ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Έλληνας αντιπλοίαρχος Διοικητής Επιχειρήσεων Ε.Ε στην Ερυθρά Θάλασσα

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Έλληνας αντιπλοίαρχος Διοικητής Επιχειρήσεων Ε.Ε στην Ερυθρά Θάλασσα
Houthi Media Center via AP

Ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, διορίζεται Διοικητής Επιχειρήσεων Ε.Ε. στην ευρωπαϊκή επιχείρηση αντιμετώπισης των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες», θα βρίσκεται στη Λάρισα.

Η επιχείρηση «Ασπίδες» είναι μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει οργανώσει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεδομένου ότι για μια πολεμική αποστολή καθώς τα συμμαχικά πλοία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και οπλισμένα drones ιρανικής κατασκευής, ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η εκτέλεση της επιχείρησης δεν είναι εύκολη υπόθεση ακόμα και για τους πιο εμπειρους ευρωπαίους αξιωματικούς.

Αυτή τη στιγμή γίνονται διεργασίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ που θα συμμετέχουν με σκοπό να καταλήξουν στο ποια θα είναι η εντολή (mandate), η οποία θα καθορίζει το νομικό πλαίσιο της επιχείρησης, καθώς και το είδος της αποστολής.

Σύμφωνα πάντως με τα έως τώρα δεδομένα η επιχείρηση θα έχει αμυντικό χαρακτήρα και θα επικεντρώνεται στη συνοδεία των εμπορικών πλοίων, που θα διέρχονται απο την Ερυθρά Θάλασσα. Η ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη, δηλαδή, θα διασφαλίζει ότι ότι οι θαλάσσιες οδοί θα παραμένουν ανοιχτές.

Η σύνθεση της δύναμης θα εγκριθεί στις 19 Φεβρουαρίου κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Μέχρι τώρα έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Κύπρος με αξιωματικούς, καθώς δεν διαθέτει πολεμικό πλοίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ