ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων των οικογενειών των θυμάτων - Οι 20 μοιραίες ελλείψεις

Τέμπη: Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων των οικογενειών των θυμάτων - Οι 20 μοιραίες ελλείψεις
Φωτογραφία από το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη Associated Press

Τις 20 ελλείψεις που αποδείχθηκαν τελικά μοιραίες και οδήγησαν στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη αναδεικνύει η έκθεση των πέντε πραγματογνωμόνων που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων. Eυθύνες αποδίδονται σε ΟΣΕ, Hellenic Train και τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).

Tο τελικό πόρισμα παραδόθηκε την περασμένη Τετάρτη στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη και φέρνει στο φως δημοσίευμα της Real News.

Στο πόρισμα αναδεικνύονται τα κενά ασφαλείας που οδήγησαν στην τραγωδία και παραμένουν μέχρι σήμερα, ενώ οι πέντε ειδικοί πραγματογνώμονες προχωρούν σε συστάσεις ασφαλείας προς τον ΟΣΕ Α.Ε., την Hellenic Train και τις λοιπές κανονιστικές και νομοθετικές Αρχές, όπως είναι η ΕΑΣ κ.α..

Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News ο ΟΣΕ έχει την ευθύνη για οκτώ ελλείψεις που συνέβαλαν στην πρόκληση της τραγωδίας. Η Hellenic train έχει την ευθύνη για άλλες επτά σημαντικές ελλείψεις, ενώ πέντε κενά αποδίδονται στη ΡΑΣ και στις νομοθετικές αρχές.

Μεταξύ άλλων η επιτροπή των πραγματογνωμόνων στέκεται σε τεχνικά ζητήματα που έχουν επισημανθεί από τις πρώτες μέρες που ακολούθησαν από το δυστύχημα, όπως η απουσία συστήματος τηλεδιοίκησης αλλά και επαρκούς φωτοσήμανσης κατά μήκος του σιδηροδρόμου.

Εκτός, αυτών όμως το πόρισμα αναδεικνύει τον απαρχαιωμένο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των μηχανοδηγών και την τραγική ανεπάρκεια του συστήματος εκπαίδευσης και πιστοποίησης των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Ακόμη οι πραγματογνώμονες στο πόρισμά τους ανακαλύπτουν πως οι σιδηροδρομικές εταιρείες δεν έχουν υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου και πως η ΡΑΣ λειτουργεί εκτός των ευρωπαϊκών προτύπων.

Για τον ΟΣΕ στο πόρισμα φέρονται να αναδεικνύονται:

  • Η μη εγκατάσταση και η ελλιπής λειτουργία σύγχρονου συστήματος φωτοσήμανσης τηλεδιοίκησης και ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου τρένων (ETCS).
  • Η ελλιπής ανάπτυξη δικτύου επαναληπτών και αναμεταδοτών του αναλογικού συστήματος ραδιοτηλεφωνίας (VHF) κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου, έτσι ώστε να μην καλύπτεται πλήρως η διαδρομή οποιουδήποτε συρμού
  • Η μη εγκατάσταση κατάλληλων διατάξεων επαναληπτών/αναμεταδοτών των δικτύων ραδιοτηλεπικοινωνίας (VMF GSM-R) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλήρης τηλεπικοινωνιακή κάλυψη από τουλάχιστον δύο δίκτυα (κύριο και βοηθητικό) εντός όλων των σιδηροδρομικών σηράγγων κατά τα πρότυπα που ήδη ισχύουν στις οδικές σήραγγες
  • Οι ανεπαρκείς διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης για όλες τις ειδικότητες μετά το πέρας της θεωρητικής και της πρακτικής εκπαίδευσης. Στο πόρισμα σημειώνεται πώς τα ποσοστά επιτυχίας που παρουσιάζονται παραπέμπουν σε προβληματικές διαδικασίες. Ενδεικτικό είναι πώς δύο μήνες πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη έδωσαν εξετάσεις 73 άτομα για θέσεις εργασίας στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και δεν κόπηκε ούτε ένας.

Δικαιοσύνη ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων

Ένα χρόνο από την τραγωδία στα Τέμπη, οι συγγενείς θυμάτων και οι τραυματίες ζητούν απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνη για όσα έζησαν το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου και δεν μπορούν μέχρι σήμερα να ξεχάσουν.

Καθώς υπάρξαν αντικρουόμενα συμπεράσματα ανάμεσα στην πραγματογνωμοσύνη που έγινε με εντολή του και εκείνης των οικογενειών, ο εφέτης ειδικός ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης αποφάσισε να στείλει ειδικό βιολογικό υλικό σε ειδικό εργαστήριο του Καναδά. Έτσι θα μπορέσει να αποσαφηνιστεί και να διερευνηθεί εάν υπήρχαν εύφλεκτες ουσίες. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα που είχαν ορίσει οι οικογένειες, οι ουσίες που υπήρχαν μέσα στα βαγόνια δεν δικαιολογούνται να μεταφέρονται με τρένα.

Επιπλέον με απόφαση του εφέτη ανακριτή θα γίνει αποστολή σε εργαστήριο της Αγγλίας, των βίντεο που έχουν καταγράψει τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας στη Θεσσαλονίκη. Στα βίντεο αυτά εκτιμάται ότι έγινε επανεγγραφή και έτσι στην Αγγλία θα διαπιστωθεί εάν μπορούν να βρουν υλικό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δικογραφία όταν φτάσει το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι χωρίς κενά και ερωτήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ