ΕΛΛΑΔΑ

Μαρουσάκης: Πού θα ρίξει χιόνι στην Αττική - Τελευταία προγνωστικά

Μαρουσάκης: Πού θα ρίξει χιόνι στην Αττική - Τελευταία προγνωστικά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για τον χιονιά που αναμένεται να πλήξει την Αττική δίνει με νεότερη ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος σημειώνει ότι στο λεκανοπέδιο αν και τα επίπεδα χιονόπτωσης είναι υψηλά, θα αφορούν σε περιοχές από τα 400 - 500 και άνω.

Αυτό, όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος, οφείλεται στην επίδραση της θάλασσας του Αιγαίου, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, καθώς δεν έχουν μέχρι στιγμής προηγηθεί χειμωνιάτικες συνθήκες.

Αναλυτικά η ανάρτησή του

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Επειδή πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ώρες για το πόσο θα επηρεαστεί η Αττική από τον χιονιά που αναμένουμε, παρουσιάζουμε τα τελευταία στοιχεία που μας έδωσε πριν από λίγη ώρα το δεύτερο προγνωστικό μοντέλο που τρέχουμε σημειώνοντας τα εξής:

Στον νομό Αττικής γενικά φαίνονται υψηλά επίπεδα χιονόπτωσης τα οποία το προγνωστικό μας σύστημα τα υπολογίζει κοντά στα 400 με 500 μέτρα και πάνω.

Δηλαδή οι χιονοπτώσεις θα πρέπει να εντοπίζονται από τα 400 με 500 μέτρα και πάνω.

Αυτό οφείλεται στον βορειοανατολικό άνεμο ο οποίος έρχεται μέσα από το Αιγαίο. Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει προηγηθεί κάποια αξιόλογη περίοδος με χειμωνιάτικες συνθήκες, οι θερμοκρασίες στη θάλασσα του Αιγαίου είναι πιο υψηλές (16 με 17 βαθμοί) και σε συνδυασμό και με την υγρασία που μεταφέρουν οι άνεμοι αυτοί περνώντας από τη θάλασσα δημιουργούν ένα έντονο ανακάτεμα στο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας που στην ουσία ανεβάζει τα επίπεδα χιονόπτωσης.

Εξαίρεση στην όλη εξέλιξη αποτελεί το βορειοδυτικό τόξο του νομού Αττικής όπου δεν θα δεχτεί την επίδραση αυτού του βορειοανατολικού ανέμου σε έντονο βαθμό και θα δούμε χιονοπτώσεις πιο οργανωμένες σε ένταση και διάρκεια με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 200 με 300 μέτρα και πάνω.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Ο νομός Αττικής θα δει αξιόλογες χιονοπτώσεις όχι πολύ χαμηλά αλλά σε ένα υψόμετρο τα 400 με 500 μέτρα και πάνω. Δηλαδή ορεινές - ημιορεινές περιοχές και λίγο χαμηλότερα στα υπερβόρεια τμήματα (Δροσιά, Άγιος Στέφανος και πάνω).

ΠΡΟΣΟΧΗ στο βορειοδυτικό τόξο (γύρω δηλαδή από τον ορεινό όγκο του Κιθαιρώνα και της δυτικής Πάρνηθας όπου εκεί το φαινόμενο θα είναι πιο οργανωμένο σε ένταση και διάρκεια και σε πιο χαμηλά υψόμετρα. Δεν χρειάζεται πανικός στο νομό Αττικής όπου όπως όλα δείχνουν δε φαίνεται να βρισκόμαστε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Η τοποθέτηση αυτή γίνεται σύμφωνα και με τα πιο "φρέσκα" στοιχεία που μας δώσανε τα προγνωστικά μας συστήματα και που μόλις μελετήσαμε.

Καλό βράδυ σε όλες και όλους!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ