ΕΛΛΑΔΑ

Αποκάλυψη πρώην αρχηγού Πυροσβεστικής για Μάτι: Ξέραμε για νεκρούς πριν τη συνέντευξη Τσίπρα

Αποκάλυψη πρώην αρχηγού Πυροσβεστικής για Μάτι: Ξέραμε για νεκρούς πριν τη συνέντευξη Τσίπρα
ΙΝΤΙΜΕ

Το γεγονός ότι όταν δόθηκε η έκτακτη συνέντευξη Τύπου παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών επιβεβαίωσε σήμερα ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης κατά την απολογία του στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα.

Ο κ. Τερζούδης, ο οποίος είναι ο πρώτος από τους κατηγορουμένους που άνοιξε τον κύκλο των απολογιών, ( η δίκη είχε διακοπεί για 1,5 μήνα λόγω της αποχής των δικηγόρων) σε ερωτήσεις που δέχθηκε από τον εισαγγελέα της έδρας ήραν ξεκάθαρος.

Εισαγγελέας: Με το χρόνο που πέρασε επιχειρησιακά λάθη έχετε εντοπίσει;

Κατηγορούμενος: Η αποτίμηση απαιτεί να ξέρεις επακριβώς τι έγινε στο πεδίο .Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λάθη. Τα εναέρια διαθέσιμα κινητοποιήθηκαν. Αυτή η πυρκαγιά με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μόνο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσεις να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανίζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει...

Εισαγγελέας: Έχετε πει ότι ''ο Τόσκας και ο Φωστιέρης με παρέκαμπταν'' και ''ο Τόσκας έδινε χωρίς την έγκριση μου επιχειρησιακές εντολές στον Φωστιέρη''.

Κατηγορούμενος: Υπόθεση είναι αυτό...

Εισαγγελέας: Προβλέπεται ο υπουργός να δίνει εντολές;

Κατηγορούμενος: Υπό την έννοια του να δίνει επιχειρησιακές εντολές όχι. Αλλά μπορούσε να ρωτά συνεχώς... Ήταν ανώτατος απόστρατος ...

Εισαγγελέας: Για νεκρούς πότε μάθατε;

Κατηγορούμενος: 19:54 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;

Κατηγορούμενος: Ναι ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Σύμφωνα με τα όσα απολογήθηκε ο κατηγορούμενος «το συμβάν αυτό ήταν σαρωτικό. Η Πυροσβεστική υπηρεσία δεν είχε γνωρίσει άλλο τέτοιο συμβάν με τόσο τραγικές συνέπειες», αρνούμενος όμως ότι ο ίδιος φέρει μερίδιο ευθύνης για την «εθνική τραγωδία», όπως χαρακτήρισε τη φονική πυρκαγιά.

Αναφερόμενος στα εναέρια μέσα ο κατηγορούμενος είπε ότι αυτά δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν, διότι οι συνθήκες ήταν «μεταβαλλόμενες και οριακές». Ακόμη αρνήθηκε ότι υπήρχαν επίγεια μέσα πυρόσβεσης που δεν διατέθηκαν. «Εγώ γνωρίζω ότι εξαντλήθηκαν και αυτό μου ειπώθηκε κατ’ επανάληψη. Και για αυτό και δεν μπορώ να κατανοήσω τον πραγματογνώμονα και τον τεχνικό σύμβουλο που λένε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ο κ. Τερζούδης αναφέρθηκε στα πυροσβεστικά πλοιάρια για να υποστηρίξει πως αυτά έχουν υδάτινη χωρική αρμοδιότητα και δεν είναι στελεχωμένα και τα τρία. «Στις 7 και 45 μ.μ. πήρα τηλέφωνο τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και του ζήτησα αν θέλει συνδρομή και μου είπε πως όχι γιατί ούτε τα δικά τους μέσα μπορούν να προσεγγίσουν. Έψαχναν για βάρκες γιατί ούτε τα μεγαλύτερα καΐκια μπορούσαν να προσεγγίσουν» είπε ο κατηγορούμενος για να υποστηρίξει ακόμη ότι και το θέμα της εκκένωσης της περιοχής ότι αυτή δεν ήταν εφικτή λόγω του χρόνου και της εξέλιξης του συμβάντος.

«Δεν υπήρχε χρόνος» είπε για να συνεχίσει: «Μετά από μια τραγωδία σαν αυτή απαιτείται αλλαγή. Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία. Τότε ήρθε η Πολιτεία και προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Μέχρι τότε δεν υπήρχε. Έπρεπε να γίνει η Ηλεία ... Το 2018 γίνεται το Μάτι. Αλλη ανείπωτη τραγωδία. Και έρχεται η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007.

Υιοθέτησε τη δράση αρχικά αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση. Και υποχρέωσε μετά τους δήμους και τις περιφέρειες να συντάξουν σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης. Και έδωσε 18μηνη παράταση. Βρισκόμαστε στο 2024. Έρχεται η Γενική Γραμματεία και τον Απρίλιο του 2023 στέλνει εγκύκλιο με κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση με τη συνδρομή Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, ΕΚΑΒ και Λιμενικού Σώματος όπου υπάρχει.

Θα δείτε ότι υπάρχουν και χώροι καταφυγής για τη υλοποίηση της δράσης. Ρώτησα αν τα σχέδια αυτά έχουν κατατεθεί αλλά μου είπαν όχι ακόμα. Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος υπάρχει αυτοσχεδιασμός. Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

Αναφερόμενος ακόμη στους συγγενείς των θυμάτων, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται καθημερινά στην αίθουσα του δικαστηρίου ο κ. Τερζούδης είπε: «Δεν θέλω να πω τίποτα για τους συγγενείς των θυμάτων. Ο,τι και να πεις δεν απαλύνεις τον πόνο τους. Προτιμώ τη σιωπή».

Αύριο αναμένεται η απολογία του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλη Ματθαιόπουλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ