ζητήματα της δημόσιας υγείας, της περίθαλψης, της μεταρρύθμισης του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και της φαρμακευτικής πολιτικής, στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων, το μέτρο των υποχρεωτικών εισφορών, το clawback και τονίζοντας, ότι οι Έλληνες ασθενείς χρησιμοποιούν πάνω από το 50% της καινοτομίας των θεραπειών.

Προτείνει να δοθούν κίνητρα για να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα γενόσημα στη χώρα, τα οποία έχουν κολλήσει στο 30%, τα νοσοκομειακά φάρμακα να βγουν σε διαγωνισμούς και σε κάθε περίπτωση να ελέγχεται ο όγκος της κατανάλωσης, ώστε να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη, γεγονός που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό, μέσα από το αποτελεσματικό μέτρο της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Προτείνει ακόμη να δημιουργηθεί Ειδικό Μισθολόγιο – βαθμολόγιο μόνο για τους υγειονομικούς ώστε να παραμείνουν στην Ελλάδα, ενώ αναφορικά με την αξιολόγηση των διοικήσεων στα νοσοκομεία, σημειώνει ότι αποτελεί κέρδος για τη χώρα μας, ωστόσο θα πρέπει να υλοποιηθεί με κριτήρια ποσοτικά, ποιοτικά και συνεντεύξεις. Για τις καρατομήσεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες, ο καθηγητής Πολύζος αναφέρει πώς αποτελούν πρώτο βήμα του δυναμισμού του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Για την πανδημία, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα και το υγειονομικό μας σύστημα τα κατάφεραν, αλλά χρειαζόμαστε στρατηγικό σχεδιασμό.

Θυμάται ακόμη τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, ως Γενικός Γραμματέας επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια, επισημαίνοντας ότι «η χώρα κινδύνευσε το 2009, αφού τα πραγματικά χρέη της υγείας ήταν 7 δισ. ευρώ».

Παρακολουθείστε στο βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη του καθηγητή Νίκου Πολύζου στο CNN Greece:

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece στην Υγεία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ