ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Ενισχύουν μπλόκα, κλιμακώνουν κινητοποιήσεις και περιμένουν τον πρωθυπουργό

Αγρότες: Ενισχύουν μπλόκα, κλιμακώνουν κινητοποιήσεις και περιμένουν τον πρωθυπουργό
ΙΝΤΙΜΕ

Σε αναβολή φαίνεται πως οδηγείται η επικείμενη συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό, καθώς ενώ αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως αυτή θα γίνει τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, τελικά το απόγευμα ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, τη «μετέθεσε». Ωστόσο, η τελευταία πληροφόρηση από το Μαξίμου, ήρθε να την «κλειδώσει» πιθανότατα για ένα 24ωρο αργότερα (13/2).

Σημειώνεται πως οι αγρότες, στη συνάντηση που είχαν στη Νίκαια της Λάρισας, αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και διοργάνωση Πανεργατικού Συλλαλητηρίου στην Αθήνα, εντός της επόμενης εβδομάδας με τρακτέρ έξω από τη Βουλή. Εξάλλου, χθες έστειλαν και το τελικό τους κείμενο με τα αιτήματα, περιμένοντας πια τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις τους.

Πάντως, ο κ. Βορίδης μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε χαρακτηριστικά πως «...πρέπει να προσδιοριστεί η σύνθεση της αντιπροσωπείας και να ωριμάσουν αυτά που σκεφτόμαστε για τους αγρότες» και πρόσθεσε: «Υπάρχουν αιτήματα που δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν, αιτήματα θεσμικά και πολιτικά, όπου υπάρχει συναντίληψη αλλά μένει να εξειδικευτούν, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις και η επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ». Μάλιστα, επανέλαβε πως απαραίτητη προϋπόθεση του διαλόγου είναι οι ανοιχτοί δρόμοι.

Νωρίτερα, ο Παύλος Μαρινάκης, είχε ανακοινώσει πως πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να συναντηθεί τη Δευτέρα με την αντιπροσωπεία των αγροτών σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στα προβλήματα του κόστους παραγωγής που εξελίχθηκε σε μάστιγα σε όλο τον τομέα και εκτός συνόρων.

Το περιεχόμενο της συζήτησης

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να συμφωνήσει σε κάποια από τα αιτήματα, όπως την προκαταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ώστε να δοθούν πιο σύντομα τα χρήματα στους αγρότες. Αλλά και να υπάρξουν επίσης διευκολύνσεις στην ενέργεια ειδικά στους αγρότες της Θεσσαλίας, δηλαδή να είναι χαμηλότερες οι τιμές του ρεύματος.

Η συζήτηση αναμένεται να έχει δύο σκέλη, το πρώτο θα αφορά τα γενικά αιτήματα που είναι το κόστος παραγωγής και το δεύτερο σκέλος που είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel. Οι αγρότες αναμένεται να ζητήσουν από την κυβέρνηση χρονοδιαγράμματα, αλλά και το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν.

Πάντως, στην επιστολή με τα αιτήματα που έφτασε στα χέρια του πρωθυπουργού, τα πιο βασικά ζητήματα είναι το αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο, το πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, η μη εφαρμογή και επαναδιαπραγμάτευση νέας ΚΑΠ, μέτρα και έλεγχοι για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων.

Ορίζουν αντιπροσωπεία στη Σίνδο

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχουν οι αγρότες στη Σίνδο θα ορίσουν την επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό. Εκτιμούν πως δεν θα πρέπει να είναι λιγότεροι από 20 άτομα γιατί θα πρέπει να εκπροσωπηθούν διαφορετικές επιτροπές, αλλά και διαφορετικοί κλάδοι της γεωργίας (αλιείς, μελισοκόμοι κ.α). Από την πλευρά των αγροτών της Θεσσαλίας, διαμηνύεται πως θα ζητήσουν και μια ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν το υπόμνημα που έχουν στείλει, ακόμα και εάν χρειαστεί να γίνει σε διαφορετική συνάντηση σε άλλη μέρα.

Παραμένουν στους δρόμους

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σχεδόν σε όλη την Ελλάδα με τα μεγαλύτερα μπλόκα να βρίσκονται σε Μάλγαρα, Γρεβενά, Φλώρινα Μουδανιά και Πλατύκαμπο.

Με διαδοχικούς αποκλεισμούς οδών, οι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Από το μεσημέρι της Πέμπτης προχώρησαν σε διαδοχικούς αποκλεισμούς των εθνικών και επαρχιακών οδών, στήνοντας μπλόκα με «συμβολικές» διακοπές της κυκλοφορίας, όπως τις αποκαλούν.

Προχώρησαν τα αγροτικά μπλόκα στα Μάλγαρα, στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών καθώς και σε άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, όπως μεταξύ άλλων στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, τα Γιαννιτσά και την Χαλκηδόνα.

Το απόγευμα έκλεισαν για μισή ώρα την Αθηνών - Πατρών στο ρεύμα προς Πάτρα. Παράλληλα, αγρότες στην δυτική Αχαΐα έκλεισα την ΠατρώνΠύργου στο κόμβο της κάτω Αχαΐας. Επίσης, αγρότες της Αχαϊας και της Αιτωλοακαρνανίας σχεδιάζουν το ερχόμενο Σάββατο να ανοίξουν τα διόδια της γέφυρας ΡίουΑντιρρίου.

Επίσης, αγρότες από τα Ιωάννινα και την Θεσπρωτία έκλεισαν το βράδυ της Πέμπτης το 1ο χλμ της Εγνατίας Οδού με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές χιλιομέτρων από φορτηγά που ήθελαν να μεταβούν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Στα... μπλόκα και η αντιπολίτευση

Εξάλλου, η αντιπολίτευση, στο σύνολό της, στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών, δημιουργώντας μία έξτρα πίεση στην κυβέρνηση. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας πραγματοποίησε την Πέμπτη επίσκεψη στα μπλόκα και από τον Πλατύκαμπο εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του: «Οι βιοπαλαιστές γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι ένα δρόμο έχουν: Την οργάνωση και συνέχιση του αγώνα για ουσιαστικές απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά τους για την επιβίωσή τους. Στο πλευρό τους βρίσκονται εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές αυτοασπαχολούμενοι, οι πληγέντες από τις καταστροφές».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχη Ανάπτυξης, Χρήστου Γιαννούλη, μιλώντας στο Kontra Channel: «Οι αγρότες δεν είναι στους δρόμους γιατί χειραγωγούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα προβλήματα, τους οδήγησε στα μπλόκα».

Παράλληλα, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, προερχόμενα από τη Μαγνησία, Πολίτης Αντώνης και Τσιμπανάκος Δημήτρης παραβρέθηκαν σε μπλόκα των αγροτών στο Στεφανοβίκειο, ακούγοντας τους προβληματισμούς και τα αιτήματά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ