ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Διαμαρτυρία με τρακτέρ σε Τρίκαλα, Λάρισα, Καρδίτσα, Πήλιο, Ιωάννινα, Φλώρινα, Μεσολόγγι

Αγρότες: Διαμαρτυρία με τρακτέρ σε Τρίκαλα, Λάρισα, Καρδίτσα, Πήλιο, Ιωάννινα, Φλώρινα, Μεσολόγγι
EUROKINISSI

«Ετοιμοπόλεμοι» στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα παρθούν από την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων, παραμένουν και οι αγρότες, πρωτίστως στη Θεσσαλία, αλλά σε άλλα σημεία της χώρας.

Στην ατζέντα του βασικού πλαισίου αιτημάτων παραμένουν η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο και μόνιμο πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με ταυτόχρονη επιδότηση και κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Επιπλέον, ζητούν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τις μεγάλες ζημιές που έχει υποστεί το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, καθώς και των καλλιεργειών που έχουν πληγεί από κάθε αιτία με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής, την πραγματική ζημιά και το αναμενόμενο εισόδημα που θα έβγαζαν οι πληγέντες και όχι σύμφωνα με την ασφαλιζόμενη αξία, όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

EUROKINISSI

Στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα οι αγρότες μπήκαν ξανά με τα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης. Η νέα συμβολική διαμαρτυρία συνοδεύτηκε με αποκλεισμό, επί δίωρο, της εθνικής οδού ΤρικάλωνΛάρισας, παραμένοντας φυσικά στα μπλόκα, στο Μεγαλοχώρι, τη Βασιλική και το Ζάρκο.

Η πορεία διαμαρτυρίας με αγροτικά μηχανήματα έγινε συμβολικά την ίδια ώρα που συνέρχονταν στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου να παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Η μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών κατέληξε στο μπλόκο του Μεγαλοχωρίου, όπου και σε νέα συνέλευσή τους αύριο, θα αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Σε Λάρισα - Καρδίτσα - Πήλιο

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην Καρδίτσα.

Υπό βροχή και κρύο, τα τρακτέρ ξεκίνησαν από τον κόμβο του Ε65 και με πορεία έφτασαν στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, για να γίνουν ξανά δεκτοί με χειροκροτήματα και ενθουσιασμό από τα εργατικά σωματεία της πόλης, με τα οποία οι αγρότες έχουν αποφασίσει να συναντηθούν αγωνιστικά στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης στις 12 μ.μ.

Οι αγρότες συμπλήρωσαν σχεδόν πέντε εβδομάδες στο μπλόκο, αναδεικνύοντας τα δίκαια αιτήματα τους στην Καρδίτσα με τις δράσεις τους, στη Θεσσαλονίκη με το συλλαλητήριο στην Agrotica και φυσικά στην Αθήνα με το τεράστιο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Από το μπλόκο του Πλατυκάμπου οι αγρότες με τα τρακτέρ διέσχισαν τους δρόμους της Λάρισας και έφτασαν στο Τελωνείο το οποίο απέκλεισαν και αδειασαν τεμάχια σανό. / EUROKINISSI

Αγρότες από το μπλόκο του Πλατυκάμπου έχουν αποκλείσει το τελωνείο στη Λάρισα, ενώ έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια στις 18:00 το απόγευμα και στα Τρίκαλα, αλλά και στη Ζαγορά Πηλίου. Ο αποκλεισμός του τελωνείου εντάσσεται στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που έχουν αποφασίσει οι αγρότες, ζητώντας να σταματήσουν το συντομότερο οι ελληνοποιήσεις.

Σε Φλώρινα - Τελωνείο των Ευζώνων

Αγρότες της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας έκλεισαν τα σύνορα στο τελωνείο της Νίκης από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 16:00 το απόγευμα, με τη συμμετοχή και από άλλα σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Το τελωνείο των Ευζώνων έκλεισε από τις 7.00 το απόγευμα και θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 10:00 το βράδυ για τα φορτηγά.

Στα Ιωάννινα

Συλλαλητήριο μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου και μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στους κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας οι αγρότες του νομού Ιωαννίνων, με φόντο την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλες για την αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Στο Μεσολόγγι

Στην Αιτωλοακαρνανία το πρωί της Δευτέρας 26/2 δεκάδες τρακτέρ με μαύρες σημαίες και πανό εισήλθαν στο Μεσολόγγι και κατευθύνθηκαν προς το Δημαρχείο.

Εκεί επιδόθηκε ψήφισμα στον δήμαρχο, Σπύρο Διαμαντόπουλο, ο οποίος από την πλευρά του εξέφρασε την στήριξή του στον αγώνα τους. Ακολούθως οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου κλείνοντας τον δρόμο για αρκετή ώρα.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της Αντιπεριφέρειας, όπου παρέδωσαν ψήφισμα και στον Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, Θανάση Μαυρομμάτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ