ΕΛΛΑΔΑ

Κόκκινα μπαλόνια και πανό με συνθήματα που ζητούν δικαίωση: Σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις για τα Τέμπη

Κόκκινα μπαλόνια και πανό με συνθήματα που ζητούν δικαίωση: Σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις για τα Τέμπη
Διαδηλώτρια φοράει μπλούζα: «Μαμά κοιμήσου γιατί θα αργήσω» στην διαδήλωση για τον ένα χρόνο από τα Τέμπη στα Προπύλαια στις 28 Φεβρουαρίου Νίκος Ραζής / CNN Greece

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδηλώσεις για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη σε όλη τη χώρα, με πλήθος πολιτών να βγαίνουν στους δρόμους για να τιμήσουν τη μνήμη των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Με κόκκινα μπαλόνια, πανό με συνθήματα που ζητούν δικαίωση και σημαίες που υπενθυμίζουν πως «αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί» έχουν πλημμυρίσει κεντρικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων, την ώρα που στις συγκεντρώσεις σπεύδουν οι απεργοί.

Στην Αθήνα είναι σε εξέλιξη συγκεντρώσεις στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα Προπύλαια, με σκοπό να πραγματοποιηθεί πορεία προς το Σύνταγμα.

Εκεί οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και τον σιδηρόδρομο ενώνουν τις φωνές τους με τους ναυτεργάτες, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τους μαζικούς φορείς των δήμων της Αττικής.

Κατάληψη στον σιδηρόδρομο στη Λάρισα

Με δυο συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία της Λάρισας από το Εργατικό Κέντρο και στην πλατεία Ταχυδρομείου από την ΑΔΕΔΥ πραγματοποιείται η σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία στην πόλη.

Με την ολοκλήρωση των συγκεντρώσεων θα ακολουθήσει πορεία προς τον ΟΣΕ Λάρισας, όπου το Εργατικό Κέντρο Λάρισας έχει τοποθετήσει μεταλλική πλακέτα αφιερωμένη στο δυστύχημα και στους ανθρώπους που χάθηκαν στον χώρο της πλατείας, η οποία θα αποκαλυφθεί σήμερα.

Από την πλευρά τους οι Θεσσαλείς αγρότες πρόκειται να πραγματοποιήσουν κατάληψη στη σιδηροδρομική γραμμή της Λάρισας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας αλλά και στη μνήμη των θυμάτων ων Τεμπών.

Φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της πόλης με προορισμό το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, καθώς σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία στα Τέμπη.

Απεργία για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο.

Απαιτούν «απόδοση ευθυνών στο σύστημα που στάθηκε απέναντι στους Σιδηροδρομικούς οι οποίοι με επαγγελματική ευσυνειδησία καθημερινά προσπαθούσαν και προσπαθούν να κρατήσουν «όρθιο» το Σιδηρόδρομο». Ενώ τονίζουν πως «χρόνια «φωνάζουν» προς όλες τις κατευθύνσεις για την ασφάλεια του Σιδηροδρόμου, γιατί έβλεπαν αυτά που έρχονταν».

Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Αντίστοιχα, «χειρόφρενο» θα τραβήξουν οι εργαζόμενοι στις σταθερές συγκοινωνίες σε Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό, καθώς επτά σωματεία ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Οι ιδιοκτήτες ταξί με απόφαση του ΣΑΤΑ προχώρησαν από σήμερα σε 48ωρη απεργία η οποία θα λήξει στις 6:00 η ώρα το πρωί της Πέμπτης. Νωρίτερα πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία καταλήγοντας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) τέλεσε μνημόσυνο την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 10.30′ στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά στο Μακρυχώρι Λάρισας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ