ΕΛΛΑΔΑ

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Προφυλακιστέοι οι έξι συλληφθέντες - Τι είπαν στην ανακρίτρια

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Προφυλακιστέοι οι έξι συλληφθέντες - Τι είπαν στην ανακρίτρια
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSΙ

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν με κοινή γνωμοδότηση ανακρίτριας και εισαγγελέα οι έξι συλληφθέντες για την τρομοκρατική οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης», μεταξύ αυτών και οι δύο πυροτεχνουργοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατηγορούνταν για έξι κακουργήματα, μεταξύ αυτών τη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και πέντε πλημμελήματα. Σύμφωνα με τη δίωξη που ασκήθηκε στους έξι συλληφθέντες, κατηγορούνται κατά περίπτωση για τα κακουργήματα:

  • της διεύθυνσης, ένταξης και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης,
  • τρομοκρατικής πράξης απόπειρας ανθρωποκτονίας,
  • τρομοκρατικής πράξης έκρηξης κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα,
  • τρομοκρατικής πράξης κατασκευής, κατοχής και προμήθειας εκρηκτικών,
  • τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης οπλοκατοχής και
  • τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης φθοράς.


Τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας πυροτεχνουργός τήρησε το δικαίωμα της σιωπής, ενώ ένα άλλος κατηγορούμενος αποδέχτηκε μονό μία κατηγορία από εκείνες που του αποδίδονται, ότι ήταν ο οδηγός της μηχανής με τον οποίο διέφυγε ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης σε τράπεζα στα Πετράλωνα. Αντίθετα, οι υπόλοιποι τέσσερις αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

«Δεν ξέρω πού ανήκουν αυτοί οι άνθρωποι»

Μάλιστα, ένας εκ των κατηγορουμένων που φέρεται να συνάντησε τον ένα πυροτεχνουργό, δήλωσε στην ανακρίτρια: «Αρνούμαι τα πάντα δεν είχα καμία γνώση και σχέση με τους ανθρώπους αυτούς. Ιδεολογικά δεν ξέρω πού ανήκουν αυτοί οι άνθρωποι και τι πρεσβεύουν. Εγώ είχα τυχαία, συμπτωματική κοινωνική επαφή με έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων».

Ο κατηγορούμενος στρατιωτικός υποστήριξε: «Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες κρίνοντας τες ως ανυπόστατες και ανεδαφικές. Ουδέποτε εντάχθηκα στην φερόμενη τρομοκρατική οργάνωση ενώ από τα φερόμενα ως μέλη αυτής γνωρίζω μόνο λόγω συνυπηρέτησης σε ίδια μονάδα τον έναν εκ των συγκατηγορούμενών μου».

Τέλος, ο 36χρονος κατηγορούμενος, που παραδέχθηκε πως ήταν ο οδηγός στην επίθεση στα Πετράλωνα, δήλωσε: «Αποδέχομαι τη συμμετοχή μου ως οδηγός σε αυτή την πράξη. Δεν αποδέχομαι καμία άλλη. Γνωρίζω δύο από τους συγκατηγορουμένους μου που δεν έχουν καμία σχέση με τους υπόλοιπους».

Οι πέντε υποθέσεις που εμπλέκονται

  1. αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,
  2. έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,
  3. έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,
  4. ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και
  5. ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ