ΕΛΛΑΔΑ

Στο κέντρο Καρδίτσας και Λάρισας οι αγρότες: Έκαψαν άχυρα, έχυσαν γάλα στην πλατεία

Στο κέντρο Καρδίτσας και Λάρισας οι αγρότες: Έκαψαν άχυρα, έχυσαν γάλα στην πλατεία
ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME

Στις κεντρικές πλατείες των πόλεων κατεβαίνουν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, ενώ προχωρούν σε αποκλεισμούς δρόμων εν αναμονή της συνάντησης που θα έχει αντιπροσωπεία τους με τον πρωθυπουργό την Τρίτη (13/2) στο Μέγαρο Μαξίμου

Η επιτροπή θα αποτελείται από 15 συνολικά μέλη. Ειδικότερα, έξι μέλη από Έβρο και Μακεδονία, έξι από Θεσσαλία μέχρι Βόλο, δύο από Στερεά Ελλάδα και ένα από Πελοπόννησο.

Στο κέντρο της Καρδίτσας βρέθηκαν οι αγρότες πραγματοποιώντας πορεία όπου πέταξαν γάλατα και άχυρα στην κεντρική πλατεία.

Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας βρέθηκαν αγρότες με τα τρακτέρ τους από το Μπλόκο Πλατυκάμπου.

Στον συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών προχώρησαν οι αγρότες στον κόμβο των Μουδανιών.

Οι αγρότες αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων μέχρι τη συνάντηση της Τρίτης.

Ορισμένοι δε, όπως αυτοί στον κόμβο της Γαλάτιστας επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου, έκλεισαν τον δρόμο από τη μία το μεσημέρι και για ένα δίωρο, αφήνοντας ωστόσο μία λωρίδα ελεύθερη για τη διέλευση των οχημάτων και φορτηγών.

Ειδικότερα, σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας προχώρησαν τα αγροτικά μπλόκα στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών και σε άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερία, όπως μεταξύ άλλων κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, Γιαννιτσά και Χαλκηδόνα.

Φλώρινα: Τετράωρος αποκλεισμός στα σύνορα της Νίκης μόνο για τα φορτηγά αυτοκίνητα

Σε τετράωρο αποκλεισμό και του τελωνείου της Νίκης στην Φλώρινα προχώρησαν νωρίτερα, το μεσημέρι της Παρασκευής (9/2), αγρότες και κτηνοτρόφοι της ΠΕ Φλώρινας.

Ο αποκλεισμός αφορούσε μόνο την κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων που κινούνταν από και προς την Βόρεια Μακεδονία, ενώ για τα υπόλοιπα ΙΧ η κυκλοφορία διεξαγόταν κανονικά.

Σημειώνεται ότι, από τα σύνορα της Νίκης διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες φορτηγά, με πινακίδες Βόρειας Μακεδονίας, που μεταφέρουν λιγνίτη από τα ορυχεία της Αχλάδας στη Φλώρινα στις τρεις μονάδες του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού που λειτουργεί 15 χλμ από τα σύνορα, στην πολη Μπίτολα.

Κτηνοτρόφοι μοίρασαν 200 μπουκαλάκια με γάλα στο Δερβένι

Μάλιστα, στο μπλόκο του Δερβενίου, δυναμικό «παρών» έδωσαν σήμερα οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι και μοίρασαν 200 μπουκάλια των 500 Ml στα διερχόμενα οχήματα και φορτηγά από την παράπλευδη οδό. «Πέρυσι πουλούσα 1,60 ευρώ/λίτρο το πρόβειο γάλα, τον Νοέμβριο η τιμή του έπεσε στο 1,55 ευρώ/λίτρο, τον Δεκέμβριο στο 1,50 ευρώ/λίτρο και τώρα μας είπαν ότι στο τιμολόγιο Ιανουαρίου θα το δούμε στο 1,40 ευρώ/λίτρο», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Γιάννης Παναγιωτίδης, προσθέτοντας «για όσα λέω έχω όλα τα σχετικά τιμολόγια».

Για 8η μέρα να παραμένουν στο μπλόκο της παλιάς Εθνικής οδού Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του ποταμού Σελινούντα, οι αγρότες της Αιγιάλειας.

Οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από το μπλόκο μέχρι το κέντρο του Αιγίου.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών, τα οποία γνωστοποίησαν και με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό είναι:

  • θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου
  • επτά λεπτά ανά κιλοβατώρα το αγροκτηνοτροφικό ρεύμα
  • αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ
  • αύξηση ποσών ευρωπαϊκών κονδυλίων που δεν καλύπτονται από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ
  • έλεγχοι από την κυβέρνηση για ελληνοποιήσεις στα τελωνεία
  • κατάργηση ΦΠΑ στα εφόδια και στις ζωοτροφές
  • έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ