ΕΛΛΑΔΑ

Ρέντη: Στο «στόχαστρο» 25 σκληροί χούλιγκανς - Τι αλλάζει στο κατηγορητήριο για τον 18χρονο

Ρέντη: Στο «στόχαστρο» 25 σκληροί χούλιγκανς - Τι αλλάζει στο κατηγορητήριο για τον 18χρονο
EUROKINISSI / LATO KLODIAN

Σε σχηματισμό ποινικής δικογραφίας για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης προσανατολίζονται οι Αρχές για τα επεισόδια στου Ρέντη, μετά και τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού που χτυπήθηκε από φωτοβολίδα, την ώρα που αναβαθμίζεται το κατηγορητήριο για τον 18χρονο, με νομικούς κύκλους να εκτιμούν ότι πρόκειται να αλλάξει από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ανθρωποκτονία τετελεσμένη.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Μάλιστα, πάνω από 50 άτομα έχουν καταθέσει στη ΓΑΔΑ, με περίπου 25-30 εξ αυτών να βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας (ΥΑΒΑΧ) ως φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί στα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, εξετάζονται βίντεο και πληροφορίες για συμμετοχή των «σκληρών» χούλιγκανς και σε επεισόδια στον Βόλο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κύκλος των τουλάχιστον 25 υπόπτων έχει προκύψει κυρίως από καταθέσεις ατόμων που έχουν προσαχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Στο «στόχαστρο» μεταξύ των υπόπτων βρίσκεται μεταξύ άλλων και ο 27χρονος «μάνατζερ τράπερ» για τον οποίο άλλωστε υπήρχαν από την πρώτη στιγμή μαρτυρίες που τον ήθελαν να προμηθεύει με ναυτικές φωτοβολίδες τους νεαρούς χούλιγκανς.

Υπενθυμίζεται, πως αύριο στην εξόδιο ακολουθία του αστυνομικού που πέθανε μετά τα επεισόδια στου Ρέντη θα δώσει το παρών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το τριήμερο πένθος στην Ελληνική Αστυνομία θα έχει διάρκεια έως και τις 29 Δεκεμβρίου, μετά από απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου.

«Τα ισόβια είναι πλέον το πλαίσιο ποινής για τον 18χρονο»

Όπως μάλιστα εκτίμησε ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος, ερωτηθείς στην ΕΡΤ σχετικά με το κατηγορητήριο, «είναι προφανές ότι θα αναβαθμιστεί η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος. Θα ασκηθεί συμπληρωματικά νέα ποινική δίωξη. Θα αναβαθμιστεί η κατηγορία από την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε τετελεσμένη ανθρωποκτονία από πρόθεση. Επομένως, το πλαίσιο ποινής πλέον για τον κατηγορούμενο θα είναι τα ισόβια. Βέβαια ο 18χρονος έχει το νεαρό της ηλικίας, το οποίο βάσει του ποινικού κώδικα μπορεί να σημαίνει ότι θα του αναγνωριστεί η ειδική περίσταση της μετεφηβικής ηλικίας. Σε πραγματικά χρόνια έκτισης το μέγιστο θα είναι τα 18, ενώ γίνεται μια νέα αλλαγή με τον Ποινικό Κώδικα και την Ποινική δικονομία που έχουν τεθεί σε διαβούλευση αλλά ακόμη δεν έχει ψηφιστεί».

«Έρχονται νέες συλλήψεις»

Στο μεταξύ, νέες συλλήψεις προανήγγειλε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος. «Ο Γιώργος Λυγγερίδης εδωσε μία μεγάλη, άνιση μάχη. Κατ’ εντολή του πρωθυπουργού είναι χρέος τιμής να βρεθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης», ανέφερε αρχικά στον ΣΚΑΪ.

Κατόπιν, δήλωσε τα εξής: «Αποτελεί χρέος τιμής για εμάς. Είναι πολλά τα στελέχη που ασχολούνται με αυτή την υπόθεση, έχουμε στοιχεία, είμαστε αισιόδοξοι και σε ένα εύλογο διάστημα θα έχουμε κι άλλες συλλήψεις».

Τέλος, ο κ. Κατσαφάδος τόνισε: «Ζητήσαμε να εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη σοβαρά το ενδεχόμενο όλες αυτές οι ομάδες να μπορούν να λειτουργούν κάτω από το πλαίσιο των εγκληματικών οργανώσεων».

Τι εκτιμούν νομικοί κύκλοι

Παράλληλα, σύμφωνα με νομικούς κύκλους ο 18χρονος, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε καθεστώς προσωρινής κράτησης, θα κληθεί σύντομα σε συμπληρωματική απολογία για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας κατά μετατροπή της αρχικής κατηγορίας που του έχει αποδοθεί, αυτή της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Η μετατροπή της κατηγορίας σε βάρος του 18χρονου, καθώς και κάθε άλλου εμπλεκόμενου στην υπόθεση των θλιβερών επεισοδίων στου Ρέντη είναι, όπως όλα δείχνουν «μονόδρομος», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου ενδέχεται να ζητήσει και η οικογένεια του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, ο οποίος πριν καταλήξει, νοσηλευόταν επί 20 ημέρες σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.

«Η τιμωρία των δολοφόνων του Ρέντη και το ξερίζωμα της βίας αποτελούν, πλέον, ζήτημα τιμής για την Πολιτεία και την κοινωνία. Μία ιερή πρόκληση στη μνήμη του Γιώργου στην οποία θα απαντήσουμε ενωμένοι. Με ισχύ, δικαιοσύνη και συνέπεια», δήλωσε εμφατικά χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους συναδέλφους του 31χρονου αστυνομικού, με γνώστες της υπόθεσης να ερμηνεύουν τη δήλωση αυτή ως προάγγελο εξελίξεων. Κι αυτό διότι οι χειριστές της υπόθεσης, υπό την εισαγγελέα Εφετών Αθηνών Σταματίνα Περιμένη, ως Εποπτεύουσα τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής στη δίωξη του Οργανωμένου Εγκλήματος και Πρόεδρο του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, φαίνεται να έχουν συγκεντρώσει ικανά στοιχεία για να «δέσουν» τη δικογραφία που σχηματίζουν σε βάρος άνω των 30 ατόμων στα οποία μάλιστα θα καταλογίζεται ότι δρούσαν οργανωμένα στα πρότυπα εγκληματικής οργάνωσης με συγκεκριμένη δομή και ηγεσία.

Υπενθυμίζεται ότι, ο 18χρονος, ο οποίος έχει προφυλακιστεί, έχει παραδεχθεί τη συμμετοχή του στα θλιβερά επεισόδια, ενώ εκκρεμεί το δεύτερο αίτημά του προκειμένου να ενταχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα ως προς το σκέλος εκείνο που είναι ακόμη ανοικτό στην αστυνομική προανάκριση, δηλαδή αυτό της εγκληματικής οργάνωσης και πιθανής διασύνδεσης και με άλλες οργανωμένες παράνομες δράσεις όπως ναρκωτικά, εκβιασμούς, όπλα κλπ. Το πρώτο αίτημα του 18χρονου είχε απορρίψει η ανακρίτρια Πειραιά, καθώς ο ίδιος είχε ήδη καταστεί κατηγορούμενος και δεν μπορούσε ταυτόχρονα να φέρει και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Ανάλογο αίτημα να ενταχθούν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα έχουν υποβάλει ακόμη τρία εμπλεκόμενα άτομα στην υπόθεση για τα οποία έχει ταυτοποιηθεί η συμμετοχή τους στη δολοφονική επίθεση σε βάρος του 31χρονου αστυνομικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ