ΕΛΛΑΔΑ

ΣΦΕΕ για την άρση απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων: Σε συνεχή επαφή με υπ. Υγείας και ΕΟΦ

ΣΦΕΕ για την άρση απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων: Σε συνεχή επαφή με υπ. Υγείας και ΕΟΦ
Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος

Ανελλιπώς παρακολουθεί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) τις εξελίξεις στην αγορά, αναφορικά με την απόφαση του ΕΟΦ να προχωρήσει στην ανάκληση της απαγόρευσης εξαγωγών μεγάλου αριθμού φαρμάκων.

Μάλιστα το θεσμικό όργανο της φαρμακοβιομηχανίας, τονίζει ότι «βρισκόμαστε σε συνεχή και σταθερή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και τους Οργανισμούς αναφορικά με τα ζητήματα που πιθανά μπορεί να προκύψουν».

Και προσθέτει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος:

  • Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς σε μοναδικά - κρίσιμα φάρμακα που δεν υπάρχουν ενναλακτικές.
  • Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά ότι οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές πολλών φαρμάκων σε συνδυασμό με τις υψηλές επιστροφές στην Ελλάδα, αποτελεί τη βασική αιτία που καταγράφονται ελλείψεις λόγω παράλληλων εξαγωγών ή αποσύρσεων. Η στρέβλωση αυτή θα πρέπει να διορθωθεί σταδιακά, με προτεραιότητα τα μοναδικά-κρίσιμα φάρμακα.
  • Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρείες μέλη του καταβάλουν προσπάθειες και ενημερώνουν τις Αρχές όταν χρειάζεται, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες, καθώς η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
  • Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων ξεκίνησε τη λειτουργία του και ευελπιστούμε πως θα συμβάλλει καθοριστικά στην ουσιαστική επόπτευση της αγοράς. Μένει να φανεί στο προσεχές χρονικό διάστημα αν η πρόσφατη άρση απαγόρευσης εξαγωγών που αποφασίστηκε για πολλά φάρμακα, ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση ή αν θα επιστρέψουμε σε περαιτέρω ένταση των ελλείψεων, ένα γεγονός που, εφόσον συμβεί, θα επιβεβαιώσει την αδυναμία των αρμόδιων φορέων να εποπτεύσουν την αγορά.

Οι φαρμακοποιοί πάντως από την πλευρά τους, έχουν προειδοποιήσει για επικείμενη ένταση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων το επόμενο διάστημα, με τους φαρμακαποθηκάριους να κάνουν λόγο για «παραπληροφόρηση και τρομολαγνεία». Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επίσης, μέσα από το CNN Greece, έχει αναγγείλει τη λειτουργία Ψηφιακού συστήματος το οποίο θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο ποιες συνταγές παραμένουν ανεκτέλεστες καθημερινά, τόσο από τα φαρμακεία, όσο και από τις φαρμακαποθήκες.

Όπως είχε αναφέρει στο CNN Greece, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς, με τον τρόπο αυτό, θα υπάρχει απόλυτα διαφάνεια σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και θα γνωρίζουμε ποια σκευάσματα λείπουν και ποιοι ευθύνονται για τις ελλείψεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ