ΕΛΛΑΔΑ

Αρναούτογλου για νέο κύμα κακοκαιρίας: Μπόρες χιονιού και στα χαμηλά υψόμετρα της Αττικής το Σάββατο

Αρναούτογλου για νέο κύμα κακοκαιρίας: Μπόρες χιονιού και στα χαμηλά υψόμετρα της Αττικής το Σάββατο
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για το δεύτερο κύμα ψυχρής εισβολής που αναμένεται να χτυπήσει την χώρα μέσα στις επόμενες ώρες, δημιουργώντας προβλήματα ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα στην Αττική.

Εξάλλου, το μήνυμα σε Περιφέρεια και Δήμους έστειλε και η Πολιτική Προστασία στην έκτακτη σύσκεψη που προηγήθηκε την Πέμπτη, ζητώντας την απόλυτη ετοιμότητα για να αντιμετωπιστούν άμεσα οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας από την εκδήλωση έντονων φαινομένων.

Ενδεικτικό είναι ότι το νέο κύμα ψύχους που θα σαρώσει τη χώρα από το Σάββατο περιλαμβάνει ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίας που έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται αισθητές, αλλά και «μπόρες» χιονιού, όπως επεσήμανε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου.


Το Σάββατο, οι βοριάδες στην περιοχή του Αιγαίου θα παραμείνουν ιδιαίτερα ενισχυμένοι στα 6 με 7 μποφόρ, ενώ στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί στα 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι δεν θα ξεπεράσει τους 2 με 3 βαθμούς κατά μέσο όρο στα περισσότερα ορεινά. Στα δυτικά θα φτάσει τους 11, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 8 με 9 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο λίγο πάνω από τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή, ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από πλευράς φαινομένων, το κρύο όμως θα παραμείνει τσουχτερό. Στις περισσότερες περιοχές θα κυριαρχήσει ηλιοφάνεια, ενώ στα δυτικά προς το βράδυ θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και κάποιες μπόρες χιονιού σε περιοχές με μεγάλα υψόμετρα.

Τέλος, τη Δευτέρα αρκετές βροχές αναμένονται τη Δευτέρα κυρίως στα δυτικά, ενώ οι άνεμοι θα γυρίσουν σε νότιους και θα είναι αρκετά δυνατοί.

Στην Αττική, το Σάββατο θα έχουμε συννεφιές οι οποίες θα είναι πυκνότερες στα πιο βόρεια, δυτικά και ορεινά, όπου θα δώσουν μπόρες βροχής ή και χιονιού πάνω από τα 400 με 500 μέτρα. Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα αρχίσει σταδιακά να ανοίγει.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα ανατολικά πιο ενισχυμένοι στα 6 με 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 5 με 9 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κεντρική Μακεδονία η μέρα θα κυλήσει με αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα 3 με 4 -τοπικά έως και 5- μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους -1 με 5 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Πού θα έχει ξύπνημα στα... λευκά

Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (12/1) και έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (13/1), σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr αναμένονται χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας (Μαγνησία), της Κεντρικής Στερεάς (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και αργότερα Βοιωτία), καθώς επίσης στα ορεινά και ημιορεινά της Εύβοιας, της Ανατολικής Στερεάς και της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Οι χιονοπτώσεις στη Μαγνησία και πιθανόν στην Κεντρική Στερεά κατά τόπους θα είναι πυκνές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Αναλυτική πρόγνωση σε όλη τη χώρα από το meteo

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Τις πρωινές ώρες νεφώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Χαλκιδική με βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις σε ορεινές και σε ημιορεινές περιοχές, οι οποίες θα εξασθενήσουν από το απόγευμα. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους ισχυρός στα βορειοδυτικά τις πρωινές ώρες.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα νότια.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, με βαθμιαία εξασθένηση.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις σε 5 με 6 μποφόρ που από το μεσημέρι στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου.


ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης χιονοπτώσεις, με βαθμιαία εξασθένηση.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος και στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο τις πρωινές ώρες στα βορειότερα τμήματα.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια και τα ανατολικά, με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά ορεινά και ημιορεινά.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 ή 6 μποφόρ, οι οποίοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο έως το μεσημέρι και χιονοπτώσεις κυρίως στα δυτικά και βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα βορειότερα τμήματα τις πρωινές ώρες η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις από το βράδυ.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14-01-2024

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης ασθενείς χιονοπτώσεις που γρήγορα θα σταματήσουν. Στη δυτική Ελλάδα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα είναι από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα κυρίως ως προς τις μέγιστες της. Θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 (μείον τρία) έως 09 βαθμούς, στα κεντρικά από 0 έως 12, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 04 έως 14 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, που κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός.

Κολυδάς: Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο και βελτίωση από την Κυριακή

Λίγα λόγια για τον καιρό των επόμενων ημερών έγραψε στο X ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος ανέφερε ότι αναμένεται αρκετό κρύο αύριο με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ανατολικά, κυρίως στα ορεινά όμως.

Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί την Κυριακή ενώ η θερμοκρασία θα είναι πιο ήπια από την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

«Αισθητή πτώση θερμοκρασίας το Σάββατο με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ανατολικά, από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, κυρίως στα ορεινά και βελτίωση την Κυριακή. Από βδομάδα θερμοκρασιακά ηπιότερος καιρός με φαινόμενα Δευτέρα και Τρίτη», έγραψε στην ανάρτησή του στο X ο Θοδωρής Κολυδάς.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες μέρες

Σάββατο 13-01-2024
Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, νεφώσεις με τοπικές βροχές και στις βορειότερες περιοχές χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές των ανωτέρω περιοχών (ενδεικτικό υψόμετρο από τα 500-600 μέτρα και πάνω). Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και από τα βόρεια.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, με τοπικές βροχές και πιθανόν στο νότιο Ιόνιο τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα της τάξεως των 5 με 6 βαθμών Κελσίου. Στα βόρεια και τα κεντρικά δε θα ξεπεράσει τους 06 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 09 με 11 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά, που στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Κυριακή 14-01-2024
Στις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης ασθενείς χιονοπτώσεις που το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στη δυτική Ελλάδα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα το πρωί έως 7 μποφόρ. Από το απόγευμα οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων έως 4 μποφόρ ενώ στα νότια θαλάσσια 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, που κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός.

Δευτέρα 15-01-2024
Στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μετά το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν στο Αιγαίο μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 5, στα πελάγη βαθμιαία 6 και στα νότια έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Τρίτη 16-01-2024
Στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα στα δυτικά.

Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια πελάγη 6 με 7 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες στα βορειοανατολικά οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω μικρή άνοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ