ΕΛΛΑΔΑ

Σαρώνει ο κορωνοϊός: Μεγάλη η διασπορά κρουσμάτων, εκτοξεύονται γρίπη και ιώσεις

Σαρώνει ο κορωνοϊός: Μεγάλη η διασπορά κρουσμάτων, εκτοξεύονται γρίπη και ιώσεις
AP Photo / Petros Giannakouris

Η μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοιού λόγω του συγχρωτισμού των γιορτινών ημερών, των νέων υποπαραλλαγών που σαρώνουν, αλλά και η παράλληλη εκτόξευση των αναγνωστικών λοιμώξεων, προκαλεί έντονη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Το γεγονός ότι μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν πραγματοποιηθεί 229 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας, με αποτέλεσμα να πιέζεται το ΕΣΥ , έχει τους ειδικούς να συστήνουν έντονα τον εμβολιασμό στις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες και την ανάγκη λήψης μέτρων αυτοπροστασίας με μάσκες, διενέργεια διαγνωστικών τεστ και χρήση αντισηπτικών σκευασμάτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός που προκαλεί ανησυχία καθώς παράλληλα υπάρχει εκτόξευση και των άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, καθώς ο συγχρωτισμός στα γιορτινά τραπέζια επιτείνει τη διάδοσή τους, και τα κρούσματα υπολογίζονται σε χιλιάδες.

Την ίδια στιγμή οι λοιμωξιολόγοι επιδημιολόγοι κάνουν λόγο για μεγαλύτερη δυναμική στην έξαρση των κρουσμάτων σε σχέση με πέρυσι, και συνιστούν μεγάλη προσοχή.

Οι επιδημιολόγοι κάνουν λόγο για κορύφωση των κρουσμάτων που είναι χιλιάδες στα τέλη Ιανουαρίου ενώ ο κ. Ο Σαρηγιάννης αναφέρει ότι το Pic των περιστατικών κορωνοιού θα είναι στις 10 Γενάρη.

229 εισαγωγές σε 24 ώρες

Το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 229 νέες εισαγωγές κρουσμάτων κορωνοϊού εκ των οποίων οι 64 στην Αθήνα όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Παράλληλα, 142 άνθρωποι πήραν εξιτήριο. Συνολικά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας 1.395 ασθενείς με covid σε απλές κλίνες και 83 σε ΜΕΘ.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης , μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες μεταξύ άλλων ότι:

«Αυτή τη στιγμή βάσει των υπολογιστικών μοντέλων που «τρέχουμε» και χρησιμοποιώντας και τα δεδομένα της Επιδημιολογίας Λυμάτων, περιμένουμε να δούμε μια αύξηση των κρουσμάτων μετά από 1-2 εβδομάδες. Δηλαδή θα φτάσουμε σε μια κορύφωση αυτού του κύματος -που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου- περίπου στις 10 Ιανουαρίου, και μετά θα αρχίσουμε μια σταδιακή ελάττωση των κρουσμάτων».

Παράλληλα ο κ. Ο Σαρηγιάννης συμπλήρωσε «ότι όσοι είναι να επιστρέψουν στους κορωνοϊούς τους να κάνουν ένα τεστ κορωνοϊού , και όπου υπάρχει συγχρωτισμός για δουλειά τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων

«Έχουμε υπερτριπλασιασμό των ασθενών με κορονοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση» τόνισε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης . «Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του» υποστήριξε.

«Θα έχουμε αρκετή νοσηρότητα και θανάτους από την Covid, παρ' όλα αυτά, δεν είμαστε σε σημείο που χρειάζονται μέτρα οριζόντιας φύσης. Αυτή τη στιγμή η σύσταση που έχει δώσει η εθνική επιτροπή εμβολιασμού αφορά τον πληθυσμό άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες. Δυστυχώς έχουμε πολύ λιγότερους από τους 200.000 ανθρώπους σε αυτή την κατηγορία που έχουν πάει να κάνουν – αν το συγκρίνουμε με τον αντίστοιχο εμβολιασμό της γρίπης που έχει ξεπεράσει τα 2 εκατ.», τόνισε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιστήμη του Εθνικού και Καποδιστριακού. Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Έχουμε υπερτριπλασιασμό των ασθενών με κορωνοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση» σημειώνει προσθέτοντας ότι «ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να φύγει και πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του».

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ

  1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται η Επιτροπή από την Εθνική Εμβολιασμών.
  2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
  3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνει έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
  4. Είναι απαραίτητα τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κλειστών δομών ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
  5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χωρών, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχής χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επεισοδίων με ευάλωτα άτομα και πραγματάκια. .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ