ΕΛΛΑΔΑ

DW: «Δεν ήμασταν θύματα του Σόιμπλε», γράφει στην Süddeutsche Zeitung ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης

DW: «Δεν ήμασταν θύματα του Σόιμπλε», γράφει στην Süddeutsche Zeitung ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης
Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Πέτρος Μάρκαρης (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με αφορμή την τελετή στη μνήμη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ερχόμενη Δευτέρα στη γερμανική Βουλή, η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί στις στήλες της σχόλιο του συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη.

Όπως μεταδίδει η ελληνική σύνταξη της Deutsche Welle, o γνωστός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων είπε: «Διάβασα τις νεκρολογίες για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις γερμανικές εφημερίδες και στη συνέχεια αυτές στις ελληνικές εφημερίδες. Ήταν η μέρα με τη νύχτα.

AP17300589094169.jpg
O πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε / AP Photo/Jean-Francois Badies


Τα γερμανικά δημοσιεύματα θύμιζαν ρέκβιεμ. Στην Ελλάδα, στις εφημερίδες και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούσε το πορτρέτο ενός πολιτικού που είχε ωθήσει τους Έλληνες στην άβυσσο με την αυστηρή οικονομική του πολιτική», τονίζει ο Μάρκαρης και συνεχίζει:

«Και αυτή η στάση των Ελλήνων δεν είναι oύτε καινούργια ούτε περιορίζεται απλώς στην προσωπικότητα του Γερμανού πολιτικού.
Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από τη δεκαετία του 1950 αναζητούν έναν θύτη για να μπορέσουν να παρουσιαστούν στους ψηφοφόρους τους ως θύματα. Το φαινόμενο αυτό δεν διαφέρει ούτε στην εσωτερική πολιτική. Η εκάστοτε αντιπολίτευση ασκεί κριτική σε όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις και προτάσεις, αλλά είναι επιφυλακτική στο να παρουσιάσει εναλλακτικές από φόβο μήπως χάσει τη δημοτικότητά της».

Αυστηρός αλλά ξεκάθαρος - και με τους Γερμανούς

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατηρούσε πάντα «μία αυστηρή αλλά ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον Πέτρο Μάρκαρη και οι λόγοι γι' αυτό θεωρεί πως ήταν αφενός η εμπειρία του με τις επιδοτήσεις της ΕΕ και την «κοντόφθαλμη» αντιμετώπιση των Ελλήνων και αφετέρου ότι ήθελε να δώσει ένα παράδειγμα, αποτρέποντας άλλες χώρες της ΕΕ από το να ακολουθήσουν μία «χαλαρή οικονομική πολιτική».

Ο Πέτρος Μάρκαρης παρατηρεί κλείνοντας ότι ο Σόιμπλε δεν ήταν μόνο απέναντι στους Έλληνες αυστηρός, αλλά και στους Γερμανούς.

Υπενθυμίζει μάλιστα πως όταν οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, συμβούλευσε τους Γερμανούς να φορούν ένα πουλόβερ παραπάνω και να θερμαίνουν λιγότερο τα σπίτια τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ