ΕΛΛΑΔΑ

Ανάργυρος Μαριόλης: Οι οικογενειακοί γιατροί, οι μοναδικοί διαμεσολαβητές ασθενούς και κράτους

Ανάργυρος Μαριόλης: Οι οικογενειακοί γιατροί, οι μοναδικοί διαμεσολαβητές ασθενούς και κράτους

«Δεν μπόρεσα μέχρι σήμερα να ζήσω ούτε μία ημέρα μακριά από τους ασθενείς. Νιώθω δέσμιος της αγάπης και της πίστης τους, χωρίς την ανάσα και τη θέρμη από την αγάπη και τη δύναμή τους, σήμερα θα ήμουν αβοήθητος».

Δεν είναι λόγια κάποιου ποιητή, αλλά ενός ρομαντικού και ιδεαλιστή γιατρού, του καλύτερου οικογενειακού γιατρού του κόσμου για το 2021, σύμφωνα με την αξιολόγηση της WONCA και καλύτερου οικογενειακού γιατρού της Ευρώπης για το 2019.

Μιλάμε για τον κ. Ανάργυρο Μαριόλη, ο οποίος τα τελευταία 13 έτη, είναι επικεφαλής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης της Μάνης και με τον οποίο είχαμε τη χαρά να συναντηθούμε διαδικτυακά για μία συζήτηση ξεχωριστή, δυναμική και άκρως ποιητική.

Στη συζήτηση που ακολουθεί ο κ. Μαριόλης, μας μιλά για την καθημερινότητα στο Κέντρο Υγείας της Αρεόπολης, για τους ασθενείς του -από ντόπιους, τουρίστες και πρέσβεις μέχρι και μετανάστες- για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η ανασυγκρότηση της οποίας απαιτεί την επανίδρυσή της καθώς θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές της ισότητας, της συμμετοχικότητας και της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού, για το στοίχημα του μεταπανδημικού ΕΣΥ αλλά και για τον ηγετικό ρόλο των οικογενειακών γιατρών, οι οποίοι όπως τονίζει, είναι οι μοναδικοί διαμεσολαβητές ασθενούς και κράτους.

Για τον προσωπικό γιατρό, ο συνομιλητής μας υποστηρίζει ότι «είναι ρόλος δεν είναι ειδικότητα», προσθέτοντας, ότι «θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε το σύνολο των επαγγελματιών υγείας όχι μόνο τους νέους γιατρούς και φυσικά να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα στους γιατρούς της άγονης γραμμής».

Επίσης, αναφέρεται στην Ιατρική του 2023, την οποία χαρακτηρίζει εξατομικευμένη, ταυτόχρονα όμως, αγκαλιάζει την ανθρωπότητα, γιατί είναι προνοητική, συμπονετική και παρήγορη.

Αναφέρεται ακόμη στην αξία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στις προκλήσεις της κατ’ οίκον φροντίδας και των χρονίων νοσημάτων, στη δημιουργία του Πρώτο Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στο Βύρωνα το 2004, αλλά και στο γεγονός, ότι χρειαζόμαστε νέες κοιτίδες φροντίδας που θα φιλοξενούν πολλούς επαγγελματίες.

«Πάντα έχω στο νου μου τον υγιή πολίτη αλλά και τον ασθενή που ονειρεύεται, όσο και εάν στην επαρχία ασκείς την ιατρική μοναχικά…, παρόλα αυτά, είναι όμορφο οι πολίτες της Μάνης να σε κρατούν τρυφερά στην αγκαλιά τους», επισημαίνει ο κ. Μαριόλης.

Ακολουθεί ολόκληρη η συζήτηση με τον οικογενειακό γιατρό, κύριο Ανάργυρο Μαριόλη:

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece στην Υγεία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ