ΕΛΛΑΔΑ

Καταπέλτης η μητέρα της Έμμας στη δίκη: «Ήθελαν να γλιτώσουν τα τομάρια τους»

Καταπέλτης η μητέρα της Έμμας στη δίκη: «Ήθελαν να γλιτώσουν τα τομάρια τους»
Eurokinissi

Καταπέλτης η μητέρα της 22χρονης Έμμας, στη δίκη του 28χρονου οδηγού αυτοκινήτου που τραυμάτισε και εγκατέλειψε την νεαρή φοιτήτρια από την Κρήτη, με αποτέλεσμα το κορίτσι να πεθάνει έπειτα από μερικές ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

Η μητέρα της φοιτήτριας που κατέθεσε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, είπε ότι ο οδηγός και η συνοδηγός του εγκατέλειψαν το παιδί της για να γλιτώσουν τα τομάρια τους.

«Θεώρησαν πιο σημαντικό να φύγουν παρά να βοηθήσουν την Έμμα», κατέθεσε χαρακτηριστικά η μητέρα της 22χρονης η οποία σκοτώθηκε τα ξημερώματα της 22ας Νοεμβρίου του 2022, όταν παρασύρθηκε και εγκαταλείφθηκε από τον 28χρονο οδηγό αυτοκινήτου, στην Εγνατία οδό στο ύψος της Καμάρας.

Όπως αναφέρει το gr.times, στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την θανατηφόρα παράσυρση κάθέται ο 28χρονος οδηγός Ι.Χ. αυτοκίνητου, ο οποίος είναι προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές. Με βούλευμα απαλλάχθηκε η 29χρονη (τότε) συνοδηγός.

Το χρονικό της θανατηφόρας παράσυρσης

«Ήμασταν στα Χανιά. Το παιδί είχε φύγει και εγώ περίμενα ξύπνια μέχρι να φτάσει με το αεροπλάνο στη Θεσσαλονίκη. Αργούσε να με πάρει τηλέφωνο. Η πτήση καθυστέρησε. Μου είπε “θα σε πάρω μετά”. Το είχα στο αθόρυβο το τηλέφωνο. Γύρω στις 2 π.μ. ήρθε η αδελφή μου και είπε ότι το παιδί είχε πάθει ατύχημα . Κλείσαμε με το πρώτο διαθέσιμο αεροπλάνο για να έρθουμε στη Θεσσαλονίκη. Κατά την πτήση μας κάλεσα από το νοσοκομείο για να μας ενημερώσουν ότι πρέπει να κάνουν μια σειρά επεμβάσεων. Η Έμμα πήγαινε στο σπίτι μιας φίλης και συμφοιτήτριας της γιατί ήθελε να της δώσει δώρο για τα γενέθλια της. Της είχε αγοράσει δώρο” ανέφερε η μάρτυρας..

Η Εμμανουέλα γενικά ήταν ένα παιδί προσεκτικό. Πρόσεχε τον εαυτό της. Όλη μέρα περπατούσε. Πέρασε από ένα μαγαζί, αγόρασε κεράκια και τούρτα για τη φίλη της. Πέρασε την Εγνατία για να πάει στο σπίτι της φίλης της. Οι μάρτυρες είπαν χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο που έχασε τον έλεγχο και έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα, με κατεύθυνση από τα πανεπιστήμια προς την Καμάρα. Άκουγαν έναν τρομακτικό θόρυβο που πλησίασε. Αφού χτύπησε το παιδί έπεσε πάνω σε κάδους και σε σταθμευμένα οχήματα. Για να μπορέσει να φύγει έκανε όπισθεν και την ξαναπάτησε.

Υπήρχε συνοδηγός που τα είδε όλα.

Ήθελε να κάνει φόρμουλα 1 . Το αυτοκίνητο ήταν “πειραγμένο”. Όταν χτύπησε δεύτερη φορά το παιδί, εξαφανίστηκε. Ο οδηγός εξαφανίστηκε μέχρι να παρέλθει το Αυτόφωρο.

Η συνοδηγός πήγε σπίτι της φτιάχτηκε, βάφτηκε και πήγε στη δουλειά της σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Στη συνέχεια συνελήφθη στην εργασία της. Δεν έκανε τίποτα να βοηθήσει το παιδί μας. Ήθελαν να γλιτώσουν τα τομάρια τους. Το θεώρησαν πιο σημαντικό να φύγουν παρά να βοηθήσουν την Έμμα”.

Ακόμη, η μητέρα επισήμανε τα εξής:

“Έχω άλλη μια κόρη η οποία μου είπε: “Εσύ έχασες μια κόρη. Εγώ έχασα το μέλλον μου”. Έκαναν σχέδια μαζί. Ο άνθρωπος αυτός (σ.σ. ο κατηγορούμενος) κρατούσε στα χέρια του ένα φονικό όπλο. Δεν έπρεπε να είναι στην Ελλάδα. Ήταν παράνομος. Δεν ξέρω τη διαπαιδαγώγηση είχε η συνοδηγός από την οικογένεια της . Αυτοί οι άνθρωποι δεν σκότωσαν μόνο έναν άνθρωπο. Σκότωσαν μια κόρη, μια αδελφή,. εγγονή, μια φίλη, μια συμφοιτήτρια. Έχουν σκοτώσει και καταστρέψει πολλές ζωές”.

Η δίκη συνεχίστηκε με τις καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων οι οποίοι περιέγραψαν πως οι ίδιοι αντιλήφθηκαν το τραγικό περιστατικό.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, ο συνήγορος υπεράσπισης δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει γιατί δεσμεύεται από την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης περί αποχής των δικηγόρων. Στο δικαστήριο εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΔΣΘ Δημήτρης Φινοκαλιώτης αναπτύσσοντας τις θέσεις της Ολομέλειας και το πλαισιο περί μη χορήγησης άδειας για τη συμμετοχή των δικηγόρων στην εκδίκαση των υποθέσεων. Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις του πατέρα και της μητέρας της Εμμας που ταξίδεψαν από τα Χανιά στη Θεσσαλονίκη για τη δική. “Δεν σέβεσαι τίποτα. Ντροπή σου” φώναξαν οι χαροκαμένοι γονείς.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για την διακοπή της δίκης που υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου Παρασκευάς Σπυράτος ο οποίος ύστερα από αυτή την εξέλιξη παραιτήθηκε. Το δικαστήριο όρισε αυτεπάγγελτη δικηγόρο και διέκοψε προσωρινά.

Ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Νίκος Ρουσόπουλος αρχικά δήλωσε ότι δεν πήρε άδεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών όπου ανήκει αλλά στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι του επιτράπηκε να συμμετάσχει στη δίκη. Έτσι η διαδικασία προχώρησε με την εξέταση των υπολοίπων μαρτύρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ