ΕΛΛΑΔΑ

Εκπαιδευτής σκύλων στο CNN Greece: «Αν έχει εκπαιδευτεί για σωματοφύλακας, λειτουργεί σαν «όπλο»

Εκπαιδευτής σκύλων στο CNN Greece: «Αν έχει εκπαιδευτεί για σωματοφύλακας, λειτουργεί σαν «όπλο»
Pixabay

Ο φρικτός θάνατος της 50χρονης γυναίκας στην Θεσσαλονίκη, από τα σκυλιά του γείτονα, που την κατασπάραξαν ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της, πέρα από το σοκ που προκαλεί στο πανελλήνιο, δημιουργεί και πολλά ερωτήματα για το τι οδήγησε τα ζώα σε αυτήν την θανατηφόρα επίθεση.

Τα καίρια ερωτήματα που τίθενται πλέον και ζητούν απάντηση, είναι από ποιον και με τι σκοπό εκπαιδεύτηκαν αυτά τα ζώα, και βέβαια τι έγινε την περασμένη Κυριακή, τι πήγε λάθος και η 50χρονη καθηγήτρια έγινε βορρά των σκυλιών του γείτονα;

Το CNN Greece, επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις, απευθύνθηκε στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Σκύλων και συνομίλησε με έναν από τους εκπαιδευτές και γραμματέα του Συλλόγου τον κ. Ν. Ορφανάκο.

Σύμφωνα με τον επί 20ετίας εκπαιδευτή σκύλων, καθοριστικό ρόλο στην φρικτή αυτή υπόθεση έχει από ποιον και για ποιον λόγο είχαν εκπαιδευτεί αυτά τα ζώα.

«Αυτό το οποίο ακούστηκε ότι τα σκυλιά εξιτάρονται από τον ήχο του αλυσοπρίονου είναι άτοπο. Συνήθως τα ζώα αυτά όταν ακούν τέτοιος θόρυβο απομακρύνονται φοβισμένα», μας διευκρινίζει ο εκπαιδευτής σκύλων και γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων κ. Νίκος Ορφανάκος.

Παράλληλα τονίζει ότι ένας σκύλος αντιδρά ανάλογα το πως το έχει μάθει ο ιδιοκτήτης του.

Ο σκύλος άμα έχει εκπαιδευτεί για σωματοφύλακας προστασία λειτουργεί σαν «όπλο», έχει βέβαια μεγάλη σημασία το ποιος εκπαιδεύει το ζώο, αν δηλαδή είναι επαγγελματίας ή κάποιος ιδιώτης.

«Γιατί έχει μεγάλη σημασία αν τα σκυλιά εκπαιδεύονται από έναν επαγγελματία ή από τον γείτονα», μας λέει ο κ. Ορφανάκος.

Κάποια είναι επιθετικά από το DNA τους

Ο γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων, ανέφερε ακόμη, ότι υπάρχουν κάποια σκυλιά που το DNA τους έχει προδιαγραφές να είναι πιο επιθετικά. Αυτά τα ζώα χρειάζονται επαγγελματική εκπαίδευση και χρησιμοποιούνται από διάφορες υπηρεσίες όπως από την Αστυνομία για συγκεκριμένους λόγους.

Την ίδια στιγμή ο εκπαιδευτής σκύλων μας τονίζει ότι τα σκυλιά δεν έχουν την λογική ανθρώπινη επεξεργασία και για αυτό θα πρέπει να υπάρχει προσοχή στην αντιμετώπιση τους, εξηγώντας μας ότι ένας σκύλος αν πας να πειράξεις το φαγητό που τρώει στο πιάτο του, θα σε δαγκώσει όσο και να τον έχεις μέσα στο σπίτι ή τον έχεις εκπαιδεύσει.

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να αποκτήσουν σκύλο

Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν σκύλο, μας λέει ο εκπαιδευτής σκύλων θα πρέπει πρώτα από όλα:

Να καταλήξουν τι σκύλο επιθυμούν να έχουν στο σπίτι τους.

Ο ιδιοκτήτης – τες να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του ζώου όπως είναι η καθημερινή του άσκηση (βόλτα).

Να βρουν ένα καλό εκτροφείο ή ένα φιλοζωικό σωματείο για να επιλέξουν το σκυλί προκειμένου να έχουν και ένα ιστορικό του.

Μετά την επιλογή του σκύλου, απαραίτητη η εκπαίδευση του από επαγγελματία, ανάλογα με το είδος αλλά και με το τι θέλει ο ιδιοκτήτης του ζώου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ