ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά το πρόγραμμα Health - IQ: Θα μετρηθεί η ασφάλεια των μονάδων υγείας και των ασθενών

Ξεκινά το πρόγραμμα Health - IQ: Θα μετρηθεί η ασφάλεια των μονάδων υγείας και των ασθενών
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με στόχο τον προσδιορισμό και την ανάπτυξη μιας ισχυρής και τεκμηριωμένης προσέγγισης, τη μέτρηση και τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών στη χώρα μας, ξεκινά το πρόγραμμα  «Health-IQ», το οποίο θα διαρκέσει τρία χρόνια. 

Η εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιείται την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και διοργανώνεται από κοινού από το υπουργείο Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Ευρώπης μέσω του Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα.

Τους στρατηγικούς στόχους του προγράμματος θα παρουσιάσουν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ/Ευρώπης Δρ. Hans Kluge και η Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας των χωρών του ΠΟΥ/Ευρώπης Natasha Azzopardi Muscat.

Το «Health-IQ» αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εργασίας του ΠΟΥ «Ενωμένη Δράση για Καλύτερη Υγεία, 2020–2025» (EPW) και θα χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικό εργαλείο στην αναδιάρθρωση του εθνικού συστήματος υγείας της Ελλάδας, προκειμένου να υιοθετηθεί μια συστηματική προσέγγιση για την αξιολόγηση και τη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης και των υπηρεσιών.

Το «Health-IQ» δίνει έμφαση στις υπηρεσίες με επίκεντρο τον ασθενή σε όλα τα επίπεδα υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της νοσοκομειακής περίθαλψης, της μακροχρόνιας περίθαλψης, της πρόσβασης στη δημόσια υγεία, καθώς και της πρόληψης για μη μεταδοτικές ασθένειες (καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, παχυσαρκία και χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις) και της ψυχικής υγείας. Άξονες για τη βελτίωση της ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας είναι η εμπειρία των ασθενών, η οικονομική απόδοση του συστήματος και η ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Παρόλο που το έργο επικεντρώνεται στο ελληνικό τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης, έχει σχεδιαστεί για τη διάδοση των προτύπων ποιότητας υγείας και των βέλτιστων πρακτικών σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ