ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: Απορρίφθηκε ομόφωνα η αίτηση Κούγια για εξαίρεση της προέδρου

Δίκη Πισπιρίγκου: Απορρίφθηκε ομόφωνα η αίτηση Κούγια για εξαίρεση της προέδρου
EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Ομόφωνα απορρίφθηκε ως απαράδεκτη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η αίτηση του Αλέξη Κούγια,  με την οποία ζητούσε την εξαίρεση της προέδρου της έδρας καταλογίζοντάς της υπόνοιες μεροληψίας.

«Η απόφαση που λάβατε είναι πρωτοφανής στα ελληνικά δικαστικά δεδομένα
Με συμμετοχή δική σας και να την περιορίσετε στους τακτικούς δικαστές. Με μεθόδευση δική σας και της εισαγγελέα. Αποτελεί δικαστικό σκάνδαλο όσον αφορά αυτή την απόφαση.

Η συμμετοχή σας στην αίτηση εξαίρεσης απαγορεύεται. Εγκαθιδρύσατε τον εαυτό σας κριτή του εαυτού σας», σχολιάσε αμέσως μετά ο Αλέξης Κούγιας σε έντονο ύφος.

Νωρίτερα η εισαγγελέας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου είχε ζητήσει να απορριφθεί ως απαράδεκτη η αίτηση του Αλέξη Κούγια με την οποία ζητά την εξαίρεση της προέδρου της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου καταλογίζοντάς της υπόνοιες μεροληψίας.

Στην απορριπτική πρότασή της η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι δεν ευσταθεί ο λόγος εξαίρεσης της προέδρου, καθώς για να υπάρξουν υπόνοιες μεροληψίας θα πρέπει να υπάρχουν γεγονότα που να συνηγορούν σε αυτή. «Θεωρώ ότι δεν προκύπτουν πραγματικά γεγονότα που να οδηγούν σε στοιχεία για μεροληψία» ανέφερε η εισαγγελέας και εξήγησε:

«Η αμεροληψία θεσπίζεται από το Σύνταγμα μας. Προϋπόθεση της δίκαιης δίκης είναι η αντικειμενικότητα του δικαστή. Στον θεσμό εξαίρεσης που θεσπίζεται στο ποινικό μας σύστημα προστατεύεται το ανεξάρτητο της δικαιοσύνης και ο δικαστής. Για να υπάρξουν υπόνοιες μεροληψίας θα πρέπει να υπάρχουν γεγονότα που συνηγορούν σε αυτή. Η αντικειμενική θεώρηση των γεγονότων για να τεθεί ότι δεν είναι αμερόληπτος θα πρέπει να είναι τόσο εναργή και εμφανή που να αποτυπώνεται τόσο στις εκφράσεις και τα γεγονότα που καταγράφονται στο δικαστήριο. Δεν είναι η απόρριψη ενός ισχυρισμού ή αιτήματος αλλά να συνδυάζονται από γεγονότα ότι ο δικαστής κατευθύνει τη διαδικασία με έχθρα προς το πρόσωπο του διαδίκου. Η παρούσα αίτηση κατατίθεται διότι οι συμπεριφορές της προέδρου κατευθύνουν τα πρόσωπα της συνθέσεως. Αφιέρωσε λέτε δυσανάλογο χρόνο στους μάρτυρες. Η εξέταση νοσηλευτριών μαρτύρων έχει γίνει πριν από πέντε μήνες. Αν η κατηγορούμενη είχε υπόνοια ότι κατευθύνει τη διαδικασία προς ένα αποτέλεσμα γιατί δεν την εξέφρασε τότε; Και ποιο είναι το πραγματικό γεγονός; Ότι αφιέρωσε δυσανάλογο χρόνο; ποιος είναι αυτός;

Στο παρόν δικονομικό στάδιο δεν ευσταθεί, και θεωρώ ότι πρέπει να θεωρηθεί απαράδεκτη».

Ως προς ορισμένα αιτήματα της υπεράσπισης που υποβλήθηκαν και τα οποία απορρίφθηκαν από το δικαστήριο η εισαγγελέας σημείωσε ότι αυτά απορρίφθηκαν ομόφωνα και μάλιστα κατόπιν δικής της εισήγησης.

«Γιατί κρίνεται μόνο το πρόσωπο της προέδρου; Γιατί πλήττεται μόνο η πρόεδρος; Έχει κάτι να μας πει η κατηγορούμενη που δεν υποβάλλει στην αίτηση της; Ποια είναι τα γεγονότα που δείχνουν ότι η πρόεδρος επειδή απέρριψε το αίτημα υπάρχει δυσπιστία στο πρόσωπο της; Θεωρώ ότι δεν προκύπτουν πραγματικά γεγονότα που να οδηγούν σε στοιχεία για μεροληψία. Δεν θεωρώ ότι εσείς κ. πρόεδρε έχετε κάποιο προσωπικό πρόβλημα ή σχέση με την κατηγορούμενη και για αυτό κατευθύνετε τη διαδικασία σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτο το αίτημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ