ΚΟΣΜΟΣ

Ένα κινεζικό σχολείο ανακηρύχθηκε Παγκόσμιο Κτήριο της Χρονιάς για το 2023

Ένα κινεζικό σχολείο ανακηρύχθηκε Παγκόσμιο Κτήριο της Χρονιάς για το 2023
Το γυμνάσιο-λύκειο Huizhen στο Ningbo της επαρχίας Zhejiang στην ανατολική Κίνα ξεχώρισε στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής (WAF) στη Σιγκαπούρη Approach Design Studio/Zhejiang University of Technology Engineering Design Group

Ένα κινεζικό σχολείο και οικοτροφείο που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους μαθητές να χαλαρώνουν και να «σπαταλούν ωφέλιμα το χρόνο τους» ανακηρύχθηκε Παγκόσμιο Κτήριο της Χρονιάς για το 2023.

Με ένα πάρκο στην ταράτσα, δεντρόσπιτα και υπερυψωμένους διαδρόμους πάνω από ένα «αιωρούμενο δάσος», το γυμνάσιο-λύκειο Huizhen στο Ningbo της επαρχίας Zhejiang στην ανατολική Κίνα κέρδισε την περασμένη Παρασκευή (1/12) τον πολυπόθητο τίτλο στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής (WAF) στη Σιγκαπούρη.

Το σχολείο διαθέτει υπερυψωμένους διαδρόμους πάνω από ένα «αιωρούμενο δάσος»Approach Design Studio/Zhejiang University of Technology Engineering Design Group

Οι κοινόχρηστοι χώροι του συγκροτήματος των 30 σχολικών τάξεων, που σχεδιάστηκε από το Approach Design Studio και την ομάδα μηχανολογικού σχεδιασμού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Zhejiang, έχουν σκοπό να θολώσουν τη διάκριση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Το κτίριο διαθέτει δεντροφυτεμένους διαδρόμους και μια υπαίθρια αίθουσα διαλέξεων.

Το Approach Design Studio δήλωσε ότι ο σχεδιασμός τους είχε ως στόχο να επιτρέψει στους μαθητές «να απελευθερώσουν το άγχος, να προσαρμόσουν το σώμα και το μυαλό τους και να ανακαλύψουν την ομορφιά» εκτός της αίθουσας διδασκαλίας.

Εσωτερικός κοινόχρηστος χώρος στο σχολείο HuizhenApproach Design Studio/Zhejiang University of Technology Engineering Design Group

Ο πολυπόθητος τίτλος Παγκόσμιο Κτήριο της Χρονιάς θεωρείται μια από τις κορυφαίες διακρίσεις στο χώρο της αρχιτεκτονικής και απονέμεται στο ετήσιο φεστιβάλ από μια επιτροπή 140 εμπειρογνωμόνων. Ο φετινός νικητής επαινέθηκε από τους κριτές επειδή έσπασε τις συμβάσεις του σχολικού σχεδιασμού.

«Οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σχολείο που είναι πολύ διαφορετικό από το συνηθισμένο μοντέλο, όπου οι μαθητές είναι εγκλωβισμένοι και τίθενται υπό διδακτική – αλλά και αρχιτεκτονική – πίεση. Αυτός ο σχεδιασμός ενθαρρύνει το περπάτημα, τον καθαρό αέρα και τη δυνατότητα ανακούφισης από την ακαδημαϊκή ένταση».

Ο νικητής επιλέχθηκε ανάμεσα σε σχεδόν 250 έργα που προκρίθηκαν, μεταξύ των οποίων ο πρόσφατα εγκαινιασμένος τερματικός σταθμός Α του διεθνούς αεροδρομίου Newark Liberty στις ΗΠΑ, το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και τα νέα εθνικά στάδια της Καμπότζης και της Σενεγάλης.

Τα κτίρια κρίθηκαν σε 18 ξεχωριστές κατηγορίες, που κάλυπταν την εμπορική, πολιτιστική και οικιστική αρχιτεκτονική. Οι νικητές στη συνέχεια διαγωνίστηκαν για το συνολικό βραβείο.

Η οροφή του σχολείου διαθέτει πάρκο που είναι ανοιχτό στο κοινό τα σαββατοκύριακαApproach Design Studio/Zhejiang University of Technology Engineering Design Group

Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής απένειμε επίσης βραβείο αρχιτεκτονικής τοπίου στο Benjakitti Forest Park στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, ένα «αστικό οικολογικό καταφύγιο» που αναπτύσσεται στους χώρους μιας πρώην καπνοβιομηχανίας.

Τον περσινό τίτλο του Παγκόσμιου Κτηρίου της Χρονιάς είχε κερδίσει ο ουρανοξύστης Quay Quarter Tower στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο οποίος ονομάστηκε ο πρώτος «ανακυκλωμένος» ουρανοξύστης στον κόσμο, αφού ο σχεδιασμός του διατήρησε τα δύο τρίτα ενός παλιού κτιρίου στην περιοχή.

Με πληροφορίες από: Serene Chinese boarding school named World Building of the Year by Oscar Holland, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ