ΕΛΛΑΔΑ

Βόμβα στην έδρα των ΜΑΤ: Η ανησυχία στην Αντιτρομοκρατική και τα πρώτα συμπεράσματα

Βόμβα στην έδρα των ΜΑΤ: Η ανησυχία στην Αντιτρομοκρατική και τα πρώτα συμπεράσματα
Το κτήριο των ΜΑΤ στην περιοχή Γουδή, όπου τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις Αρχές μετά το σημερινό «χτύπημα» με τοποθέτηση βόμβας και μάλιστα στην έδρα των ΜΑΤ, πλησίον της Πολυτεχνειούπολης, στην περιοχή Γουδή, μία ενέργεια που γεννά πολλά ερωτήματα γύρω από την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακριβώς πίσω από τον τοίχο όπου τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός, βρίσκονται οι δεξαμενές πετρελαίου και βενζίνης στην εγκατάσταση των ΜΑΤ, γεγονός που μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ «βλέπουν» πίσω από όλα αυτά αναβίωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας και είναι χαρακτηριστικό ότι τελευταία φορά που έγινε βομβιστική επίθεση, ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Και τότε, δεν είχε εκραγεί ο μηχανισμός, ενώ ήταν πιο χαμηλής έντασης.

Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας δεν αποκλείουν οι δύο υποθέσεις να συνδέονται μεταξύ τους, καθώς μελετώντας τα δύο «χτυπήματα», το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η συνδεσμολογία παραπέμπει σε «παλιούς» τρομοκράτες, αλλά η «εκτέλεση» δείχνει «νέους». Ενδεχομένως μάλιστα, να πρόκειται για μετεξέλιξη μιας παλιάς οργάνωσης. Πάντως, οι πυροτεχνουργοί που εξέτασαν τα ευρήματα εκτιμούν ότι στη συνδεσμολογία δεν υπήρχε αρκετή ένταση ώστε να ενεργοποιηθεί. Παράλληλα, στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ψάχνουν για DNA και αποτυπώματα στα υπολείμματα της βόμβας.

Τα ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας, πέρα από τα στοιχεία που μπορεί να προκύψουν από τα ευρήματα, η βόμβα προκάλεσε έντονη ανησυχία, καθώς δημιουργεί μια σειρά ερωτημάτων που καλούνται να απαντηθούν, όπως το γιατί επιλέχθηκε η έδρα των ΜΑΤ που αποτελεί ένα τόσο πολυσύχναστο σημείο και μάλιστα σε μέρα και ώρα αιχμής. Αν δηλαδή σχετίζεται και με τα τελευταία βίαια επεισόδια κατά διμοιριών των ΜΑΤ σε διάφορα γήπεδα.

Ένα άλλο ερώτημα έχει να κάνει με τη βόμβα με τα υλικά κατασκευής και τη συνδεσμολογία. Χρησιμοποιήθηκαν «ζελατοδυναμίτιδα» και «πλαστικό C4» με μια μέθοδο που δεν απέφερε αποτέλεσμα και το ερώτημα είναι εάν πρόκειται για άτομα που με εμπειρία στην κατασκευή βομβών ή κάποιους που πειραματίζονται.

Όπως και το εάν πρόκειται για μια τρομοκρατική ομάδα που κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της ή για κάποια παλαιότερη που επαναδραστηριοποιήθηκε. Η Αστυνομία πιστεύει ότι το ερώτημα θα απαντηθεί μέσω κάποια προκήρυξης που αναμένεται να ακολουθήσει.

Σχετικά με την πορεία των ερευνών, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής συλλέγουν βίντεο από κάμερες της περιοχής, προσπαθώντας να καταλήξουν στο δρομολόγιο των δραστών και να διαπιστώσουν από ποιους δρόμους πέρασαν μέχρι να φτάσουν έξω από την έδρα των ΜΑΤ.

Αυτή είναι η βόμβα που ευτυχώς δεν έσκασε

Εικόνες με την βόμβα που τοποθέτησαν άγνωστοι έξω στην έδρα των ΜΑΤ επί της οδού Κοκκινοπούλου φέρνει στο φως της δημοσιότητας το CNN Greece. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εκρηκτική ύλη, ζελατινοδυναμίτιδα, ήταν τοποθετημένη μέσα σε δύο πλαστικά τάπερ μαζί με τη συνδεσμολογία, το ρολόι και τον πυροκροτητή.

Υπήρξε κάποια αστοχία υλικού, ήταν βραχυκυκλωμένη και απενεργοποιήθηκε από στελέχη του τμήματος εξουδετέρωσης εκρητκτικών μηχανισμών. Νωρίτερα, μέσο ενημέρωσης δέχθηκε τηλεφώνημα για την τοποθέτηση βόμβας. Το άτομο που τηλεφώνησε έδωσε χρονικό περιθώριο 45 λεπτά, προτού αυτή ενεργοποιηθεί, με τις αστυνομικές δυνάμεις να δρουν άμεσα για την εξουδετέρωσή της.

Από αστυνομικούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών πραγματοποιήθηκε η διαδικασία εξουδετέρωσης του εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τα περαιτέρω.

Τι είναι η ζελατοδυναμίτιδα

Ζελατοδυναμίτιδα ήταν η εκρηκτική ύλη που βρέθηκε και εξουδετερώθηκε από τους πυροτεχνουργούς, σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από την έδρα των ΜΑΤ στου Ζωγράφου.

Η ζελατοδυναμίτιδα είναι ένα ισχυρό εκρηκτικό, το οποίο χρησιμοποιείται από άτομα που εργάζονται σε μεταλλεία και ορυχεία. Είναι εύκολο να μετακινηθεί και οι εκρήξεις που προκαλεί είναι μεγάλες και επικίνδυνες. Σε αντίθεση με την πιο γνωστή αμμωνιοδυναμίτιδα (ANFO), που μπορεί ο καθένας να φτιάξει, η ζελατοδυναμίτιδα απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση και γνώσεις και κατασκευάζεται κυρίως από πυροτεχνουργούς.

Εφευρέθηκε το 1875, από τον Σουηδό χημικό Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος εφηύρε και τον δυναμίτη, ο οποίος πούλησε την εφεύρεση αυτή στην ιταλική κυβέρνηση λίγα χρόνια μετά, το 1891. Είναι ένα από τα φθηνότερα εκρηκτικά, καίγεται αργά και δεν μπορεί να εκραγεί χωρίς πυροκροτητή, οπότε μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε και από τρομοκρατικές ομάδες.

ΕΛ.ΑΣ.: Θα απειλούσε φοιτητές και αστυνομικούς

Αυτό που φοβίζει περισσότερο τους αξιωματικούς είναι το γεγονός ότι εάν είχε εκραγεί η βόμβα, θα είχαν κινδυνεύσει εκατοντάδες άτομα, φοιτητές, αστυνομικοί και πολίτες. Σε ανακοίνωση για την εξουδετέρωση της βόμβας κοντά στην έδρα των ΜΑΤ, στην οδό Κοκκινοπούλου, η Ελληνική Αστυνομία, αναφέρει: Σήμερα και ώρα 12:29 το Κέντρο της Άμεσης Δράσης Αττικής ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την Εφημερίδα των Συντακτών ότι έλαβαν ηχογραφημένο μήνυμα το οποίο ανέφερε για ενεργοποίηση βόμβας σε στρατόπεδο κοντά στην έδρα των ΜΑΤ, η οποία επρόκειτο να εκραγεί σε 45 λεπτά.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όπου διαπιστώθηκε σε σημείο με δέντρα η ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού και η περιοχή αποκλείστηκε έγκαιρα, καθώς σε περίπτωση έκρηξης θα απειλούνταν η σωματική ακεραιότητα φοιτητών από τις εγκαταστάσεις του παρακείμενου πανεπιστημίου, αστυνομικών και διερχόμενων πολιτών.

Από αστυνομικούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών πραγματοποιήθηκε η διαδικασία εξουδετέρωσης του εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τα περαιτέρω. Προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ