ΕΛΛΑΔΑ

PISA 2022: Ποιες είναι οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών

PISA 2022: Ποιες είναι οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών
UNSPLASH

Χαμηλότερες από τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι οι επιδόσεις των μαθητών και των μαθητριών στην Ελλάδα στα Μαθηματικά, την Κατανόηση Κειμένου και τις Φυσικές Επιστήμες, σύμφωνα με την έκθεση του Προγράμματος Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA), που δημοσιεύτηκε την Τρίτη (5/12). 

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 44η θέση στα Μαθηματικά με επίδοση 430, στην 41η θέση στην Κατανόηση Κειμένου με επίδοση 438 και στην 44η θέση στις Φυσικές Επιστήμες με επίδοση 441.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης στην Ελλάδα, η πτώση της βαθμολογίας είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Ενδεικτικά, η βαθμολογία για τα Μαθηματικά είναι χαμηλότερη κατά 21 μονάδες και για την Κατανόηση Κειμένου κατά 19 μονάδες, σε σχέση με το 2018. Αντίστοιχα, πτώση 11 μονάδων σημειώθηκε και στις Φυσικές Επιστήμες.

Πτώση στις περισσότερες χώρες

Ωστόσο, δεν παρουσιάζει μόνο η Ελλάδα πτώση στις επιδόσεις των μαθητών και των μαθητριών. Αντιθέτως, στις περισσότερες χώρες σημειώθηκε σημαντική πτώση στις επιδόσεις στα Μαθηματικά και την Κατανόηση Κειμένου σε σχέση με το 2018.

Η εντυπωσιακή αυτή πτώση, η οποία είναι πρωτόγνωρη για το PISA, φέρεται να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν κατά την πανδημία και την επίδρασή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία όλων των χωρών που συμμετείχαν, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ποιες είναι οι χώρες του ΟΟΣΑ και ποιες οι επιδόσεις τους

Στις χώρες του ΟΟΣΑ, κατά μέσο όρο το 13,7% των μαθητών και των μαθητριών τους επιτυγχάνουν επιδόσεις που τους κατατάσσουν στα επίπεδα 5 ή 6, τα οποία αποτελούν τα υψηλότερα επίπεδα στις κλίμακες εγγραμματισμού σε κάθε γνωστικό αντικείμενο. Αντίθετα, κατά μέσο όρο το 16,4% των μαθητών στις χώρες του ΟΟΣΑ κατατάσσονται χαμηλότερα από το Επίπεδο 2.

Στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ελλάδα είναι 3,9% για τους μαθητές οι οποίοι επιτυγχάνουν επιδόσεις που τους κατατάσσουν στα επίπεδα 5 ή 6 και 25, 7% για τους μαθητές οι οποίοι κατατάσσονται χαμηλότερα από το Επίπεδο.

Η Σιγκαπούρη πέτυχε σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις από όλες τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες και στα τρία γνωστικά αντικείμενα.

Στα Μαθηματικά, έξι Ασιατικές χώρες –η Σιγκαπούρη, το Μακάο (Κίνα), η Ταϊπέι (Κίνα), το Χονγκ Κονγκ, η Ιαπωνία και η Κορέα– πέτυχαν τις υψηλότερες επιδόσεις από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Από τις χώρες της Ευρώπης, τις υψηλότερες επιδόσεις πέτυχαν η Εσθονία, η Ελβετία και η Ολλανδία.

Σημειώνεται ότι η διαφορά στις επιδόσεις στα Μαθηματικά, η οποία οφείλεται στο κοινωνικο-οικονομικό-πολιτισμικό περιβάλλον, έχει παραμένει σταθερή στις 51 από τις 68 χώρες/οικονομίες που έχουν έγκυρα δεδομένα για το 2022. Η διαφορά αυτή μεγάλωσε σε 12 χώρες/οικονομίες και μειώθηκε σε 5. Στην Ελλάδα η διαφορά υπέρ των μαθητών που προέρχονται από ευνοϊκό κοινωνικο-οικονομικό-πολιτισμικό περιβάλλον είναι 76 μονάδες.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν στην κύρια έρευνα 6578 μαθητές και μαθήτριες γεννημένοι/ες το 2006, από 242 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ) όλης της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ