ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσούλα Κουρκουντή: «Η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ διατηρεί πολύ στενές επαφές με την Ελλάδα»

Χρυσούλα Κουρκουντή: «Η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ διατηρεί πολύ στενές επαφές με την Ελλάδα»
H Εκτελεστική Διευθύντρια του Μαλιώτειου Πολιτιστικού Κέντρου, Χρυσούλα Κουρκουντή.

«Η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ διακρίνεται ως κορυφαία, ανάμεσα στις διάφορες εθνικές ομάδες, τόσο σε μορφωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο κάτι που χαροποιεί όλο τον ελληνισμό» τονίζει στο CNN Greece η Εκτελεστική Διευθύντρια του Μαλιώτειου Πολιτιστικού Κέντρου, Χρυσούλα Κουρκουντή.

Το κέντρο υπηρετεί το όραμα των ιδρυτών του Κώστα και Μαίρης Μαλιώτη και στοχεύει στην ανάδειξη όλων των διαστάσεων του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας διαχρονικά. Η κυρία Κουρκουντή μιλά για το σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο στο Μαλιώτειο στη Βοστώνη, ενώ αναφέρεται και στην εικόνα της Ελλάδας σήμερα στην Αμερική.

Συνέντευξη στην κυρία Νικολέττα Τσιτσανούδη

Έχετε εισέλθει στο τέταρτο έτος της υπηρεσίας σας ως εκτελεστική διευθύντρια του Μαλιωτείου στη Βοστώνη, ποιοι είναι οι βασικότεροι πολιτιστικοί και εκπαιδευτικοί στόχοι του Μαλιώτειου Πολιτιστικού Κέντρου;

Ο αρχαιοελληνικός, ο βυζαντινός, ο μεσαιωνικός, ο νεοελληνικός αλλά και ο ελληνοαμερικανικός πολιτισμός, προβάλλονται μέσα από τις πολυδιάστατες εκδηλώσεις του Κέντρου. Πέραν αυτών, το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο διαθέτει τους χώρους του στο Ελληνικό Κολλέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης για τη τέλεση μαθημάτων πτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου καθώς και για τις εκδηλώσεις των φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων της φοιτητικής «Θεατρικής Ομάδας».

Ποια είναι η φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τη δουλειά σας;

Το πρώτο έτος της εργασίας μου συνέπεσε με την ολική κτιριακή ανακαίνιση και την ανασυγκρότηση των προγραμμάτων του Κέντρου με τη στήριξη του προέδρου του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής κ. Γεωργίου Καντώνη και του επικεφαλής της Συμβουλευτικής μας Επιτροπής κ. Δρακούλη Μπεχράκη. Το δεύτερο έτος, το Κέντρο ανοίχτηκε στην τοπική Εκκλησία, στην ΑΧΕΠΑ, στα ελληνοαμερικανικά σωματεία και στην ευρύτερη ομογένεια αναπτύσσοντας μία σειρά προγραμμάτων μόνιμου χαρακτήρα, με την ομόθυμη συμπαράσταση και του Γενικού Προξένου στην Ελλάδα κ. Συμεών Τέγου. Mετά το τέλος της πανδημίας, το Μαλιώτειο διοργάνωσε εκδηλώσεις υψηλής ποιοτικής στάθμης με καταξιωμένους ηθοποιούς, μουσικούς και ακαδημαϊκούς, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Αμερική, συνεργαζόμενο και με το πολιτιστικό συμβούλιο της Μασαχουσέτης. Μέλημα μας είναι η κατά το δυνατόν άρτια λειτουργία του Κέντρου, με τη βοήθεια των συμβούλων, της διευθύνουσας κ. Μαρκέλλας Πατίτσα και των εργαζομένων και η εξυπηρέτηση του κοινού, των φοιτητών, των ακαδημαϊκών και των καλλιτεχνών που συναποτελούν τη δημιουργική ζωή και παρουσία του Μαλιωτείου. Η φιλοσοφία μου και όλων των συνεργατών, ταυτίζεται με αυτήν των ιδρυτών του Κέντρου και αποβλέπει στη διατήρηση της παράδοσης μας και τη προβολή της στο σήμερα με σύγχρονο τρόπο και προοδευτική διάθεση.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ;

Η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ διακρίνεται ως κορυφαία, ανάμεσα στις διάφορες εθνικές ομάδες, τόσο σε μορφωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο κάτι που χαροποιεί όλο τον ελληνισμό. Συνδετικός κρίκος της πλειοψηφίας των αποδήμων αποτελεί η ελληνορθόδοξη εκκλησία, η οποία διατηρεί ζωντανή την ελληνική γλώσσα, τόσο στη λατρεία και τη ζωή της όσο και μέσω των ελληνικών σχολείων που διατηρεί. H Ιερά Αρχιεπισκοπή και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος είναι θερμοί υποστηρικτές της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών πολιτιστικών δράσεων. Κοντά στην Εκκλησία ασφαλώς υπάρχουν και οι δραστηριότητες της ΑΧΕΠΑ και των ελληνοαμερικανικών σωματείων που ικανοποιούν και επιμέρους πολιτιστικές ανάγκες ομογενών προερχομένων από συγκεκριμένες περιφέρειες της Ελλάδας. Η αγάπη για τον ελληνισμό και για τη διατήρηση γλώσσας, εθίμων και παραδόσεων συνεχίζουν να κρατούν ενωμένους τους ομογενείς.

Ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας σήμερα στην Αμερική;

Οι ομογενείς είναι πάντα περήφανοι για την Ελλάδα, σε καλές και δύσκολες στιγμές της ιστορίας. Ιδιαίτερη περηφάνεια ένιωσαν όταν η Ελλάδα διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004 και όταν η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κατέκτησε για πρώτη φορά τον ευρωπαϊκό τίτλο. Αλλά εκτός από τους ομογενείς και οι Αμερικανοι πολίτες έχουν μία θετική εικόνα για την Ελλάδα η οποία προβάλλεται συχνά από τα αμερικανικά ΜΜΕ ως μία ευρωπαϊκή χώρα, συμμαχική των ΗΠΑ, που ξεπέρασε με επιτυχία τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και πορεύεται ως μία ήρεμη δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και δημιουργικότητας στην νοτιοανατολική μεσόγειο. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και το ρόλο της αρχιεπισκοπής, των ελληνοαμερικανών πανεπιστημιακών, επιχειρηματιών και του ευρύτερου ελληνοαμερικανικού λόμπι που προωθεί τη θετική προβολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ.

Πόσο επηρέασε η πανδημία την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στην Αμερική και γενικά τις σχέσεις μεταξύ των αποδήμων και της Ελλάδος;

Η πανδημία δυστυχώς περιόρισε κατά πολύ τη δυνατότητα πολιτιστικών δράσεων, ιδιαίτερα όταν ήταν στην ακμή της. Οι απόδημοι περιορίστηκαν στο να παρακoλουθούν πολιτιστικά δρώμενα μέσω του διαδικτύου ή της τηλεόρασης. Τα ταξίδια στην Ελλάδα περιορίστηκαν στο ελάχιστο, όπως και η δυνατότητα ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης να επισκεφτούν τις ΗΠΑ. Όμως “ουδέν κακό αμιγές καλού”. Η προσωρινή αυτή απόσταση μεταξύ αποδήμων και Ελλάδας δημιούργησε μεγαλύτερη επιθυμία στους ομογενείς να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να συμμετέχουν σε πολιτιστικές δραστηριότητες ελληνικού ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων, μεγάλη ανταπόκριση ομογενών εκπαιδευτικών αναμένουμε και στο προγραμματισμένο για το καλοκαίρι 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο για την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και τα ΜΜΕ που θα διοργανωθεί υπό την επιμέλεια της κ. Νικολέττας Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Καθηγήτριας Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνεργάτιδος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ