ΕΛΛΑΔΑ

Γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης του αντιτορπιλικού «Βέλος» - Τι κατέγραψε ο φακός

Γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης του αντιτορπιλικού «Βέλος» - Τι κατέγραψε ο φακός
Το αντιτορπιλικό Βέλος EUROKINISSI/ ΤΖΑΚΙΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Μεγάλη επιχείρηση έχει στηθεί στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης γύρω από το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές, λόγω των μποφόρ που έπνεαν το Σάββατο (18/11) με τις Αρχές να προχωρούν σε αυτοψία στην πρύμνη.  

Στην πρύμνη του αντιτορπιλικού, που είναι πλωτό μουσείο έχει σημειωθεί ρήγμα και σήμερα γίνονται προσπάθειες από τους αρμόδιους μηχανικούς να αποκαταστήσουν ό,τι μπορούν, καταγράφοντας το μέγεθος των φθορών που έχει υποστεί το ιστορικό πλοίο, που αποτελεί ένα πλωτό μουσείο.

Στο σημείο που έχει αγκυροβολήσει το αντιτορπιλικό βρίσκεται και ένα φορτηγό-ρυμουλκό που βοηθά ουσιαστικά να συγκρατηθεί το «Βέλος» από τους ισχυρούς ανέμους και να το προστατεύσει από ενδεχόμενες νέες φθορές.

Στο σημείο βρίσκεται και δύτης για να διαπιστώσει αν στο αντιτορπιλικό έχουν προκληθεί ζημίες και στην κάτω πλευρά του και έτσι να σχηματιστεί μία συνολική εικόνα των φθορών.

Το ρυμουλκό πλοίο «Dionysos Z» σύμφωνα με το voria.gr προσπαθεί να πετύχει την ανύψωση του. Στην προσπάθεια συμμετέχει και ένας δύτης, ο οποίος τοποθέτησε τον γερανό στο πολεμικό πλοίο προκειμένου να γίνει η ανύψωση.

Ο γερανός επανατοποθέτησε τις προστατευτικές μπάλες ανάμεσα από το πλοίο και το ντεκ της παραλίας, προκειμένου να μη συνεχιστούν τα χτυπήματα του αγκυροβολημένου πλοίου σε αυτό.

Παράλληλα, ο γερανός αφαίρεσε κομμάτι της πρύμνης του πλοίου που εφθάρη και αποκολλήθηκε από το χτύπημα του Σαββάτου (19/11) επάνω στο τσιμεντένιο κρηπίδωμα αλλά και στο ξύλινο ντεκ της Νέας Παραλίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα τεράστιο ρήγμα.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη ρωγμή στην πρύμνη του Βέλους είχε προκληθεί και τον περασμένο Μάρτιο, και πάλι σε θαλασσοταραχή, ενώ είχαν προκληθεί και τότε ζημίες στο ξύλινο ντεκ.

Σήμερα οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι σαφώς βελτιωμένες και οι άνεμοι αν και παραμένουν ισχυροί, έχουν εξασθενήσει σε σχέση με χθες, που έφτασαν ακόμη και τα 10 μποφόρ.


Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, με δήλωσή του ζητεί να διερευνηθούν τα αίτια του γεγονότος. Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη να μεταφερθεί το Βέλος στο πλησιέστερο λιμάνι προκειμένου να προστατευθεί, αλλά και να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες για να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί». Επιπλέον, σημειώνει ότι «είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διαφυλάξει το ιστορικό αυτό πλοίο, σύμβολο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία και να μεριμνήσει για τη μεταφορά του στη θέση που ανήκει, δηλαδή στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ