ΕΛΛΑΔΑ

Βόμβα στην έδρα των ΜΑΤ: Τα σενάρια, η συνδεσμολογία και το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος

Βόμβα στην έδρα των ΜΑΤ: Τα σενάρια, η συνδεσμολογία και το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος
H περιοχή στην οποία τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για την βόμβα που τοποθετήθηκε έξω από την έδρα των ΜΑΤ στην Κοκκινοπούλου, υπολείμματα της οποίας έχουν αποσταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, προκειμένου να εντοπιστεί τυχόν γενετικό υλικό και δακτυλικά αποτυπώματα που θα «δείξουν» το δράστη.

Έντονη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός πως η περιοχή στην οποία τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός φαίνεται να ήταν στρατηγικής σημασίας για επιπλέον δύο λόγους.

Από τη μία πλευρά, ακριβώς πίσω από τον τοίχο όπου εντοπίστηκε η βόμβα, βρίσκονται δεξαμενές πετρελαίου και βενζίνης, που σημαίνει πως εάν ο εκρηκτικός μηχανισμός ενεργοποιείτο θα προκαλούσε έκρηξη μεγάλων διαστάσεων.

Την ίδια ώρα, όμως, πλησίον της έδρας των ΜΑΤ βρίσκεται η πολυτεχνειούπολη στην οποία υπάρχει μαζική προσέλευση φοιτητών και φοιτητριών και θα μπορούσε να αποβεί μοιραία.

Αναβιώνει η τρομοκρατία στην Ελλάδα;

Μάλιστα, πλέον η υπόθεση έχει περάσει στα «χέρια» της Αντιτρομοκρατικής, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν είναι απίθανο να πρόκειται για προειδοποιητικό τρομοκρατικό «χτύπημα».

Τελευταία φορά που έγινε βομβιστική επίθεση, ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Και τότε, δεν είχε εκραγεί ο μηχανισμός, ενώ ήταν πιο χαμηλής έντασης.

Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας δεν αποκλείουν οι δύο υποθέσεις να συνδέονται μεταξύ τους, καθώς μελετώντας τα δύο «χτυπήματα», το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η συνδεσμολογία παραπέμπει σε «παλιούς» τρομοκράτες, αλλά η «εκτέλεση» δείχνει «νέους».

Ενδεχομένως μάλιστα, να πρόκειται για μετεξέλιξη μιας παλιάς οργάνωσης. Πάντως, οι πυροτεχνουργοί που εξέτασαν τα ευρήματα εκτιμούν ότι στη συνδεσμολογία δεν υπήρχε αρκετή ένταση ώστε να ενεργοποιηθεί.

Τα επικρατέστερα σενάρια και η συνδεσμολογία

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας, πέρα από τα στοιχεία που μπορεί να προκύψουν από τα ευρήματα, η βόμβα προκάλεσε έντονη ανησυχία, καθώς δημιουργεί μια σειρά ερωτημάτων που καλούνται να απαντηθούν.

Σχετίζεται με τα τελευταία βίαια επεισόδια κατά διμοιριών των ΜΑΤ σε διάφορα γήπεδα ή μήπως πρόκειται για τρομοκρατική ομάδα;

«Αίνιγμα» αποτελεί και η επιλογή των υλικών κατασκευής και η συνδεσμολογία. Χρησιμοποιήθηκαν «ζελατοδυναμίτιδα» και «πλαστικό C4» με μια μέθοδο που δεν απέφερε αποτέλεσμα και το ερώτημα είναι εάν πρόκειται για άτομα που διαθέτουν εμπειρία στην κατασκευή βομβών ή κάποιους που πειραματίζονται.

Προς το παρόν, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής καλούνται να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά συλλέγοντας βιντεοληπτικό υλικό, προσπαθώντας να καταλήξουν στο δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δράστες μέχρι να φτάσουν έξω από την έδρα των ΜΑΤ.

Αυτή είναι η βόμβα

Εικόνες με την βόμβα που τοποθέτησαν άγνωστοι έξω στην έδρα των ΜΑΤ επί της οδού Κοκκινοπούλου φέρνει στο φως της δημοσιότητας το CNN Greece. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εκρηκτική ύλη, ζελατινοδυναμίτιδα, ήταν τοποθετημένη μέσα σε δύο πλαστικά τάπερ μαζί με τη συνδεσμολογία, το ρολόι και τον πυροκροτητή.

Υπήρξε κάποια αστοχία υλικού, ήταν βραχυκυκλωμένη και απενεργοποιήθηκε από στελέχη του τμήματος εξουδετέρωσης εκρητκτικών μηχανισμών. Νωρίτερα, μέσο ενημέρωσης δέχθηκε τηλεφώνημα για την τοποθέτηση βόμβας. Το άτομο που τηλεφώνησε έδωσε χρονικό περιθώριο 45 λεπτά, προτού αυτή ενεργοποιηθεί, με τις αστυνομικές δυνάμεις να δρουν άμεσα για την εξουδετέρωσή της.

Από αστυνομικούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών πραγματοποιήθηκε η διαδικασία εξουδετέρωσης του εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τα περαιτέρω.

Τι είναι η ζελατοδυναμίτιδα

Ζελατοδυναμίτιδα ήταν η εκρηκτική ύλη που βρέθηκε και εξουδετερώθηκε από τους πυροτεχνουργούς, σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από την έδρα των ΜΑΤ στου Ζωγράφου.

Η ζελατοδυναμίτιδα είναι ένα ισχυρό εκρηκτικό, το οποίο χρησιμοποιείται από άτομα που εργάζονται σε μεταλλεία και ορυχεία. Είναι εύκολο να μετακινηθεί και οι εκρήξεις που προκαλεί είναι μεγάλες και επικίνδυνες. Σε αντίθεση με την πιο γνωστή αμμωνιοδυναμίτιδα (ANFO), που μπορεί ο καθένας να φτιάξει, η ζελατοδυναμίτιδα απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση και γνώσεις και κατασκευάζεται κυρίως από πυροτεχνουργούς.

Εφευρέθηκε το 1875, από τον Σουηδό χημικό Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος εφηύρε και τον δυναμίτη, ο οποίος πούλησε την εφεύρεση αυτή στην ιταλική κυβέρνηση λίγα χρόνια μετά, το 1891. Είναι ένα από τα φθηνότερα εκρηκτικά, καίγεται αργά και δεν μπορεί να εκραγεί χωρίς πυροκροτητή, οπότε μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε και από τρομοκρατικές ομάδες.

ΕΛ.ΑΣ.: Θα απειλούσε φοιτητές και αστυνομικούς

Αυτό που φοβίζει περισσότερο τους αξιωματικούς είναι το γεγονός ότι εάν είχε εκραγεί η βόμβα, θα είχαν κινδυνεύσει εκατοντάδες άτομα, φοιτητές, αστυνομικοί και πολίτες. Σε ανακοίνωση για την εξουδετέρωση της βόμβας κοντά στην έδρα των ΜΑΤ, στην οδό Κοκκινοπούλου, η Ελληνική Αστυνομία, αναφέρει: Σήμερα και ώρα 12:29 το Κέντρο της Άμεσης Δράσης Αττικής ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την Εφημερίδα των Συντακτών ότι έλαβαν ηχογραφημένο μήνυμα το οποίο ανέφερε για ενεργοποίηση βόμβας σε στρατόπεδο κοντά στην έδρα των ΜΑΤ, η οποία επρόκειτο να εκραγεί σε 45 λεπτά.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όπου διαπιστώθηκε σε σημείο με δέντρα η ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού και η περιοχή αποκλείστηκε έγκαιρα, καθώς σε περίπτωση έκρηξης θα απειλούνταν η σωματική ακεραιότητα φοιτητών από τις εγκαταστάσεις του παρακείμενου πανεπιστημίου, αστυνομικών και διερχόμενων πολιτών.

Από αστυνομικούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών πραγματοποιήθηκε η διαδικασία εξουδετέρωσης του εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τα περαιτέρω. Προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ