ΕΛΛΑΔΑ

Μεσολόγγι: Τα σενάρια για το κίνητρο της δολοφονίας - Σήμερα η ιατροδικαστική εξέταση

Μεσολόγγι: Τα σενάρια για το κίνητρο της δολοφονίας - Σήμερα η ιατροδικαστική εξέταση
Έρευνες στο σημείο όπου εντοπίστηκε η σορός του 31χρονου Μπάμπη ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προς πάσα κατεύθυνση κινείται η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. καθώς η υπόθεση μετά και τον εντοπισμό της σορού του 31χρονου Μπάμπη στον κάμπο Ευηνοχωρίου, παραμένει ανοιχτή, με τις Αρχές να εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να υπάρχει συνεργός.

Στο μεταξύ, σήμερα Τρίτη αναμένεται να διενεργηθεί στην Πάτρα η ιατροδικαστική εξέταση στη σορό του Μπάμπη που βρέθηκε με τραύματα από όπλο, σε βαλτώδη περιοχή με καλαμιές, ανατολικά της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.

Η σορός φέρεται να ανήκει στον 31χρονο που αγνοείται από την 4η Ιανουαρίου, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το μπουφάν και τα ρούχα που φορούσε, αλλά και από κάποια χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι, από την πρώτη εξέταση του ιατροδικαστή προέκυπτε πως το θύμα έχει εμβληθεί πισώπλατα με κυνηγετικό όπλο από κοντινή απόσταση, καθώς στη σορό εντοπίστηκαν πολλαπλά τραύματα σε πόδια και χέρια, ενώ λόγω της κατάστασης προχωρημένης σήψης ο ιατροδικαστής δεν κατάφερε να εξάγει περισσότερα συμπεράσματα.

Ψάχνουν το φονικό όπλο - Eν αναμονή της ιατροδικαστικής εξέτασης στη σορό

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης θα προσδιορίσει οριστικά αν ο θάνατος του 31χρονου επήλθε από τους πυροβολισμούς που δέχθηκε ή από πνιγμό μετά τους πυροβολισμούς.

Συγκεκριμένα, θα ξεκαθαριστεί αν ο Μπάμπης πυροβολήθηκε εκεί που βρέθηκε νεκρός, ή σε άλλο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη βαλτώδη περιοχή που εντοπίστηκε η σορός του.

Όσον αφορά στην επίσημη ταυτοποίηση της σορού, αυτή αναμένεται να γίνει στην ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας, τόσο μέσω της αναγνώρισης από συγγενικά πρόσωπα όσο και από την εξέταση γενετικού υλικού.

Ο χώρος όπου εντοπίστηκε η σορός παραμένει αποκλεισμένος από την Αστυνομία, προκειμένου να ερευνηθεί εξονυχιστικά, ώστε να εντοπιστούν τυχόν ευρήματα που θα βοηθήσουν στις έρευνες, όπως για παράδειγμα, γενετικό υλικό.

Παράλληλα, αναζητούνται όπλο και κινητό τηλέφωνο, ενώ θα εξεταστεί εκ νέου το βιντεοληπτικό υλικό που έχει στην διάθεσή της η Αστυνομία.

«Τον έφαγε το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας»

Μιλώντας για το αποτρόπαιο έγκλημα, ο ταξίαρχος ε.α. Θανάσης Κατερινόπουλος, έκανε λόγο για «κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας» το οποίο δραστηριοποιείται στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα. Από την πρώτη στιγμή που αρχίσαμε να συζητάμε, μίλησα για ένα έγκλημα με συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων και όχι του ενός. Ο φερόμενος ως δράστης δεν μίλησε ποτέ και λέει “δεν το έκανα εγώ”. Είναι λογικό να το λέει αυτό με την προϋπόθεση ότι υπήρχαν και άλλα άτομα. Ίσως και ο ίδιος να μην περίμενε αυτήν την εξέλιξη, μετέφερε τον Μπάμπη στο σημείο όπου τον περίμεναν κάποιοι. Αυτοί οι κάποιοι είχαν κάθε λόγο να τον βγάλουν από τη μέση, γι’ αυτό και τούτος αρνείται, και με τον φόβο ότι αν μιλήσει και αποκαλύψει πράγματα θα έχει την ίδια τύχη. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι υπάρχουν και άλλα άτομα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, έδωσε περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το «κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας» το οποίο επικαλέστηκε. «Εκεί κοντά υπάρχουν δύο αρχαιολογικοί χώροι ανεκμετάλλευτοι, μην ξεχνάτε ότι κατά τη διάνοιξη της ΙΟΝΙΑΣ Οδού είχαν βρεθεί αρχαία στην περιοχή. Το παιδί (σ.σ. ο Μπάμπης) βεβαίως ήταν δουλευταράς, αλλά όσο δουλευταράς και αν είσαι δεν μαζεύεις, κατά τη μητέρα του η οποία βγήκε και είπε ότι είχε ένα τεφτέρι στο σπίτι και έχει δανείσει κάπου κοντά στις 70.000 ευρώ. Είναι πολλά τα λεφτά. Ένας άνθρωπος που είναι στην Ιταλία δεν στέλνει δανεικά λεφτά από την Ιταλία μέσω λογαριασμού. Άνοιξαν οι λογαριασμοί και θα φανεί από εκεί αν αυτές οι δανειοδοτήσεις γίνονταν τραπεζικά ή χέρι με χέρι», τόνισε στο Mega.

Σύμφωνα με τον κ. Κατερινόπουλο, «αν συμμετείχε και ο ίδιος στο κύκλωμα της αρχαιοκαπηλίας καταλαβαίνετε ότι εκεί κάπου χάλασε το παιχνίδι στη μοιρασιά, με αποτέλεσμα να τον βγάλουν από τη μέση. Αν η μάνα του άτυχου αυτού παιδιού, που μια ζωή θα είναι πονεμένη, επιχειρήσει κάποια στιγμή να φρεσκάρει λίγο το μυαλό της, ίσως να δώσει περισσότερα στοιχεία στις Αρχές. Για να μην φτάσουμε και παραπέρα να μιλήσουμε για γραφολογικές εξετάσεις που υποθέτω οι Αρχές θα κάνουν», κατέληξε.

«Δύσκολα θα μιλήσει ο κρεοπώλης - Δεν ήταν μόνο τα 17.000 ευρώ»

Σύμφωνα με τον ιδιωτικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη, ο κρεοπώλης «δύσκολα θα μιλήσει». «Μακάρι να ρίξει φως, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ σκληρός άνθρωπος. Δεν ξέρουμε μήπως από τις νεότερες καταθέσεις κάποιων ή κάποιου άλλου βρεθεί άκρη στο τι ακριβώς συμβαίνει», σημείωσε, μιλώντας στο Mega.

«H οικογένεια βρίσκεται σε μια κατάσταση τραγική. Οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι να δούμε τι ακριβώς συνέβη. Πιστεύω ότι παγιδεύτηκε. Υπάρχει ένα άρωμα χρυσοθηρίας, υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να διερευνηθούν. Υπάρχει ένα τετράδιο στην κατοχή της μητέρας το οποίο έχει κάποιες σημειώσεις σημαντικές και αυτό μπορεί να μιλήσει πάρα πολύ. Ο Μπάμπης είχε δώσει χρήματα σε αρκετούς, ενδεχομένως δεν ήταν μόνο τα 17.000 του κρεοπώλη», πρόσθεσε.

«Το σημείο (σ.σ. που βρέθηκε η σορός) είναι κοντά στο σημείο που χάνεται το σήμα του 50χρονου και επιστρέφει ξανά στο σπίτι του. Είναι και κοντά στο σημείο που χάνεται και το σήμα του άτυχου Μπάμπη. Η περιοχή είναι κοντά σε όλα τα συμβάντα. Ο χρόνος ήταν δικός του για να διαπράξει αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, είτε μόνος του είτε μαζί με κάποιον άλλον. Υπήρξε τουλάχιστον κάποιος ο οποίος γνώριζε τι έγινε ή τον βοήθησε. Αν δεν έγινε εκεί (σ.σ. το έγκλημα) ένας λόγος παραπάνω να πιστέψουμε ότι κάποιος μπορεί να μετέφερε τη σορό του, διότι στο δικό του αυτοκίνητο δεν υπάρχουν ούτε DNA ούτε σημάδια», κατέληξε ο κ. Τσούκαλης.

Υπό πίεση ο βασικός ύποπτος

Παράλληλα, με τις αστυνομικές έρευνες, ιδιαίτερη σημασία θα έχει η πορεία των ανακρίσεων του 50χρονου. Ο κρεοπώλης οδηγήθηκε χθες στον ανακριτή για να απολογηθεί για την δολοφονία του Μπάμπη, αλλά δεν «έσπασε» ούτε όταν τον ενημέρωσαν για τον εντοπισμό της σορού του 31χρονου. Επέμεινε στην εκδοχή του ότι δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία.

Σύμφωνα με τον συνήγορο του κατηγορούμενου, ο κρεοπώλης δεν έχει αποδεχθεί τίποτα απ' όσα του καταλογίζονται. Ωστόσο, δεν έπεισε ανακρίτρια και εισαγγελέα και μετά από την 7ωρη απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος.

Κατά την έξοδο του κρεοπώλη από το δικαστικό μέγαρο Μεσολογγίου, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, συγκεντρωμένοι άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν, όμως μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, κάτω από ισχυρή αστυνομική συνοδεία.

Νωρίτερα, οι ισχυρισμοί του είχαν καταρριφθεί ένας προς ένας, καθώς ο ίδιος υποστήριζε πως το επίμαχο βράδυ βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Ωστόσο, οι τοξικολογικές εξετάσεις και οι αναλύσεις βγήκαν «καθαρές». Παράλληλα, ο ίδιος έχει υποπέσει σε πολλές αντιφάσεις, όπως στις ώρες συνάντησης με τον αγνοούμενο. Μάλιστα, ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος αποκλείει ο 50χρονος να έδρασε μόνος και πιθανολογεί πως υπάρχουν και συνεργοί.

Τα άλλα τέσσερα πρόσωπα

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο σημείο όπου βρέθηκε η σορός είναι κοντά στην περιοχή των πρώην ΤΕΙ, όπου τις προηγούμενες ημέρες είχαν εντοπιστεί σήματα κινητών τηλεφώνων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον κρεοπώλη που έχει προφυλακιστεί με την κατηγορία της δολοφονίας του Μπάμπη, τέσσερα ακόμα άτομα είχαν κληθεί από την αστυνομία για να καταθέσουν γύρω από την υπόθεση.

Πρόκειται για τον 36χρονο φίλο του κρεοπώλη, τον 35χρονο που τον φιλοξένησε στην ορεινή Ναυπακτία την επομένη της εξαφάνισης του Μπάμπη, αλλά και δύο γυναίκες. Η μία από τις γυναίκες είναι εκείνη που αναζητούσε τηλεφωνικώς και, μάλιστα, αγωνιωδώς με συνεχείς κλήσεις ο κρεοπώλης τη νύχτα της εξαφάνισης του 31χρονου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ