ΕΛΛΑΔΑ

Ρέντη: Θέμα χρόνου η σύλληψη του «καθοδηγητή» και της «ομάδας κρούσης» - Το σύνθημα που έδωσε

Ρέντη: Θέμα χρόνου η σύλληψη του «καθοδηγητή» και της «ομάδας κρούσης» - Το σύνθημα που έδωσε
ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο φαίνεται πως αποκάλυψε ο 18χρονος οπαδός που συνελήφθη για την επίθεση κατά του αστυνομικού με τη ναυτική φωτοβολίδα στο κλειστό του Ρέντη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο OPEN, κεντρικό ρόλο φέρεται να έχει ο λεγόμενος ως «καθοδηγητής».

Οι πληροφορίες από την κατάθεση του 18χρονου δείχνουν ότι ήταν αυτός ο οποίος βρισκόταν στην κερκίδα και έδωσε την εντολή για να βγουν έξω οι χούλιγκανς προκειμένου να επιτεθούν στους αστυνομικούς, ενώ αυτός και άλλοι τέσσερις συνεργοί, έδρασαν ως ομάδα ανεφοδιασμού, καθώς μοίραζαν πολεμοφόδια (μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες, ρόπαλα, κροτίδες και άλλα αντικείμενα) στους οπαδούς.

Αυτός έδωσε το σύνθημα με μια μολότοφ

Μάλιστα, σύμφωνα με την κατάθεση του 18χρονου, ο «καθοδηγητής», είπε στους οπαδούς ότι θα λάβουν από αυτόν το σύνθημα για την επίθεση. Το σύνθημα ήταν ότι ο ίδιος ο «καθοδηγητής» θα έριχνε την πρώτη μολότοφ και μετά θα ακολουθούσε η επίθεση των υπόλοιπων, όπως και έγινε.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, πρόκειται για έναν άνδρα με συχνή παρουσία στις εξέδρες των γηπέδων, γνωστό στην αστυνομία καθώς έχει λειτουργήσει και άλλες φορές ως «συντονιστής» επεισοδίων. Την ημέρα εκείνη φορούσε σκούφο τύπου full face που κάλυπτε τα χαρακτηριστικά του, ωστόσο υπήρχαν άτομα που έχουν δει το πρόσωπό του.

Κατηγορείται με βαριά κακουργήματα ο 18χρονος

Εξάλλου, ο 18χρονος δράστης αναμένεται να περάσει το κατώφλι του ανακριτή Πειραιά αύριο, Δευτέρα (11/12), ενώ σε βάρος του ασκήθηκε –από την Εισαγγελία Πρωτοδικών– ποινική δίωξη για σωρεία αξιόποινων πράξεων, που προβλέπονται από τον αθλητικό νόμο. Ειδικότερα, σε βάρος ασκήθηκε δίωξη για:

  • Απόπειρα ανθρωποκτονίας
  • Έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες
  • Κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες
  • Διατάραξη οικιακής ειρήνης από κοινού
  • Βιαιοπραγία από κοινού
  • Κατοχή βεγγαλικών, κροτίδων και γενικά εύφλεκτων υλικών από κοινού

Ταυτόχρονα, έχει ασκηθεί δίωξη για ηθική αυτουργία στις πράξεις αυτές και σε άγνωστους δράστες.

Λύτρας: «Το παιδί είναι σε σοκ»

Σημειώνεται πως την υπεράσπιση του 18χρονου ανέλαβε ο γνωστός δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, ο οποίος όπως ανέφερε το Mega, είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον κατηγορούμενο. Ο κ. Λύτρας ανέφερε ότι ο νεαρός βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και εύχεται να γίνει καλά ο 31χρονος τραυματίας αστυνομικός.

Επισήμανε πως δεν ήταν μία η ναυτική φωτοβολίδα που εκτοξεύτηκε προς τη διμοιρία των ΜΑΤ το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, με τον 18χρονο να ρίχνει μία, ενώ πρόσθεσε πως ο 18χρονος δεν ήταν οργανωμένος οπαδός και δεν είχε συλληφθεί ποτέ στο παρελθόν.

Για τρίτο 24ωρο στη ΜΕΘ ο αστυνομικός

Στο μεταξύ, τουλάχιστον άλλες 24 ώρες θα χρειαστεί να «περιμένουν» οι θεράποντες γιατροί του 31χρονου υπαρχιφύλακα της ΥΑΤ, προκειμένου να έχουν μία λίγο πιο καθαρή εικόνα για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του βαριά τραυματία από τη ναυτική φωτοβολίδα που δέχτηκε στη μηριαία αρτηρία του αριστερού ποδιού του. Ο ίδιος παραμένει για τρίτο εικοσιτετράωρο νοσηλευόμενος σε κρίσιμη κατάσταση και διασωληνωμένος στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Κρατικού Νικαίας.

Συγκεκριμένα, επειδή ο βαριά τραυματίας αστυνομικός έχει λάβει πολλή μεγάλη ποσότητα μεταγγιζόμενου αίματος, ο οργανισμός του χρειάζεται περίπου 72 ώρες προκειμένου να συνέλθει, εάν αποφύγει, εν τω μεταξύ, το σύνδρομο της διάχυτης ενδοαγγειακής πήξης, το οποίο αποτελεί μία πιθανή, επικίνδυνη επιπλοκή, την οποία, για την ώρα, φαίνεται ότι αποφεύγει, παρά τις διαταραχές της πηκτικότητας του αίματός του, τις οποίες καταγράφει και το χθεσινό ιατρικό ανακοινωθέν, το οποίο υπέγραψε ο διοικητής του Γενικού Κρατικού Νικαίας, Ανδρέας Πλεμμένος.

Ώρα «σκληρών »αποφάσεων από την κυβέρνηση

Με στόχο να λύσει μια και καλή το θέμα της «δημόσιας ασφάλειας», μετά και τα νέα επεισόδια που ξέσπασαν στο Ρέντη με θύμα τον 31χρονο αστυνομικό που χαροπαλεύει, η κυβέρνηση το πρωί της Δευτέρας (11/12) θα ανακοινώσεις τις αποφάσεις της για τα νέα μέτρα πάταξης της οπαδικής βίας.

Με δεδομένο ότι δεν πέρασαν καλά - καλά τέσσερις μήνες από τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και λιγότερο από δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε το Σάββατο σε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου.

Αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι από τα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι και έχουν επιλεγεί είναι ίσως τα πιο «σκληρά» που λήφθηκαν ποτέ. Εξάλλου και η σημερινή οργισμένη ανάρτηση του πρωθυπουργού προϊδεάζει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για «πόλεμο» με τους χούλιγκανς.

«Θέλω να εκφράσω την οργή μου για το συμβάν αυτό, και να σας διαβεβαιώσω ότι όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν την μάχη. Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται. Το οφείλουμε στον αστυνομικό που παλεύει για τη ζωή του, αλλά και στον 'Αλκη, στον Μιχάλη, και σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας. Το οφείλουμε στα νέα παιδιά που θέλουν έναν υγιή αθλητισμό, το οφείλουμε στην κοινωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τα σύσκεψη, η κυβέρνηση έχει ήδη προκρίνει μια σειρά από μέτρα. Πρόκειται για τέσσερα στο σύνολο (3+1) και οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Αυτά έχουν ως εξής:

  • «Λουκέτο» στις θύρες των οργανωμένων
  • Αγώνες κεκλεισμένων θυρών
  • Διακοπή πρωταθλημάτων, αλλά και
  • Ευρωπαϊκό αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων (στο πιο ακραίο σενάριο)

Παράλληλα αξιολογήθηκε και το αίτημα της Ομοσπονδίας Αστυνομικών να αποσυρθεί η ΕΛ.ΑΣ. από τα γήπεδα, κάτι που θα σήμανε ανάκληση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου, σχετικά με την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στις θύρες των οργανωμένων οπαδών. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων θα αφορά μόνο τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, με βάση τον αθλητικό νόμο για τις κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ