ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ανθρώπινη αλυσίδα μνήμης αφιερωμένη στα 57 θύματα των Τεμπών

Θεσσαλονίκη: Ανθρώπινη αλυσίδα μνήμης αφιερωμένη στα 57 θύματα των Τεμπών
ΑΠΕ ΜΠΕ

Ενα συγκινητικό έργο τέχνης και μνήμης στήθηκε σήμερα. Κυριακή 3/3 στην Πλατεία Χημείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αφιερωμένο στα 57 θύματα της τραγωδίας των Τεμπών.

Με τη χρήση της τεχνικής της κυανοτυπίας, δημιουργήθηκε μια αποτύπωση ανθρώπινων σωμάτων σε ένα ειδικά προετοιμασμένο πανί 102 μέτρων, τα οποία κρατιούνται χέρι-χέρι, δημιουργώντας μια αλυσίδα η οποία στο κέντρο της διασπάται από μία δεσμίδα λουλουδιών με ανοδική πορεία.

Οπως μεταδίδει το cityportal.gr, το έργο «Tempi, In Memoriam» ήταν μια πρωτοβουλία της ομάδας του φωτογράφου Στέφανου Τσακίρη, «αφιερωμένη στη μνήμη των 57 ψυχών που τόσο άδικα χάθηκαν στα Τέμπη στις 28.02.23».

«Ο συμβολισμός της δράσης αυτής αποτελεί έμπνευση της ομάδας. Σκεφθήκαμε να κάνουμε μία δράση για το δυστύχημα στα Τέμπη και πως αυτή η αποτύπωση των 57 σωμάτων που φύγανε, με αυτήν την φωτογραφική τεχνική της κυανοτυπίας που αφήνει ένα αποτύπωμα ένα προς ένα, θα είναι εντυπωσιακή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέφανος Τσακίρης.

AΠΕ ΜΠΕ

Ο συμβολισμός της δράσης αυτής αποτελεί έμπνευση της ομάδας. Ο στόχος όμως είναι κοινός. Να μην ξεχαστεί ποτέ αυτή η τραγωδία, δηλώνοντας παράλληλα ότι το «μαζί» θα είναι πάντα η μεγαλύτερή μας δύναμη, όσος χρόνος και αν περάσει.

Πηγή: CityPortal

Στη διαδικασία δημιουργίας του έργου, συμμετείχαν περίπου 50 άτομα τα οποία με ειδική στάση τους σώματός τους άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στο πανί. Η δράση έλαβε χώρα στην Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ.

--2024-03-03-172153.jpg
Πηγή: Cityportal

Η τελική του μορφή του έργου θα εκτεθεί σε κατάλληλο χώρο, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Τσακίρης «το αποτύπωμα θα βρεθεί σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να μπορέσουμε να δείχνουμε το μέγεθος αυτού του δυστυχήματος».

Όσον αφορά το ύφασμα στο οποίο θα γίνει η χρήση της τεχνικής της κυανοτυπίας, είναι 102 μέτρα μήκος και αποτελεί το μεγαλύτερο παγκοσμίως.

«Θα έχουμε κάνει ένα παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες μεγέθους 2,80 Χ 102 μέτρα .Ελπίζουμε να βοηθήσει και αυτό στον αγώνα που δίνουν οι άνθρωποι για να πάρουν μία δικαίωση, οι συγγενείς και φίλοι των θυμάτων» επεσήμανε ο κ. Τσακίρης.

Δείτε επίσης το Ντοκιμαντέρ του CNN Greece Στείλε όταν φτάσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ