ΕΛΛΑΔΑ

Ενισχύονται τα αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα - «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε» λέει η κυβέρνηση

Ενισχύονται τα αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα - «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε» λέει η κυβέρνηση
ΙΝΤΙΜΕ / ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, στέλνοντας μήνυμα κλιμάκωσης στην Πολιτεία, που υπόσχεται να ακούσει και να υλοποιήσει τα αιτήματά τους, στο μέτρο του εφικτού.

«Ικανοποιούμε τα αιτήματα πάντα με γνώμονα τα δημοσιονομικά περιθώρια, αυτό που μπορούσαμε το ανακοινώσαμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Σε απάντησή τους, οι αγρότες της Χαλκιδικής παρέταξαν τα τρακτέρ τους κατά μήκος της εθνικής οδού Μουδανίων - Θεσσαλονίκης με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, όπου θα επιδόσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Στο ύψος Λακώματος, το αγροτικό κομβόι βρήκε μπροστά τους αστυνομική κλούβα που τους έκλεισε το δρόμο ωστε να μην προχωρήσουν από την Εθνική οδό. Οι αγρότες, έκοψαν τις μπάρες, βρίσκοντας δίοδο από τα χωράφια προκειμένου να φθάσουν τη Θεσσαλονίκη.

Στους δρόμους βγήκαν οι αγρότες και στα Τρίκαλα, όπου με περίπου 200 τρακτέρ κινήθηκαν στους δρόμους της πόλης με προορισμό το κτήριο της περιφέρειας.

Ξεκινώντας από την περιφερειακή οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων, στο Κολυμβητήριο Τρικάλων, κατευθύνθηκαν προς την αντιπεριφέρεια Τρικάλων όπου πραγματοποίησαν ομιλίες, ενώ επέδωσαν ψήφισμα στην αντιπεριφερειαρχη Χρύσα Ντιντή με τις διεκδικήσεις τους.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν επίσης φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

Αύριο οι κρίσιμες αποφάσεις

Αύριο στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, οι αγρότες θα αποφασίσουν στις 12 το μεσημέρι για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η αυριανή απόφαση θα είναι πιθανότατα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με δύο προτάσεις: τους πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων και την κάθοδο στην Αθήνα.

Μαρινάκης: Καμία λογική σύγκρουση με τους αγρότες

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και στις αγροτικές κινητοποιήσεις αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια πρόσθετη δημοσιονομική παρέμβαση για τους αγρότες.

«Δεν υπάρχει καμία λογική σύγκρουσης με τους αγρότες, όπως το έκανε σαφές και ο πρωθυπουργός και η προσπάθεια θα συνεχιστεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε σχετική ερώτηση στο briefing των πολιτικών συντακτών.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι «οι παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών δεν ξεκίνησαν με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών. Είναι δικαιολογημένη και μία αυξημένη ανησυχία των αγροτών στην περιφέρεια της Θεσσαλίας. Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει με πράξεις ότι είναι δίπλα σε κοινωνικές ομάδες, μιλάει ακούει, απαντάει στα αιτήματα, πάντα με ρεαλισμό. Ικανοποιούμε τα αιτήματα πάντα με γνώμονα τα δημοσιονομικά περιθώρια, αυτό που μπορούσαμε το ανακοινώσαμε. Όταν υπάρχει πλεόνασμα προσπαθούμε να ικανοποιούμε τα αιτήματα κοινωνικών ομάδων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξάλλου, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο πρωθυπουργός θα εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε.

«Η κυβέρνηση συμμερίζεται την ανησυχία των αγροτών»

Σε ερώτηση για το εάν επίκειται συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι «δεν γνωρίζω να έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση, όμως υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να συμμερίζεται πλήρως την ανησυχία των πολιτών, να προσπαθεί να ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των επαγγελματικών ομάδων».

Ο κ. Μαρινάκης είπε ακόμη ότι ανοίγει «τα επόμενα 24ωρα η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις νέες ή επιπρόσθετες αιτήσεις πρώτης αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές. Το ποσό της αρωγής θα κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα των ζημιών που έχουν υποστεί. Οι καταβολές πρώτης αρωγής σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συνεχίζονται. Την Παρασκευή καταβλήθηκαν 795.000 ευρώ σε 240 φυσικά πρόσωπα και 7,7 εκατομμύρια ευρώ προς 600 πληγείσες επιχειρήσεις».

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι αθροιστικά μέχρι σήμερα «έχουν καταβληθεί 147,7 εκατ. ευρώ προς 43.512 νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της αντιπολίτευσης και δη αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Μαρινάκης κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφήσει τα τρακτέρ και απαντήσει με σαφήνεια για το ποια είναι η θέση του κόμματος του έναντι των αιτημάτων των αγροτών τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ο τελευταίος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανέβηκε σε τρακτέρ αργότερα ως πρωθυπουργός επέβαλε φόρους στους αγρότες».

Μητσοτάκης: «Ακούμε και σεβόμαστε τους αγρότες»

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα».

Ενισχύουν τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα - Μηχανοκίνητη πορεία στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, «μπλόκο» στην μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών, που είχε προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, έβαλε νωρίτερα η ΕΛΑΣ στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, με αποτέλεσμα να σταματήσουν περίπου 40 τρακτέρ στο ύψος του Λακκώματος και να αποκλείσουν το δρόμο.

Οι αγρότες προσπάθησαν να συνεχίσουν την πορεία τους από παράδρομο, όμως οι αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν.

Ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ στην ΕΟ Θεσσαλονίκης - ΜουδανιώνΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM / EUROKINISSI

Οι εργαζόμενοι του κλάδου, από την πρώτη στιγμή έχουν δηλώσει αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σημάντρων Χαλκιδικής Φιλοκλής Κοτζιάς δήλωσε ότιοι αγρότες σκοπεύουν να επιδώσουν στον υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη ψήφισμα με τα αιτήματά τους, θέτοντας στην κορωνίδα των προσδοκιών τους «τις αποζημιώσεις για την ακαρπία της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική, που αγγίζει, σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ, το 90%».

Περίπου 40 τρακτέρ συμμετέχουν στη μηχανοκίνητη -ειρηνική, όπως της χαρακτήρισε ο κ. Κοτζιάς- πορεία των αγροτών προς το ΥΜΑΘ, ενώ στον κόμβο των Μουδανιών παραμένουν 120 τρακτέρ. Μετά την επίδοση του ψηφίσματός τους στον υφυπουργό, οι αγρότες θα επιστρέψουν στο μπλόκο, στον κόμβο των Μουδανιών.

Ήδη αποφασίστηκε η ενίσχυση στα ήδη υπάρχοντας μπλόκα σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και Μάλγαρα.

Τρακτέρ θα κατέβουν και προς τη Νίκαια της Λάρισας, προκειμένου οι αγρότες να λάβουν μέρος στην πανελλαδική παναγροτική σύσκεψη που θα ληφθούν αποφάσεις για το αύριο των δράσεών τους, με τους εκπροσώπους του αγροτικού κλάδου να υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση σκοπεύει να τους μοιράσει ψίχουλα».

Oι αγρότες του Νομού Σερρών θα έκλεισαν ήμερα στη 1 μ.μ. συμβολικά την Εγνατία Οδό στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού.

Το κλείσιμο της Εγνατίας Οδού ήταν διάρκειας 15 - 20 λεπτών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και έγινε σε συνεννόηση με την Αστυνομία.

Υπενθυμίζεται δε πως οι αγρότες που είχαν αφήσει τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης των Σερρών, θα τα μεταφέρουν κάτω από τον κόμβο του Στρυμονικού στον Επαρχιακό δρόμο Ηράκλειας – Στρυμονικού.

Νέο αγροτικό μπλόκο στήθηκε χθες στην Ερμίτσα από αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας που στέλνουν μήνυμα κλιμάκωσης. «Λογικά θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις έως την Τρίτη», είπε ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παναιτωλίου, Βασίλης Τσέλιος.

Οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και στο Αίγιο, ενώ σήμερα αγρότες της Μεσσηνίας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Καλαμάτας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ