ΕΛΛΑΔΑ

Πισπιρίγκου: Την ερχόμενη Πέμπτη η πρόταση της εισαγγελέως για την ενοχή ή μη της Ρούλας

Πισπιρίγκου: Την ερχόμενη Πέμπτη η πρόταση της εισαγγελέως για την ενοχή ή μη της Ρούλας
Η Ρούλα Πισπιρίγκου INTIME

Την προσεχή Πέμπτη η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου θα προτείνει επί της ενοχής ή μη της Ρούλας Πισπιρίγκου για την απόπειρα ανθρωποκτονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Η απολογία της κατηγορούμενης, η οποία διήρκησε επί εννέα ημέρες ολοκληρώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου με την 35χρονη να επαναλαμβάνει πως δεν έχει σκοτώσει το παιδί της.

«Δεν με ενδιαφέρει να αθωωθώ. Με ενδιαφέρει να βγει η αλήθεια για το παιδί. Η αιτία θανάτου του. Αυτό εννοούσα όταν είπα ότι η Τζωρτζίνα θα φύγει όταν δικαιωθεί» τόνισε η κατηγορούμενη, ενώ ζήτησε συγγνώμη για τα ξεσπάσματα που είχε αυτές της ημέρες της μαραθώνιας απολογίας της.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για κάποιες στιγμές έντασης, είναι δύσκολη η θέση που βρίσκονται» είπε λίγο πριν την ολοκλήρωση της απολογίας της η κατηγορούμενη, προσθέτοντας: «Αναγνώστηκαν μηνύματα για τη συμπεριφορά μου. Μπορεί να έχω άσχημο χαρακτήρα, κάποιοι να με θεωρούν αχώνευτη. Είμαι ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο. Έχω κατηγορηθεί για ένα αδίκημα που είναι το χειρότερο για μια μάνα. Απευθύνομαι στη Δικαιοσύνη κι ελπίζω να δικαιωθεί το παιδί μου. Θέλω να μάθω την αλήθεια. Δεν την ξέρω. Ζητούσα απεγνωσμένα το αίμα του παιδιού μου. Ελάτε στη θέση μου. Αν ήταν το δικό σας παιδί θα το ζητούσατε; Θέλω να μάθω τι έχει γίνει με το παιδί μου, θέλω να με βοηθήσετε να μάθω τι έχει γίνει με την κόρη μου».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, υπέβαλε στο δικαστήριο σειρά νέων αιτημάτων μεταξύ την οποίων να γίνει αυτοψία στο Παίδων, αλλά και να αναγνωστεί η επιστολή της γενετίστριας, Καρόλα Βιενουέζα και να εξεταστεί συμπληρωματικά, καθώς ισχυρίζεται ότι έπειτα από γενετικό έλεγχο στον οποίο υπέβαλλε την Ρούλα Πισπιρίγκου διαπίστωσε ότι πάσχει από σύνδρομο που επηρεάζει την καρδιά.

Μάλιστα ο Αλέξης Κούγιας διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις ερωτήσεις που έγιναν στην εντολέα του, επισημαίνοντας: «Μου μεταφέρθηκε ότι η ειρωνεία πήγε σύννεφο. Το να φτάσουμε στο σημείο να ερωτάται από την έδρα γιατί έκανε έρωτα με το σύζυγό της μετά το θάνατο του παιδιού! Τι σχέση είσαι αν πήρε συναινετικό διαζύγιο; Η σύνεδρος βλέπει εκπομπές όλη μέρα; Το δικαστήριο κάνει ιερά εξέταση. Είναι πρωτοφανής και θα μείνει στην ιστορία».

Η εισαγγελέας της έδρας προχώρησε στην πρόταση της επί όλων των αιτημάτων που δεν είχαν απαντηθεί μέχρι σήμερα, ζητώντας την απόρριψη του αιτήματος αυτοψίας στο νοσοκομείο Παίδων. Αναφερόμενη στο αίτημα για ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, η εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί: «Στο χρόνο που υποβλήθηκε το αίτημα δεν μπορούσα να τοποθετηθώ. Να πω στη μέση της διαδικασίας σκοπεύουμε να καταδικάζουμε ή να μη καταδικάσουμε και πάρτε την κατηγορούμενη στο ψυχιατρείο; Έχει έρθει η κατηγορούμενη και μας λέει είμαι καλά, δεν έχω πειράξει το παιδί μου, δεν πάσχω από κάτι, είμαι εδώ για τη δικαίωση του παιδιού μου. Θα πω να εξεταστεί; Το Μινχάουζεν είναι διαταραχή συμπεριφοράς. Απάντησε με νηφαλιότητα, είπε τα γεγονότα με χρονική αλληλουχία, δεν έδωσε την εντύπωση μιας γυναίκας που πάσχει και δεν καταλαβαίνει τι γίνεται εδώ μέσα». Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και απέρριψε το αίτημα.

Η αναφορά στον Ανδρέα Ηλιάδη

Νωρίτερα, η κατηγορούμενη αναφέρθηκε εκ νέου και στον Ανδρέα Ηλιάδη για τον οποίο είπε πως είχε πληροφορίες πως είναι καλός γιατρός.

«Δεν γνωρίζω τον σκοπό του Ηλιάδη. Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν πήγε στον εισαγγελέα, είπε πως ήθελε να τα έχει καλά με τη μητέρα. Δεν γνωρίζω το σκοπό που έκανε κάτι τέτοιο. Αν και δεν ήταν το θέμα στη δημοσιότητα, ο κ. Ηλιάδης είχε κάνει δηλώσεις όσο ήταν η Τζωρτζίνα στη ΜΕΘ. Απ’ ότι φάνηκε από εκείνον ξεκίνησε η ιστορία να με κατηγορήσει. Δεν γνωρίζω τον σκοπό του, όπως δεν γνωρίζω το σκοπό που ηχογραφούσε» απάντησε σχετικά με το ποιο μπορεί να ήταν το κίνητρο του Ανδρέα Ηλιάδη για να την υποπτευθεί για το θάνατο των παιδιών της.

«Μου φάνηκε περίεργο ότι ενώ κατηγορούσε και τους δυο γονείς για τη συμπεριφορά, για το παιδί κατηγορούσε μόνο εμένα. Αυτό δεν μπορούσα να το εξηγήσω ποτέ» τόνισε επίσης η 35χρονη.

Σύνεδρος: Όταν σας είπε ο Ηλιάδης για το χαμηλό προσδόκιμο ζωής, τι σας είπε για το από εδώ και πέρα;

Πισπιρίγκου: Μου είπε να σταματήσω τη φυσικοθεραπεία και τη λογοθεραπεία γιατί δεν είχε νόημα. Πως ενημερώσατε τον πατέρα και φαντάζομαι ότι κατέρρευσε ο κόσμος σας…;

Πισπιρίγκου: Τηλέφωνο τον πήρα. Έβριζε, έλεγε ότι ο Ηλιάδης λέει βλακείες.

Σύνεδρος: Αμέσως μετά κάνει το παιδί επεισόδιο και ο κ. Ηλιάδης δε ζητάει να το δει, αν και νωρίτερα σας είπε ότι φοβάται το μοιραίο…Σας είπε μέρες αργότερα να το πάτε για ενυδάτωση. Πως το εξηγείτε;

Πισπιρίγκου: Όχι, είπε να διαχειριστούμε στο σπίτι. Δεν μπορώ να το εξηγήσω.

Σύνεδρος: Οι γιατροί της παιδιατρικής σας είπαν ότι τα επεισόδια του παιδιού είναι αναμενόμενα λόγο της μαγνητικής ας πούμε;

Πισπιρίγκου: Όχι μας είπαν λόγω της εγκεφαλοπάθειας.

Σύνεδρος: Τότε γιατί γίνεται τόση συζήτηση για τα επεισόδια του παιδιού; Γιατί το βάζουν σε εγκεφαλογράφο; Γιατί το στέλνουν στο Παίδων αφού η μαγνητική τα έχει δείξει όλα αυτά;

Πισπιρίγκου: Ο Ηλιάδης μου είχε πει ότι όλα θα μειώνονται σταδιακά και στο τέλος το παιδί θα μείνει εγκεφαλικά νεκρό.

Σύνεδρος: Μας είπαν στη ΜΕΘ ότι το παιδί δεν έκανε επεισόδια κι εσείς είπατε ότι «δεν ξέρω αν όντως δεν έκανε». Γιατί να το κρύψουν;

Πισπιρίγκου: Για να πει ίσως ο Ηλιάδης ότι όταν έχει αυτός το παιδί δεν κάνει επεισόδια, ενώ μαζί μου κάνει; Δεν ξέρω, τώρα τα σκέφτομαι όλα αυτά.

Τις ερωτήσεις της έδρας προκάλεσε και το γεγονός ότι η κατηγορούμενη είχα ζητήσει να χαμηλώσουν τον ήχο του οξυμέτρου, ενώ ταυτόχρονα μιλούσε στο τηλέφωνο συνεχώς. «Όλοι μιλάνε. Μιλούσα δεν φώναζα» είπε με τη σύνεδρο να σχολιάζει «ναι όταν ένα παιδί είναι σε αυτή την κατάσταση και θέλει ησυχία…».

Σύνεδρος: Είχατε χαμηλώσει το οξύμετρο δυο σκάλες. Στο βίντεο δεν ακούγεται όμως;

Πισπιρίγκου: Ακούγεται απλά είναι η τηλεόραση δυνατά.

Σύνεδρος: Στις 29/1 είπατε ότι το οξύμετρο δεν χτύπησε καθόλου. Ακουγόταν οποιοδήποτε ήχος;

Πισπιρίγκου: Αυτό που έκανε πάντα το μπιμπ μπιμπ.

Σύνεδρος: Είπατε ότι στις 14.24 γίνεται το επεισόδιο και 14.33 καλείται τον Παπαγιάννη. Δηλαδή σε τρία λεπτά βγήκε ο αναισθησιολόγος και είπε ότι το παιδί είναι μπλε κι έχει φύγει;

Πισπιρίγκου: Δεν μπορώ να ελέγξω το χρόνο, δεν θυμάμαι.

Σύνεδρος: Εσείς που δεν κάνετε ιατρικές πράξεις στο παιδί πως παίρνετε πρωτοβουλία να ενοχλήσετε το γιατρό;

Πισπιρίγκου: Τον ρώτησα και είπε ότι θέλει να του μιλήσει.

Σύνεδρος: Ο κ. Παπαγιάννης το ζήτησε ή εσείς;

Πισπιρίγκου: Δεν θυμάμαι.

Σύνεδρος: Γιατί να βγει ο γιατρός να πει σε ένα γονιό ότι το παιδί του πεθαίνει και μετά εκείνο να φωνάζει, όπως είπατε εσείς ότι το ακούσατε;

Πισπιρίγκου: Μη με ρωτάτε τους σκοπούς, δεν ξέρω.

Σύνεδρος: Πιστεύετε ότι η πρώτη γιατρός μπήκε κι έκανε ΚΑΡΠΑ σε παιδί που δεν είχε ανακοπή; Τι ήθελε να καλύψει;

Πισπιρίγκου: Ότι εκείνη την ώρα αρχίζει η ανακοπή.

Σύνεδρος: Ο αναισθησιολόγος τι ήθελε να κρύψει;

Πισπιρίγκου: Την κεταμίνη.

Σύνεδρος: Ας υποθέσουμε ότι δόθηκε κεταμίνη και ότι αυτό ήταν το πρωτόκολλο της διασωλήνωσης. Γιατί να πει ψέματα αν αυτό ήταν το πρωτόκολλο; Θα έφερνε 50 γιατρούς να πουν ότι έτσι έπρεπε να γίνει.

Πισπιρίγκου: Αυτό που υποθέτω εγώ είναι ότι ο Ράικος τηλέφωνο την εντατική και να τους είπε «έχω βρει ένα καράβι κεταμίνη» και άρα τους είπε ότι έχει γίνει σφάλμα και πήγαν να το καλύψουν.

Σύνεδρος: Έπρεπε να στοχοποιήσουν τη μητέρα δηλαδή;

Πισπιρίγκου: Προφανώς θα έσωζε τον εαυτό του. Δεν έχω ακούσει ποτέ να κατηγορούν γονείς για φάρμακο που έχουν στα χέρια τους οι γιατροί. Πιστεύω ότι είναι όλα υποκινούμενα από τον Ηλιάδη.

Σύνεδρος: Δηλαδή για να γίνει διάσημος σας κατηγόρησε;

Πισπιρίγκου: Δεν ξέρω τον ψυχικό του κόσμο. Εδώ σκέφτηκε το Μινχάουζεν!

Σύνεδρος: Αφού είχαν την υποψία ότι θα κατηγορηθούν για κάτι και είχαν και τη μαγνητική που μας είπατε ότι το παιδί έδειχνε σε πολύ κακή κατάσταση, γιατί δεν το απέδωσαν εκεί; Ότι ήταν φυσιολογικό να πεθάνει. Γιατί να βάλουν εσάς στο πλάνο; Γιατί;

Πισπιρίγκου: Είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα όλα αυτά. Ο Ηλιάδης τα ξεκίνησε.

Σύνεδρος: Δηλαδή Απρίλιο Μάιο του 2021 ξεκινάει ένα ψέμα για εσάς για να γίνει διάσημος, το έχει πει παντού σε συναδέλφους του και αφού πέθανε το παιδί σας, μετά το είπε και σε άλλους γιατρούς για να καλύψουν και νέα ιατρικά λάθη και μετά το είπε και σε δημοσιογράφους για να κατηγορήσουν εσάς; Αυτό μας λέτε, για να καταλάβουμε επιτέλους!

Πισπιρίγκου: Μα εδώ ακούστηκε ότι πήρε τηλέφωνο και για το που θα γίνει η νεκροψία. Φοβόταν ότι η κ. Τσιολα δε θα έβγαζε αυτό που ήθελε;!

Η «χαρτού»

Σύνεδρος: Σε ένα μήνυμα λέτε στον Δασκαλάκη «η Χαρτού δεν μου είπε ότι είμαι δολοφόνος». Αφού το παιδί είχε πεθάνει γιατί πήγατε στη χαρτορίχτρα;

Πισπιρίγκου: Είχα πολύ κακές παρέες, ήταν στο σπίτι της νονάς της Τζωρτζίνας και μου είπε να δούμε από τι πέθανε το παιδί.

Σύνεδρος: Και πως σας είπε ότι δεν είστε δολοφόνος;

Πισπιρίγκου: Μόνη της το είπε, αφού αυτά έλεγαν στην τηλεόραση τότε.

(…)

Πρόεδρος: Λέτε συνεχώς δε θυμάμαι… πάσχετε από κάποιας μορφής αμνησία;

Πισπρίγκου: Σας απαντώ σε όλα αλλά δε θυμάμαι τους χρόνους. Δεν ήμουν με το ρολόι στο χέρι.

Πρόεδρος: Άρα να εμπιστευτούμε τις κλήσεις και τα μηνύματα;

Πισπιρίγκου: Προφανώς.

Πρόεδρος: Είπατε πριν «εγώ ξέρω ότι έχει γίνει στο παιδί μου». Τι εννοείτε;

Πισπιρίγκου: Ξέρω ότι εγώ δεν έχω πειράξει το παιδί μου.

«Είμαι σίγουρη ότι αν δικάζατε μια ιατρική αμέλεια θα είχατε απαντήσεις για όσα συνέβησαν. Τότε θα είχαν επιστημονικές απόψεις να εισφέρουν. Θα έλεγαν την αλήθεια και τίποτα δεν θα ήταν ανεξήγητο και παράλογο» ξέσπασε η Ρούλα Πισπιρίγκου με την πρόεδρο να ρωτά: «Ε, καλά τότε στην πρώτη ανακοπή στο Καραμανδάνειο αν ήξεραν γιατί δεν σας είπαν γιατί έπαθε ανακοπή το παιδί σας;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ