ΕΛΛΑΔΑ

Οι Σέρβοι εκτελεστές, η «αόρατη» εφαρμογή SkyECC και πώς την έσπασε η Europol

Οι Σέρβοι εκτελεστές, η «αόρατη» εφαρμογή SkyECC και πώς την έσπασε η Europol
Η ταβέρνα στη Βάρη όπου τέσσερις ένοπλοι εκτέλεσαν δύο Μαυροβούνιους στις 19 Ιανουαρίου, 2020 ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συμβόλαια θανάτου που «ζαλίζουν» και αγγίζουν ακόμα και τα δύο εκατομμύρια ευρώ, πάνω από 60 εκτελέσεις σε όλη την Ευρώπη και μια αδυσώπητη έχθρα ανάμεσα σε δύο σκληρές ομάδες κακοποιών απαρτίζουν την εγκληματική οργάνωση που εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με την Europol.

Πρόκειται για τους πιο σκληρούς κακοποιούς που δεν δίστασαν να εκτελέσουν τα θύματά τους με σφαίρες στο κεφάλι μέσα στην ταβέρνα που έτρωγαν με τις οικογένειές τους στη Βάρη, αλλά και να ανακαλύψουν τους Μαυροβούνιους για τους οποίους υπήρχε συμβόλαιο θανάτου στην Κέρκυρα και να τους σκοτώσουν.

Μια εγκληματική οργάνωση με πάνω από 50 μέλη, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ένα διαβαθμισμένο σύστημα επικοινωνιών, το πιο δύσκολο για να σπάσει στην Ευρώπη και το οποίο όμως κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν οι αρχές της Europol.

Η θανάσιμη διαμάχη μετά τη διάσπαση της «Kotor Clan»

Το 2010 φέρεται να δημιουργήθηκε στο Μαυροβούνιο η εγκληματική οργάνωση «Kotor Clan» με δραστηριότητα τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δύο από τους δολοφόνους

Έπειτα από μία απώλεια 200 κιλών κοκαΐνης στην Ισπανία το 2014, τα μέλη της «Kotor Clan», διασπάστηκαν στις «Kavac» και «Skaljari» (τα ονόματα προέρχονται από δύο χωριά της επαρχίας του Kotor). Οι δύο αυτές ομάδες έδρασαν αυτόνομα, ενώ ταυτόχρονα πυροδοτήθηκε μία θανάσιμη διαμάχη μεταξύ των μελών τους, με αποτέλεσμα έως και σήμερα να έχουν διαπραχθεί περίπου 60 ανθρωποκτονίες τόσο στο Μαυροβούνιο και τη Σερβία, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο DEDOVIC Igor φέρεται να αποτελούσε τον αρχηγό της «Skaljari», ενώ ο STAMATOVIC Stevan άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Δύο χρόνια ζούσαν στην Ελλάδα αρχηγικά στελέχη της «Skaljari»

Ιδιαίτερα υψηλή θέση στην ιεραρχία της ίδιας οργάνωσης κατείχαν και οι H.D και K.A Οι ανωτέρω συμμετείχαν ενεργά στον «πόλεμο» μεταξύ «Kavac» και «Skaljari» και για το λόγο αυτό άλλαζαν συχνά χώρες διαμονής. Τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, οι DEDOVIC, STAMATOVIC & HADZIC φέρεται να ζούσαν στην Ελλάδα, κάνοντας χρήση πλαστών στοιχείων ταυτότητας, αλλάζοντας συχνά τόπο διαμονής προκειμένου να προστατευθούν.

Η ελληνικές αρχές λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των εμπλεκόμενων εγκληματικών οργανώσεων και το διεθνικό χαρακτήρα των δραστηριοτήτων τους, ανέπτυξε αμέσως μετά την διπλή ανθρωποκτονία στη Βάρη συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές της Σερβίας.

Πώς κατάφερε η Europol να αποκρυπτογραφήσει τις συνομιλίες

Επιπρόσθετα, ενώ η έρευνα της Υπηρεσίας μας βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη λάβαμε ενημέρωση από τη Europol, ότι μέλη εγκληματικών οργανώσεων ανά την υφήλιο με κύρια δραστηριότητα το εμπόριο ναρκωτικών, χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή «SkyECC» προκειμένου να επικοινωνούν με ασφάλεια. H εφαρμογή αυτή σχεδιάστηκε από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας SkyGlobal με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά. Η εταιρεία τροποποιούσε τηλεφωνικές συσκευές, εγκαθιστώντας σε αυτές την εφαρμογή. Κάθε συσκευή είχε ένα μοναδικό κωδικό Pin. Η ύπαρξη της εφαρμογής μέσα στη συσκευή ήταν «κρυφή» και τη γνώριζε αποκλειστικά ο χρήστης. Οι χρήστες της εφαρμογής «SkyECC» είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν κρυπτογραφημένα μηνύματα, τα οποία «αυτοκαταστρέφονταν» μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που όριζαν οι ίδιοι.

Για το λόγο αυτό, οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, με την υποστήριξη της Eurojust και της Europol συνέστησαν Κοινή Ομάδα Ερευνών, με την κωδική ονομασία «OTFLimit» κατά της «SkyECC» και κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στις κρυπτογραφημένες συνομιλίες που είχαν ανταλλαγεί μέσω της εφαρμογής.

Όπως μας έγινε γνωστό από τη Europol, ορισμένες από τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μέσω της εφαρμογής «SkyECC» σχετίζονται τόσο με την ανθρωποκτονία των S. S και D.Igor, όσο και με αυτή των K. Alan και H.Damir.

Υποβλήθηκαν αιτήματά Ευρωπαϊκών Εντολών Έρευνας προς το Ειδικό Τμήμα του Πρωτοδικείου των Παρισίων κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος «JUNALCO» και μας χορηγήθηκαν δεδομένα της εφαρμογής «SkyECC», μέσω των οποίων περιγράφεται, μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός, η προετοιμασία και η εκτέλεση των ανθρωποκτονιών στη Χώρα μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ