ΕΛΛΑΔΑ

Ο «θυμός» των αγροτών από το «όχι» του Χρυσοχοΐδη, οδηγεί τα τρακτέρ στη Βουλή

Ο «θυμός» των αγροτών από το «όχι» του Χρυσοχοΐδη, οδηγεί τα τρακτέρ στη Βουλή
Η ΕΛ.ΑΣ ετοιμάζεται να... χαλάσει τα σχέδια των αγροτών για «απόβαση» στην Αθήνα EUROKINISSI

Η αρχική αδυναμία συμφωνίας μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης, τις τελευταίες ώρες εξελίσσεται σε κόντρα με απρόβλεπτες διαστάσεις, καθώς από εκεί που οι δύο πλευρές βρίσκονταν στο τραπέζι του διαλόγου, πλέον οδηγούνται στα άκρα. Την Πέμπτη οι αγρότες ανακοίνωσαν το συλλαλητήριο στην Αθήνα και χθες ήρθε το «όχι» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη μαζική μετάβαση στην Αθήνα την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου για το μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ μέχρι τη Βουλή.

Αυτό φέρεται να εξόργισε τους αγρότες που πλέον ανάμεσα στα αιτήματά τους, καλούνται να διαχειριστούν και τον «θυμό» τους. «Αν δεν μας αφήσουν ειρηνικά, θα πάμε με το ζόρι. Δεν κάνουμε πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Δημογιάννης, εκπρόσωπος του μπλόκου Αλαμάνας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, Ρίζος Μαρούδας, από το μπλόκο Πλατυκάμπου: «Θα έρθουμε συντεταγμένα. Θα κάνουμε το συλλαλητήριο μας, θα μείνουν τα τρακτέρ ένα βράδυ στην Αθήνα και θα φύγουμε ειρηνικά. Δεν μιλάμε για 500 τρακτέρ, για ένα διαχειρίσιμο αριθμό να μπει στο κέντρο της πρωτεύουσας».

«Όπως έγινε σε όλη την Ευρώπη»

Συγκεκριμένα, οι αγρότες παρουσιάζονται ανυποχώρητοι παρά το «στοπ» του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και είναι χαρακτηριστικό ότι στα μπλόκα επικρατεί αναβρασμός. Στις κατά τόπους συντονιστικές επιτροπές θεωρούν ότι κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει το δικαίωμα μιας ειρηνικής διαδήλωσης. «Είναι δικαίωμά μας να διαμαρτυρηθούμε όπως έγινε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τόνιζαν χαρακτηριστικά από τα μπλόκα.

Μάλιστα, το μπλόκο Πλατυκάμπου αποφάσισε να εντείνει τις αντιδράσεις, καθώς σήμερα αγρότες θα μεταβούν στο εργοστάσιο ζάχαρης για να συμπαρασταθούν στα αιτήματα των εργαζομένων, ενώ αύριο Κυριακή στις 10 το πρωί θα ανοίξουν τις μπάρες στα διόδια Μοσχοχωρίου.

Διαπραγμάτευση για την «απόβαση»

Εξάλλου, αργά το βράδυ της Παρασκευής κυκλοφόρησαν πληροφορίες για ένα νέο κύκλο επαφών σε μια μορφή... διαπραγμάτευσης για το πώς θα μετακινηθούν οι αγρότες και κυρίως πόσα τρακτέρ θα επιτραπούν να φτάσουν στην Αθήνα. Από την πλευρά τους, οι αγρότες δηλώνουν ότι θα διαμαρτυρηθούν με τα τρακτέρ τους στο Σύνταγμα, μπροστά στη Βουλή, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό είναι «κόκκινη γραμμή».

Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, με τη συναίνεση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, να επιτραπεί ένας περιορισμένος αριθμός τρακτέρ, προκειμένου να ηγηθεί του αγροτικού συλλαλητηρίου.

Το σχέδιο της αστυνομίας για «μπλόκο»

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ήδη την εντολή αποτροπής της μαζικής μετάβασης των τρακτέρ στην Αθήνα από όπου και αν προέρχονται αυτά. Μάλιστα εξετάζονται εναλλακτικά πλάνα, όπως για παράδειγμα οι αγρότες να φορτώσουν τα τρακτέρ τους πάνω σε φορτηγά και το κυβερνητικό σχέδιο να αντιπροτείνει έναν συμβολικό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο Open, τα επιχειρησιακά σχέδια για την αποφυγή μαζικής εισόδου των τρακτέρ στην Αθήνα, θα βρεθούν επί τάπητος της πρώτης μεγάλης σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στην ΕΛΑΣ. Οι διεργασίες για την οργάνωση της συγκέντρωσης αναμένεται να εντατικοποιηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μία λύση, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ