ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Σύλληψη γιατρού για χορήγηση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων έναντι αμοιβής     

ΕΛΑΣ: Σύλληψη γιατρού για χορήγηση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων έναντι αμοιβής     
Ο γιατρός προέβαινε συστηματικά στην επ' αμοιβή έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων Pixabay

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, προχώρησε προχθές το απόγευμα σε περιοχή της δυτικής Ελλάδας, στη σύλληψη ενός γιατρού και ενός αλλοδαπού καθώς - κατά περίπτωση - εμπλέκονται σε υπόθεση έκδοσης και χορήγησης ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς έναντι αμοιβής.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για - κατά περίπτωση - δωροληψία υπαλλήλου κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα, ψευδή βεβαίωση και νόθευση κατ' εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ΄εξακολούθηση, συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου κατά συναυτουργία και για παράβαση του νόμου περί όπλων και του κώδικα μετανάστευσης.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός προέβαινε συστηματικά στην επ' αμοιβή, ή έναντι άλλου αθέμιτου ωφελήματος, έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς, προκειμένου αυτοί να εξασφαλίζουν τη νόμιμη παραμονή στη χώρα μας, ενώ για τον σκοπό αυτό συνεργαζόταν με αλλοδαπό, στον οποίο απευθύνονταν οι ενδιαφερόμενοι για την παραλαβή των σχετικών βεβαιώσεων.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσω εφαρμογής ειδικών ανακριτικών τεχνικών, αλλά και τη σταχυολόγηση και συσχέτιση δεδομένων που προέκυψαν, διακριβώθηκε η παράνομη δραστηριότητα του γιατρού.

Συγκεκριμένα προέκυψε ότι χορηγούσε έναντι αμοιβής ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς τρίτων χωρών για δήθεν προγενέστερη εξέτασή τους, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογητικό για την έκδοση άδειας διαμονής.

Στο πλαίσιο της επιχείρηση, στην οικία του αλλοδαπού βρέθηκαν διαβατήρια τρίτων προσώπων, τα οποία κατείχε παράνομα, καθώς και ιατρικές βεβαιώσεις επ' ονόματι αλλοδαπών που είχαν εκδοθεί από τον γιατρό.

Συνολικά, από τις σωματικές έρευνες και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 3.870 ευρώ
  • 4 διαβατήρια τρίτων προσώπων
  • 2 ιατρικές βεβαιώσεις
  • 1 βαλλίστρα
  • πλήθος λευκών, εμφανώς χρησιμοποιημένων, φακέλων

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι σε ταξιδιωτικά γραφεία υπήρχε πίστωση χρηματικού ποσού 8.200 ευρώ από διάφορες φαρμακευτικές εταιρίες στο όνομα του γιατρού, το οποίο είχε δαπανήσει σε ταξίδια.

Από τις μέχρι τώρα έρευνες, έχει εξακριβωθεί η έκδοση τουλάχιστον 8 ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ