ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: «Μαραθώνια» η αγόρευση της Εισαγγελέως

Δίκη Πισπιρίγκου: «Μαραθώνια» η αγόρευση της Εισαγγελέως
Μεταγωγή της Ρούλας Πισπιρίγκου στα δικαστήρια ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Επί 10 και πλέον ώρες συνεχίζει την αγόρευσή της επί της ενοχής ή μη της Ρούλα Πισπιρίγκου για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, Ευαγγελία Σπυριδωνίδου.

Αποδομώντας έναν προς έναν τους ισχυρισμούς της κατηγορουμένης η εισαγγελέας αναφέρεται στις συνθήκες νοσηλείας του κοριτσιού, στη στάση της κατηγορούμενης μητέρας της κάνοντας λόγο για πλήρη απουσία συναισθήματος από την πλευρά της αφού «θα έπρεπε οι φωνές της μάνας να έχουν σηκώσει την Πάτρα στο πόδι, όταν έπαθε ανακοπή το παιδί της», αλλά και στις σχέσεις της με τον εν διαστάσει σύζυγό της Μάνο Δασκαλάκη.

Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτηρίζοντας ασφαλή τα συμπεράσματα από το μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνα, εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι «η ποσότητα της κεταμίνης σύμφωνα με την τοξικολογική και τους επιβαρυντικούς παράγοντες συνετέλεσε στην αιφνίδια ανακοπή» του κοριτσιού. «Δεν είχαν κανένα λόγο οι γιατροί και οι νοσηλευτές να πουν ψέματα» είπε η εισαγγελέας.

«Το φιαλίδιο της κεταμίνης έχει 100 μικρογραμμάρια κεταμίνης. Η κεταμίνη έχει κόκκινη γραμμή» τόνισε η εισαγγελέας και επικαλέστηκε έγγραφα του νοσοκομείου σύμφωνα με τα οποία ουδείς γιατρός συνταγογράφησε τη συγκεκριμένη ουσία στην Τζωρτζίνα. «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι γιατροί εκείνη την ημέρα έδωσαν κεταμίνη στο παιδί» σημείωσε η εισαγγελέας.

Τι είπε η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας ένα χρόνο μετά την έναρξη της δίκης με σχεδόν 89 συνεδριάσεις και με την εξέταση περίπου 60 μαρτύρων, δήλωσε έτοιμη να αγορεύσει επί της ενοχής ή μη της Ρουλας Πισπιρίγκου, αναλύοντας τους λόγους για τη θέση της.

Όπως εξήγησε, η δίκη αυτή δεν έχει δύσκολα νομικά ζητήματα, αλλά ιατρικά, ενώ σχολίασε και το χαρακτηρισμό της δίκης ως «εμβληματική» που έχει δοθεί.

«Δεν ξέρω γιατί αυτός ο χαρακτηρισμός, μόνο ίσως γιατί αφαίρεσε τη ζωή της κόρης της» είπε, επισημαίνοντας ότι:

«Αυτό που θα μας οδηγήσει στην ενίσχυση του τεκμηρίου αθωότητας ή στην ανατροπή του είναι ό,τι έχει ακουστεί εδώ. Κύριο μέλημα απόδειξη ουσιαστικής αλήθειας».

Επικαλούμενη την κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη η εισαγγελέας άρχισε να εξιστορεί τα γεγονότα της υπόθεσης, τονίζοντας : «Το ζευγάρι είχε μια ομαλή ζωή με σκαμπανεβάσματα. Ο κ. Δασκαλάκης χαρακτήρισε την κατηγορούμενη ως μια άψογη μητέρα και μάλιστα ότι εκείνη φρόντιζε τη Τζωρτζίνα μετά την εγκεφαλοπάθεια. Είχαν πολλές περιόδους διάστασης που απομακρυνόταν και επέστρεφε από την οικογενειακή κατοικία.»

Όσο αφορά την εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο την 8η Απριλίου του 2021 λόγω σπασμών , όπως υποστηρίζει η κατηγορούμενη, η εισαγγελέας τόνισε με νόημα: «Η κλινική εξέταση ήταν άψογη στις 8 Απριλίου. Αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο. Στο νοσοκομείο ήξεραν το ιστορικό της οικογένειας και ήθελαν να εξεταστεί πλήρως».

Ειδικότερα, κατά τη διεξοδική αγόρευσή της η εισαγγελέας αναφέρθηκε στις συνθήκες νοσηλείας του κοριτσιού στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας στις 11 Απριλίου 2021 αλλά και στη στάση της κατηγορούμενης μητέρας εντός του νοσοκομείου.

«Ξαφνικά χωρίς κάποιο πρόδρομο σημάδι το βρίσκουν οι γιατροί, ωχρό με μυδρίαση. Η κατηγορούμενη δεν έχει βγει έντρομη στο διάδρομο να φωνάξει. Ή δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει ή έχει αντιληφθεί και δεν φωνάζει. Κανένας γιατρός δεν θυμάται που βρισκόταν την κρίσιμη ώρα η μητέρα. Αν ήταν το κυρίαρχο πρόσωπο, είχε φωνάξει ήταν σε πανικό θα τη θυμούνταν. Δεν ακούστηκε η κυρία κατηγορουμένη. Ούτε ούρλιαξε, ούτε φώναξε παρότι είδε το παιδί της να παθαίνει ό,τι και το πρώτο που πέθανε και είναι ψύχραιμη. Δεν καλεί σε βοήθεια με τον ενδεδειγμένο τρόπο ώστε να ενεργοποιηθεί η αλυσίδα διάσωσης. Είναι ευτύχημα που επανήλθε η Τζωρτζίνα και και κανείς δεν μπορεί να στερήσει από κάποιον τη ζωή, επειδή μπορεί να αντιμετωπίσει νευρολογικά προβλήματα και συγχαίρω τον κ. Χασαπόπουλο, είναι άνθρωπος με Α κεφαλαίο», σημείωσε η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας «καυτηρίασε» μάλιστα τη στάση της υπεράσπισης να αφήσει αιχμές κατά του ιατρού αναισθησιολόγου Ι. Χασαπόπουλου που έκανε ΚΑΡΠΑ στο παιδί επί 50 λεπτά, παρότι στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι μετά τα 20 λεπτά μπορεί να επιφέρει εγκεφαλικές βλάβες.

«Ο κ. Χασαπόπουλος μας είπε ότι μόλις κατάλαβε ποιο παιδί ήταν, έγινε μια έκρηξη μέσα στο μυαλό του, επειδή ήξερε ότι έχουν χαθεί άλλα δυο παιδιά. Αλίμονό μας αν ζητάμε από τους γιατρούς να σταματούν επειδή δεν θα είναι ο τέλειος άνθρωπος, ποιος έχει πει ότι οι άνθρωποι ΑΜΕΑ δεν είναι τέλειοι άνθρωποι; Το πάθος του ήταν να ζωντανέψει την Τζωρτζίνα, δεν κρατούσε ρολόι. Πώς πετάμε λάσπη σε αυτόν τον άνθρωπο και να λέμε κακώς ξεπέρασες τα 20 λεπτά ΚΑΡΠΑ. Μετά από σχεδόν 50 λεπτά βλέπει το παιδί να αποκτά ρυθμό. Η Τζωρτζίνα ήταν ηρωίδα, πολύ δυνατό παιδί. Σε αυτή τη δίκη εγώ προσωπικά κατάλαβα πόσο σημαντική και δύσκολη είναι η ΚΑΡΠΑ. Τι να σκεφτείς; Το μόνο που ήθελε ο ιατρός ήταν να επαναφέρει την Τζωρτζίνα. Εγώ τον συγχαίρω. Επανέφερε στη ζωή το παιδί», τόνισε η εισαγγελέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ