ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια στο Ρέντη: Ο ρόλος της ΕΥΠ, τα βίντεο και τα 3+1 «σκληρά» μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Επεισόδια στο Ρέντη: Ο ρόλος της ΕΥΠ, τα βίντεο και τα 3+1 «σκληρά» μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME

Τη συμβολή της ΕΥΠ προκειμένου οι Αρχές να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης του σοβαρού τραυματισμού του αστυνομικού στο Ρέντη, ζήτησε η κυβέρνηση στην έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο (9/12) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον διοικητή της υπηρεσίας, Θεμιστοκλή Δεμίρη, καθώς, η ΕΥΠ αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στη σύλληψη του δράστη ή των δραστών, που πέταξαν τη ναυτική φωτοβολίδα.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα συλλέγει και θα ανταλλάσσει πληροφορίες με την ΕΛΑΣ με σκοπό να επισπευθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και να προχωρήσουν σε συλλήψεις. Το πρώτο βήμα που αποφασίστηκε είναι να γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου σε συγκεκριμένους οπαδούς, προκειμένου να εξεταστεί η επικοινωνία τους πριν, αλλά και μετά την επίθεση.

Οι Αρχές έχουν βάλει στο «μικροσκόπιό» τους τα κινητά τηλέφωνα των χούλιγκαν με έμφαση σε συνομιλίες μέσω κλήσεων και μηνυμάτων που τυχών έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους.

Στο «κάδρο» της αστυνομίας βρίσκονται τουλάχιστον 25 σεσημασμένοι που προσήχθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Ανακοινώνονται «σκληρά» μέτρα τη Δευτέρα

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αλλά και οι υπουργοί Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Το μήνυμα της σύσκεψης είναι πως πρέπει επιτέλους να «σπάσει» ο φαύλος κύκλος της βίας εντός και εκτός γηπέδων. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χαρακτηριστικά «...δεν πάει άλλο», με τον πρωθυπουργό να φαίνεται αποφασισμένος να κηρύξει τον «πόλεμο» στους χούλιγκαν.

Στη δίωρη σύσκεψη συζητήθηκαν 3+1 σκληρά μέτρα και τη Δευτέρα αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις και οι ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Αυτά έχουν ως εξής:

  • «Λουκέτο» στις θύρες των οργανωμένων
  • Αγώνες χωρίς φιλάθλους
  • Διακοπή των πρωταθλημάτων, αλλά και
  • Ευρωπαϊκό αποκλεισμό των ομάδων (στο πιο ακραίο σενάριο)

Παράλληλα στη σύσκεψη συζητήθηκε και το αίτημα της ΠΟΑΣΥ να αποσυρθεί η ΕΛ.ΑΣ. από τα γήπεδα, κάτι που θα σήμαινε όμως ανάκληση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου, σχετικά με την παρουσία των δυνάμεων της Αστυνομίας στις θύρες των οργανωμένων οπαδών. Σε αυτή την περίπτωση, η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων θα αφορά μόνο τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, με βάση τον αθλητικό νόμο για τις κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια.

Τα βίντεο στα «χέρια» των Αρχών

Την ίδια ώρα, οι Αρχές φέρονται να έχουν στα χέρια τους δύο σημαντικά βίντεο από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης γύρω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη. Από την ενδελεχή εξέτασή τους, οι αξιωματικοί ελπίζουν ότι θα εντοπιστεί ο δράστης που πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα στον 31χρονο αστυνομικό.

Οι Αρχές αναλύουν υλικό από κάμερες που βρίσκονται στην περιοχή, για να βρουν και ακόμη και το παραμικρό στοιχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό του ατόμου ή των ατόμων. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εξετάζεται οπτικό υλικό και από τη ζωντανή μετάδοση του αγώνα και ό,τι κρίνεται ως αξιοποιήσιμο.

Αυτά άφησαν πίσω τους οι χούλιγκαν

Υπολείμματα από εμπρηστικούς μηχανισμούς, πέτρες, καδρόνια, μισοκαμένα ρούχα, κροτίδες και πολλά άλλα αντικείμενα που μπορούν να οδηγήσουν στην άκρη του νήματος στην υπόθεση του σοβαρού τραυματισμού του αστυνομικού στο Ρέντη, εντόπισαν οι αστυνομικοί στο κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη».

Χαρακτηριστικό είναι ότι άλλα ευρήματα εντοπίστηκαν στις κερκίδες του γηπέδου όπου παιζόταν ο αγώνας βόλεϊ Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός και άλλα στις τουαλέτες, όπου σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, εκεί πήγαν κάποιοι από τους οπαδούς, αλλά και τους χούλιγκαν και έβαλαν φωτιά στα ρούχα τους για να σβήσουν ίχνη.

Όλα τα ευρήματα οδηγήθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια και αναμένεται να φέρουν στο φως στοιχεία που θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες γύρω από τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει εξονυχιστικά τα ευρήματα στην προσπάθεια να τα αξιοποιήσει στο πλαίσιο της έρευνας, αλλά και να τα συνδέσει με αποτυπώματα ή DNA για να φτάσει στον εντοπισμό του δράστη ή τους δράστες.

Οι επόμενες κρίσιμες ώρες του αστυνομικού

Τουλάχιστον άλλες 48 ώρες θα χρειαστεί να περιμένουν οι θεράποντες γιατροί του 31χρονου αστυνομικού που παραμένει για δεύτερο εικοσιτετράωρο νοσηλευόμενος σε κρίσιμη κατάσταση και διασωληνωμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Κρατικού Νικαίας.

Συγκεκριμένα, επειδή ο βαριά τραυματίας αστυνομικός από τα επεισόδια στου Ρέντη έχει λάβει πολλή μεγάλη ποσότητα μεταγγισμένου αίματος, ο οργανισμός του χρειάζεται περίπου 72 ώρες προκειμένου να συνέλθει, εάν εν τω μεταξύ αποφύγει το σύνδρομο της ενδοαγγειακής πήξης, το οποίο αποτελεί μία πιθανή, πολύ επικίνδυνη επιπλοκή, την οποία, για την ώρα, φαίνεται ότι αποφεύγει, παρά τις διαταραχές της πηκτικότητας του αίματός του, τις οποίες καταγράφει και το νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του.

Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών ο ασθενής παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ σε καταστολή και μηχανικό αερισμό, υποστηριζόμενος αιμοδυναμικά με σταδιακά μειούμενες δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων. Λόγω διαταραχών πηκτικότητας υπάρχει διάχυτη αιμορραγική διάθεση στο τραύμα του μηρού που ελέγχεται επαρκώς με τοπικά αιμοστατικά και επίδεση. Δερματικό θερμικό έγκαυμα στον μηρό και πέριξ του τραύματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ