ΕΛΛΑΔΑ

To TAGMA 21 συνεχίζει να προσφέρει γνωρίζοντας πως η… «Αδυναμία» είναι Δύναμη

To TAGMA 21 συνεχίζει να προσφέρει γνωρίζοντας πως η… «Αδυναμία» είναι Δύναμη

Εάν υπάρχει μία έννοια, η οποία δεν χάνει ποτέ την αξία της και μας δίνει καθημερινά κίνητρο να συνεχίζουμε και να αγωνιζόμαστε, με γνώμονα την προσφορά και την αλληλεγγύη, είναι εκείνη της προσφοράς. Και αυτό, διότι η ανάγκη του ανθρώπου να προσφέρει σε υλικό ή άυλο επίπεδο, συνεχίζει να βρίσκεται στη ζωή μας.

Άλλωστε, το συναίσθημα του να δίνεις ανιδιοτελώς αγάπη σε κάθε συνάνθρωπό σου, να προσφέρεις χαμόγελα και αγκαλιές και να επιβραβεύεις κάθε προσπάθεια, ξεπερνάει τα «σύνορα» του ανθρώπινου «εγώ».

Σε αυτό το πλαίσιο, για ακόμη μία χρονιά, το TAGMA 21 Τρισωμία 21 Αυτόνομο Παγκόσμιο Μουσείο Τεχνών, που δημιουργήθηκε με σκοπό την καλλιτεχνική εκπαίδευση ενήλικων ατόμων με Σύνδρομο Down, έφτιαξε ένα ακόμη αυτόνομο καλλιτεχνικό project για το 2024, με τον τίτλο «Δωρέω». Ο λόγος για ένα γούρι, που φέρνει στο επίκεντρο τη δύναμη της δωρεάς.

Οι «δημιουργοί» του φετινού γουριού και η δύναμη του… Δωρητή

Στο ερώτημα, ποια είναι η αξία της προσφοράς, η απάντηση είναι εύκολο να δοθεί. Εκείνο ωστόσο, που οφείλει να γνωρίζει καθένας μας, είναι το γεγονός πως όταν ο άνθρωπος προσφέρει, εξυψώνεται σε μία εσωτερική, ανώτερη αξιοπρέπεια, δημιουργώντας παροδικές εκρήξεις έκστασης στον εσωτερικό κόσμο της ψυχής του.

Τα μέλη της ομάδας «TAGMA 21», λοιπόν, και συγκεκριμένα ο Γιώργος Δούκογλου, ο Ιωάννης Στρατηγόπουλος, η Hanna L Hadz Omar και ο Άγγελος Μπάκας, αποφάσισαν να κάνουν πράξη τη δύναμη της δωρεάς, με τον πιο χειροπιαστό τρόπο. Έτσι, θέλοντας να σηματοδοτήσουν την αξία του Δωρητή, για τη δημιουργία του φετινού γουριού για το 2024, αποφάσισαν να γίνουν και οι ίδιοι δωρητές στο Μουσείο Μπενάκη.

Συγκεκριμένα, για τη δημιουργία του Γουριού – Τάματος οργανώθηκε ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο στους χώρους του Μουσείου, υπό την καθοδήγηση της εικαστικού και καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Μαρίας Παπαδημητρίου, η οποία είχε και την ιδέα του τίτλου «Δωρέω» για όλη την πρωτοβουλία, ενώ τα μέλη του «TAGMA 21» που συμμετείχαν στο εργαστήριο, παρακολούθησαν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού από τις υπεύθυνες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου.

Ένα έργο επίκαιρο και διαχρονικό που επιθυμεί να προσφέρει

Στο τέλος του εργαστηρίου, η ομάδα αποφάσισε ομόφωνα το τελικό σχέδιο να είναι το έργο του Γιώργου Δούκογλου, που εμπνεύστηκε από τη «Μαρμάρινη Κάλπη» που βρίσκεται στην αίθουσα των χορηγών. Πρόκειται για πιστό αντίγραφο του πρωτότυπου αγγείου που προέρχεται από την Ελευσίνα και βρίσκεται στο Altesmuseum του Βερολίνου.

Η επιλογή αυτή είναι τόσο επίκαιρη καθώς συμπίπτει με τις διαπραγματεύσεις για τον επαναπατρισμό των αρχαίων Ελληνικών Γλυπτών.

Μάλιστα, όλη η δράση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Δέσποινας Γερουλάνου, που ανακαλύπτοντας… τη Δύναμη μέσα στην «Αδυναμία», ξεκίνησε τη συγκεκριμένη συνεργασία της ομάδας «TAGMA 21» με το Μουσείο Μπενάκη, τον Μάρτιο του 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ