ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Έκτακτη συνάντηση Γεωργιάδη- Τσιόδρα για την έξαρση των κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Έκτακτη συνάντηση Γεωργιάδη- Τσιόδρα για την έξαρση των κρουσμάτων
EUROKINISSΙ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, της γρίπης, αλλά και άλλων ιώσεων έχει σημάνει συναγερμό τόσο στο πολιτικό, όσο και στο επιστημονικό επίπεδο και αυτό σηματοδοτεί η έκτακτη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μόλις την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του με τον καθηγητή καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι ο τέταρτος υπουργός Υγείας- μετά τον Β. Κικίλια, τον Θ. Πλεύρη και τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αναγκάζεται να ασχοληθεί με τον COVID-19, έστω και εάν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει τη λήξη της πανδημίας εδώ και πολλούς μήνες.

Και αυτό, διότι ο ιός είναι ακόμη εδώ, και δυστυχώς η παραλλαγή JN.1 που ανήκει στην οικογένεια ΟΜΙΚΡΟΝ, εμφανίζει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα και έξαρση στην κοινότητα.

Στη σημερινή συνάντηση ο νέος υπουργός Υγείας, συζήτησαν με τον Σωτήρη Τσιόδρα και με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, την αντιμετώπιση των κρουσμάτων καθώς τη Δευτέρα ανοίγουν και τα σχολεία.

Το στίγμα έδωσε από το πρωί ο υπουργός κατά την άφιξή του στο υπουργείο, λέγοντας ότι προτεραιότητά του είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Νωρίτερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤΕΝΝΑ και στην εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ» ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Κατ’ αρχάς, να πω για να μη δημιουργούμε στον κόσμο ανησυχία. Όλο το 2022, είχαμε 120.000 εμβολιασμούς για Covid. Το 2023 ξεπεράσαμε τις 177.000 και έχουμε ήδη για τον Ιανουάριο 42.460 κλεισμένα ραντεβού, άρα πάμε σε εμβολιασμούς κυρίως ευάλωτων συμπολιτών, καλύτερα από πέρυσι. Επίσης κάτι σημαντικό, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 15νθημερου των εορτών, δηλαδή 18/12 με 1/1 πέρυσι είχαμε 120 διασωληνωμένους, φέτος 49. Πέρυσι είχαμε 339 θανάτους, φέτος 140. Το λέω γιατί υπάρχει μια εικόνα γενικευμένης καταστροφής. Δεν υπάρχει».

«Αυτό που υπάρχει είναι η σύμπτωση της γρίπης Η1Ν1 με την αναζωπύρωση του Covid και αυτό οδηγεί σε περισσότερες εισαγωγές, σε περισσότερη πίεση στα νοσοκομεία. Όμως η κατάσταση είναι απολύτως υπό έλεγχο και η αναπληρώτρια Υπουργός κυρία Αγαπηδάκη, που είχε την ευθύνη του προγράμματος, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με πάθος και αφοσίωση στο έργο της και θέλω να τη συγχαρώ για αυτό. Κατά συνέπεια μην δημιουργούμε εικόνα καταστροφής».

Η εντατικοποίηση των εμβολιασμών πάντως, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του νέου υπουργού Υγείας, όπως τόνισε και χθες το βράδυ στο υπουργείο, κατά τη διάρκεια της παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων του από τον απερχόμενο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι άλλοι δύο άξονες, είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ και το υγειονομικό σύστημα- όπως οι 19 μονάδες των αγγειακών εγκεφαλικών, οι μονάδες τραύματος, το ΕΚΑΒ- και οι μεταρρυθμίσεις στη φαρμακευτική πολιτική με κορυφαίες το clawback & το rebate.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ