ΕΛΛΑΔΑ

Απόβαση αγροτών με τα τρακτέρ στην Αθήνα - Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια διαμηνύει το Μαξίμου

Απόβαση αγροτών με τα τρακτέρ στην Αθήνα - Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια διαμηνύει το Μαξίμου
Αγροτικές κινητοποιήσεις στον Πλατύκαμπο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τη σκληρή γραμμή για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη επέλεξαν οι αγρότες μπαίνοντας σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση που αποκλείει επιπλέον παροχές πέραν εκείνων που ήδη έχουν ήδη ανακοινωθεί, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια.

Εκτιμώντας πως δεν έγινε δεκτό το σύνολο των αιτημάτων που έθεσαν στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες το μεσημέρι στην σύσκεψη της Νίκαιας, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, αλλά και τετραήμερη παραμονή με τα τρακτέρ τους στην πλατεία Συντάγματος.

Η πιο μετριοπαθής πρόταση, να πραγματοποιηθεί δηλαδή πορεία μέσα στην επόμενη εβδομάδα, απερρίφθη στα μπλόκα.

Αντίστοιχα στο Μαξίμου κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός κατέθεσε ουσιαστικές και δίκαιες προτάσεις, με μόνιμα μέτρα για το ενεργειακό κόστος που θα ανακουφίσουν το οικονομικό βάρος για τους αγρότες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουν ξεκαθαρίσει κυβερνητικά στελέχη σε όλους του τόνους, έχει εξαντληθεί το δημοσιονομικό πλαίσιο, που μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη στήριξη των αγροτών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια.

«Μόνο το υπουργείο Υποδομών θα δώσει εκεί 900 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία. Εάν υπάρχει περίσσευμα το δίνουμε, δεν τα κρατάμε για εμάς. Δίνουμε όσα αντέχουμε. Πριν τελειώσει ο Ιανουάριος έχουμε δώσει 220 εκατ, επιπλέον. Πρέπει όμως να κρατάμε ένα ζύγι γιατί θα ξεφύγει το πράγμα», τόνισε o υπουργός χαρακτηριστικά στo OPEN.

«Ο ΕΦΚ δεν επιστρεφόταν, άρχισε ένα επιστρέφεται το 2022-2023 και είναι 82 εκατ. ευρώ. Οι άλλες κατηγορίες των πολιτών θα συνεχίσουν να το πληρώνουν τον φόρο , στους αγρότες θα επιστραφεί. Δεν έχουμε ατελείωτες δυνατότητες».

«Υπάρχουν κάποια όρια. Εκείνο που καταλαβαίνω είναι ειδικά το πρόβλημα στη Θεσσαλία και τον Έβρο. Δνε υποτιμώ το πρόβλημα των υπολοίπων, αλλά οριακά μπορεί να είναι καλύτερα. Στη Θεσσαλία πράγματι εοχυν πληγεί».

Αποκλεισμοί δρόμων, τελωνείων, λιμανιών

Παρά την ξεκάθαρη θέση του κυβερνητικού επιτελείου, όμως, τα αγροτικά μπλόκα επιμένουν με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, τελωνείων, λιμανιών και καταλήψεις, βάζοντας τέλος στα σενάρια που έκαναν λόγο για έναν διχασμένο κλάδο και προχωρώντας, όπως επεσήμαναν οι ίδιοι οι αγρότες, ενιαία στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Ενδεικτικό είναι πως τόσο πριν όσο και μετά την ανακοίνωση της απόφασής τους, που ελήφθη σε πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, προχώρησαν στην κατάληψη του κτηρίου της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε μία αιφνιδιαστική κίνηση.

Παράλληλα, προχώρησαν σε ολιγόωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών το βράδυ της Πέμπτης (15/2) στο ύψος της Πορταριάς.

Κλειστό περέμεινε και το τελωνείο στους Κήπους του Έβρου για τρεις ώρες το βράδυ, όταν αγρότες συγκεντρώθηκαν για να πραγματοποιήσουν συνέλευση.

Ζητούν συνάντηση με Χρυσοχοΐδη και Δούκα

Και ενώ οι συμβολικοί αναμένεται να πληθύνουν μέχρι την «κάθοδο» στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με το thesstoday οι αγρότες αναμένεται να ζητήσουν συνάντηση είτε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είτε με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, με στόχο να γνωστοποιήσουν το σχέδιό τους για το συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, από αρκετές περιοχές και δη βόρειες πρόκειται να ναυλωθούν λεωφορεία, ενώ την ίδια ώρα εκτιμάται πως θα κινητοποιηθούν με μεγάλο αριθμό τρακτέρ.

Υπ' αυτή την έννοια, η επαφή με τις αρμόδιες Αρχές στόχο έχει να αποφευχθεί το κυκλοφοριακό κομφούζιο, που θα ανακύψει από τη μαζική μετακίνηση αγροτών από όλη την Ελλάδα στην πλατεία Συντάγματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ