ΕΛΛΑΔΑ

Πού οφείλεται η έξαρση ιλαράς, πότε μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο - Εξηγεί καθηγητής Παιδιατρικής

Πού οφείλεται η έξαρση ιλαράς, πότε μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο - Εξηγεί καθηγητής Παιδιατρικής
Eurokinissi

Ήπια, αλλά ταυτόχρονα ύπουλη - η οποία σε μικρές ηλικίες κάτω των 4 ετών, μπορεί να προκαλέσει πολύ βαριά νόσηση και να επέλθει ακόμη και το μοιραίο - χαρακτηρίζει την ιλαρά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας καθηγητής Παιδιατρικής και επί πολλά έτη πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Ο διακεκριμένος καθηγητής, επισημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ή νοσήσει, φυσικά τα μικρά παιδιά, αλλά ακόμη και άνθρωποι άνω των 65 ετών, οι οποίοι. είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε δεν θυμούνται εάν έχουν νοσήσει.

Φυσικά το μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας με την ιλαρά, σύμφωνα με τον καθηγητή, προκύπτει από τους Ρομά, οι οποίοι είτε δεν εμβολιάζονται, είτε έχουν πραγματοποιήσει μόνο την πρώτη δόση, ωστόσο είναι υποχρεωτικό να γίνουν και οι δύο δόσεις εμβολιασμού απρόσκοπτα.

Χρειάζεται εντατική ενημέρωση και ει δυνατόν, να ξεκινήσουν και πάλι ενημερωτικές εκστρατείες, σημειώνει ο καθηγητής κ. Κωνσταντόπουλος.

Η μεγάλη μείωση των εμβολίων από το 2009

Σε ερώτηση του CNN GREECE, γιατί μας θυμήθηκαν και πάλι ξεχασμένες ασθένειες και έχουμε έξαρση, όπως η ιλαρά και ο στρεπτόκοκκος, ο καθηγητής, χωρίς περιστροφές, αναφέρει ότι ο κόσμος φοβάται τα εμβόλια. Και προσθέτει:

Το μεγάλο κύμα φόβου, ξεκίνησε με την πανδημία της γρίπης (των χοίρων για την ακρίβεια), το 2009. Τότε, όλοι οι εμβολιασμοί είχαν σημειώσει μείωση που κυμαινόταν από 29% έως 40%, πραγματικά τεράστια ποσοστά, με πολύ κόσμο ακόμη και επιστήμονες να αναφέρουν ότι το αντιγριπικό εμβόλιο, προκαλεί παρενέργειες.

Τότε λοιπόν, ξεκίνησε το μεγάλο αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Στη συνέχεια, όταν ο COVID-19 μας χτύπησε την πόρτα, στις αρχές του 2020, τα εμβόλια μειώθηκαν κατά 20%.

1089159-1.jpg
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας καθηγητής Παιδιατρικής και επί πολλά έτη πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ανδρέας ΚωνσταντόπουλοςEurokinissi

Να αγγίξουμε το 95% των εμβολιασμών

Αναφορικά με τα εμβόλια κατά της ιλαράς, ο καθηγητής, επισημαίνει ότι εμείς από την πλευρά μας ως Παιδιατρική Εταιρεία, επιχειρούμε να αυξήσουμε τον εμβολιασμό σε ποσοστό 90%, ωστόσο για να μην υπάρξει έξαρση πρέπει το ποσοστό αυτό, να ανεβεί, στο 95%.

Βεβαίως εκτός από τους Ρομά, υπάρχουν και πολλοί μετανάστες που είναι ανεμβολίαστοι, ή μη επαρκώς εμβολιασμένοι. Για παράδειγμα, όπως μας θυμίζει ο συνομιλητής μας, το 2017 - 2018 που σημειώθηκε η έξαρση της ιλαράς, οι κόκκινες περιοχές ήταν η Θράκη- πύλη εισόδου για μετανάστες- και στη συνέχεια η μετάδοση προχώρησε στην Εύβοια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σοβαρή μεταδοτικότητα της ασθένειας, τονίζει ο καθηγητής, προσθέτοντας, ότι εάν ένας άνθρωπος νοσεί από ιλαρά, θα κολλήσει επιπλέον 15 με 20 άτομα.

Προσωπικά ωστόσο δεν πιστεύει ότι θα έχουμε κύμα έξαρσης το προσεχές διάστημα, αρκεί να κινηθούμε έξυπνα και στρατηγικά.

Ποιοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιλαρά

Σε ερώτηση του CNN GREECE, εάν μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες και ποιες ομάδες δεν επιτρέπεται, ο κ. Κωνσταντόπουλοε, υπογραμμίζει ότι οι ομάδες εκείνες που είναι απαγορευτικό να εμβολιαστούν, είναι οι έγκυες και οι άνθρωποι σε ανοσοκαταστολή.

Ο καθηγητής επαναλαμβάνει, ότι η ιλαρά προσβάλλει παιδιά αλλά κει μεγάλους και μεταδίδεται πριν ακόμη κάνει εξάνθημα.

Ας έχουν λοιπόν υπόψιν τους οι μητέρες, όταν δουν δακρύρροια στα παιδιά τους, και άσπρες κηλίδες στο στόμα τους, να κινητοποιηθούν άμεσα και να επισκεφθούν τον παιδίατρό τους.

Η ιλαρά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη σε παιδιά κάτω των 4 ετών και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ύπουλη και πολύ βαριά, επαναλαμβάνει ο διακεκριμένος καθηγητής.

Η ομάδα Εργασίας του ΕΟΔΥ

Εξάλλου, την ανάγκη η εμβολιαστική κάλυψη για την ιλαρά να φθάσει σε όλες τις περιοχές της χώρας, στο 95%, προκειμένου να εξαλειφθεί η νόσος επεσήμανε πριν μερικές ημέρες στο CNN GREECE, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Όσο υπάρχουν περιοχές που οι εμβολιασμοί είναι χαμηλοί, η ιλαρά θα επανέρχεται και θα εμφανίζει μία κυκλικότητα, όπως λέμε για προβλήματα δημόσιας υγείας, που έρχονται ξανά και ξανά, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Να σημειωθεί ότι η ανοσία του Ελληνικού πληθυσμού σήμερα, κρίνεται ικανοποιητική, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αφού το 89.8% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν αντισώματα έναντι της ιλαράς (προστασία από τη νόσο), είτε μέσω παρελθούσας νόσησης ή μέσω εμβολιασμού.

Η έξαρση της ιλαράς λοιπόν, εμφανίζεται και πάλι μετά το 2017 – 2018 και στην Ελλάδα, μετά την έξαρσή της σε χώρες της Ευρώπης, όπως Ρουμανία, Βρετανία και Αυστρία. Ωστόσο δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, καθησυχάζει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, σημειώνοντας ότι οι περιοχές εκείνες που βρίσκονται στο κόκκινο, είναι η Μακεδονία, η Θράκη και η Δυτική Ελλάδα. Ο πληθυσμός εκείνος που εμφανίζει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι οι Ρομά, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Εν τω μεταξύ ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανακοίνωσε τη δημιουργία σχετικής Ομάδας Εργασίας, η οποία θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, για να παρακολουθεί την πορεία της νόσου.

Η σύσταση της ομάδας εργασίας κρίθηκε σκόπιμη καθώς υπάρχουν αναφορές για έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στη Ρουμανία με περισσότερα από 3.000 δηλωθέντα κρούσματα, στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία.

Στη χώρα μας, η τελευταία επιδημική έξαρση ιλαράς σημειώθηκε το 2017-2018 με περισσότερα από 3200 κρούσματα, ενώ τα έτη 2022 και το 2023 δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα. Τα δυο έως τώρα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα εντός του 2024, αφορούσαν σε ενήλικες με πρότερη επαφή με άτομο που διαμένει σε χώρα με έξαρση κρουσμάτων ιλαράς. Διερευνάται η πιθανότητα και άλλων δύο κρουσμάτων μεταξύ των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ